Μια από τις πιο σκληρές κυρώσεις στον κόσμο των κρυπτονομισμάτων, επέβαλε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC), στην κορυφαία πλατφόρμα δανεισμού κρυπτονομισμάτων, ‘BlockFi’.  Το πρόστιμο ανέρχεται στο υπέρογκο ποσό των 100 εκατομμυρίων δολαρίων, ποινή αποδεκτή από την εταιρεία, σε μια προσπάθεια κατευνασμού των πνευμάτων. Παράλληλα, σύμφωνα με το Bloomberg, η εταιρεία οφείλει να παύσει το άνοιγμα νέων λογαριασμών υψηλής απόδοσης για κατοίκους στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η εξονυχιστική έρευνα της Επιτροπής ξεκίνησε μετά από ισχυρισμούς ότι η εταιρεία πρόσφερε παράνομες υπηρεσίες υψηλών επιτοκίων στους πελάτες μέσω δανεισμού των ψηφιακών τους token.

Περιγράφοντας την εξέλιξη, η εκπρόσωπος της εταιρείας, Madelyn McHugh, επέμεινε ότι δεν θα σχολιάσουν τις φήμες της αγοράς. Ωστόσο, η McHugh επιβεβαίωσε ότι τα περιουσιακά στοιχεία των πελατών εξακολουθούσαν να είναι ασφαλή στην πλατφόρμα.

Πράγματι, η BlockFi προσφέρει στους χρήστες της υψηλά επιτόκια, ενώ εκείνοι κλειδώνουν/ καταθέτουν τα κρυπτονομίσματά τους. Η διαδικασία ομοιάζει λίγο πολύ με τους καταθετικούς λογαριασμούς στο παραδοσιακό τραπεζικό σύστημα, μόνο που αντί για παραστατικά χρήματα, οι χρήστες καταθέτουν κρύπτο, με το πλεονέκτημα ετήσιων επιτοκίων πάνω από 5%. Τα κρυπτονομίσματα στη συνέχεια δανείζονται με υψηλότερα επιτόκια σε άλλους πελάτες κ.ο.κ. Σύμφωνα με την SEC, οι ενέργειες της BlockFi λογίζονται ως έκθεση των πελατών της σε μη εγγεγραμμένους τίτλους, μία παράνομη δραστηριότητα στις ΗΠΑ.

Η διερεύνηση της υπόθεσης πυροδοτήθηκε, όταν οι ρυθμιστικές αρχές στην Αλαμπάμα, το Κεντάκι, το Νιου Τζέρσεϊ, το Τέξας και το Βερμόντ εξέδωσαν εντολή παύσης της πλατφόρμας. Η ενέργεια ώθησε την ομοσπονδιακή ρυθμιστική αρχή να διερευνήσει περαιτέρω τη λειτουργία της BlockFi.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η SEC αντιδρά έντονα σε αντίστοιχες υπηρεσίες κατάθεσης και δανεισμού κρυπτονομισμάτων. Όμοια κωλύματα έχει αντιμετωπίσει και το Coinbase, το οποίο αναγκάστηκε να ακυρώσει αντίστοιχα προϊόντα, μετά από απειλές για επικείμενη μήνυση από την επιτροπή υπό την ηγεσία του Gary Gensler.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News