
Στις εργασίες του άτυπου Συμβούλιου Υπουργών Εργασίας, της Ε.Ε. που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Μπορντό της Γαλλίας, συμμετείχε ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κ. Πάνος Τσακλόγλου.
Ο υπουργός επεσήμανε ότι η διπλή μετάβαση προς μια νέα πιο ψηφιοποιημένη και «πράσινη» εποχή, αποτελεί μια σημαντική πρόκληση για την αγορά εργασίας, τονίζοντας ότι «η Ελλάδα φιλοδοξεί να δράσει έγκαιρα και να είναι μεταξύ των πρωτοπόρων της Ευρώπης στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την ψηφιακή οικονομία. Αυτή η μετάβαση συνεπάγεται αλλαγές στην αγορά εργασίας σε όρους δεξιοτήτων, κλαδικής και γεωγραφικής κατανομής της οικονομικής δραστηριότητας και της απασχόλησης. Ιστορικά, έχει παρατηρηθεί ότι περίοδοι σημαντικών τεχνολογικών αλλαγών συνοδεύτηκαν από αυξανόμενη ανεργία, πόλωση στην αγορά εργασίας και δυσμενείς κοινωνικές συνέπειες. Για την αποφυγή αυτών των φαινομένων, ο ρόλος των ενεργών πολιτικών απασχόλησης και του κράτους πρόνοιας είναι καθοριστικής σημασίας».
Αναντιστοιχία δεξιοτήτων εργαζομένων και νέων αναγκών
Όπως επεσήμανε ο κ. Τσακλόγλου, επειδή η ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης και οι «πράσινες» τεχνολογίες αναμένεται να επηρεάσουν σχεδόν όλο το φάσμα της αγοράς εργασίας, «χρειάζεται να αντιμετωπιστεί η αναντιστοιχία των δεξιοτήτων των εργαζομένων και των νέων αναγκών που συνεχώς αναδύονται στην αγορά εργασίας, μέσα από πολιτικές οι οποίες θα εφοδιάζουν τον εργαζόμενο πληθυσμό με τις σωστές ψηφιακές, «πράσινες» και κοινωνικές δεξιότητες. Αυτός ακριβώς είναι και ο στόχος του ΟΑΕΔ, ο οποίος πλέον συνεργάζεται στενά επί του ζητήματος αυτού με μεγάλους τεχνολογικούς κολοσσούς».
Στο πλαίσιο μιας σημαντικής μεταρρύθμισης για την κατάρτιση, η οποία εστιάζει στην ποιότητα, την αξιολόγηση και την πιστοποίηση και παράλληλα με τις μεταρρυθμίσεις στο εκπαιδευτικό μας σύστημα, ο στόχος είναι να βελτιωθεί το σύστημα της τεχνικής εκπαίδευσης και να ενδυναμωθεί ο σύνδεσμος μεταξύ του εκπαιδευτικού συστήματος και της αγοράς εργασίας αξιοποιώντας πόρους και από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας». «Σε αυτό το πλαίσιο», είπε ο κ. Τσακλόγλου, «απαιτείται ειλικρινής διάλογος με τους κοινωνικούς εταίρους με σκοπό τον εντοπισμό των βέλτιστων πρακτικών και λύσεων για τις αναδυόμενες προκλήσεις».


Latest News

«Η Ελλάδα επανακάμπτει δυναμικά στον χάρτη» - Οι πρώτες αντιδράσεις στην αναβάθμιση από S&P
Τι αναφέρουν Χατζηδάκης, Πιερρακάκης και Παπαθανάσης

Έκανε την έκπληξη η S&P - Στο δεύτερο σκαλοπάτι της επενδυτικής βαθμίδας η Ελλάδα
Τι αναφέρει στο σκεπτικό του ο διεθνής οίκος
![ΙΟΒΕ: Πώς το δημογραφικό υπονομεύει την ανάπτυξη – Τι συμβαίνει στις ελληνικές περιφέρειες [γραφήματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/04/dimografiko-600x375.jpg)
Πώς το δημογραφικό υπονομεύει την ανάπτυξη - Τι συμβαίνει στις ελληνικές περιφέρειες [γραφήματα]
Το μεταναστευτικό ισοζύγιο, αν και συμβάλλει στην αναχαίτιση της πληθυσμιακής μείωσης σε ορισμένες περιφέρειες, δεν αρκεί για να αντιστρέψει την αρνητική της τάση

Υπουργείο Ανάπτυξης: Στα περσινά επίπεδα οι τιμές κρεάτων στο «Καλάθι Πάσχα» – Διαψεύδονται οι καταστροφολόγοι
Τι αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Ανάπτυξης για το «Καλάθι Πάσχα»

«Βράχος» τα ελληνικά ομόλογα σε έναν… αβέβαιο κόσμο
Μέχρι τώρα τον Απρίλιο, οι αποδόσεις των ελληνικών 10ετών ομολόγων καταγράφουν μία σταθερή πορεία γύρω από το 3,4%

Σήμερα η αξιολόγηση της Ελλάδας από S&P – Το μήνυμα εξ… Ιταλίας και οι προσδοκίες
Εάν επιβεβαιωθούν για αναβάθμιση, ο S&P θα είναι ο δεύτερος μεγάλος οίκος που θα έχει δύο βαθμίδες πάνω από το όριο της επενδυτικής βαθμίδας την Ελλάδα

Νέα μείωση 5,2% στο ποσοστό των ανέργων τον Μάρτιο - Πόσοι είναι επιδοτούμενοι
Παγιωμένα είναι τα στοιχεία της ΔΥΠΑ για την ανεργία των μακροχρόνια εγγεγραμμένων με 1 στους 2 να είναι μακροχρόνια άνεργος

Πτώση 0,3% στον τζίρο της βιομηχανίας τον Φεβρουάριο
Ο μέσος Γενικός Δείκτης του δωδεκαμήνου Μαρτίου 2024 – Φεβρουαρίου 2025, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του δωδεκαμήνου Μαρτίου 2023 – Φεβρουαρίου 2024, παρουσίασε αύξηση 1,8%

Στο 1,5 δισ. ευρώ το έλλειμμα στο ισοζύγιο το α' δίμηνο - Άνοδος 5,4% στις αφίξεις τουριστών
Την περίοδο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2025, στην κατηγορία των άμεσων επενδύσεων, οι απαιτήσεις των κατοίκων έναντι του εξωτερικού κατέγραψαν ροές ύψους 1 δισ. ευρώ
![ΙΟΒΕ: Οι διαφορές Ελλάδας και ΕΕ στο διμερές εμπόριο με ΗΠΑ – Οι βασικές κατηγορίες προϊόντων [γραφήματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/09/exports-600x400.jpeg)
Οι διαφορές Ελλάδας και ΕΕ στο διμερές εμπόριο με ΗΠΑ - Οι βασικές κατηγορίες προϊόντων [γραφήματα]
Οι εισαγωγές βιομηχανικών προϊόντων από τις ΗΠΑ άγγιξαν τα 1,8 δισ. το 2024 (+40,0%, y-o-y), ενώ το 2018 οι εισαγωγές ήταν μόλις 578 εκατ. ευρώ