Tα σχέδια για τη δημιουργία δικού της συστήματος δορυφόρων που θα τεθούν σε τροχιά γύρω από τη Γη, παρουσίασε η Ευρωπαϊκή Ένωση, σοτχεύοντας στην ενίσχυση της κυβερνοασφάλειας και της στήριξης των τηλεπικοινωνιών της ΕΕ.

Σύμφωνα με το σχέδιο των Βρυξελλών, η συνολική χρηματοδότηση του έργου ανέρχεται σε 6 δισ. ευρώ, με 2,4 δισ. ευρώ να προέρχονται από τον προϋπολογισμό της ΕΕ και τα υπόλοιπα χρήματα από χώρες της Ένωσης και τον ιδιωτικό τομέα.

Ο Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς, Τιερί Μπρετόν, ανέφερε πως είναι κρίσιμο η Ευρώπη να διαθέτει το δικό της «αστερισμό» δορυφόρων. Πρόσθεσε ότι τα διαστημικά σχέδια της ΕΕ θα συμβάλλουν στην ενίσχυση της κυβερνοασφάλειας διασφαλίζοντας παράλληλα καλύτερη ευρυζωνική πρόσβαση σε Ευρώπη και Αφρική.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η ΕΕ εισέρχεται στην «σκληρή» αγορά των δορυφόρων χαμηλής τροχιάς, που μπορούν να προσφέρουν στους πολίτες γρήγορη σύνδεση σε ευρυζωνικό ίντερνετ παρά το ότι δεν παραμένουν στο διάστημα για το ίδιο χρονικό διάστημα όπως οι «κλασικοί» δορυφόροι.

Κυρίαρχος στους δορυφόρους χαμηλής τροχιάς είναι η Space Exploration Technologies του Ιλον Μασκ, που έχει θέσει σε τροχιά περίπου 2.000 τέτοιους δορυφόρους για το σύστημά της Starlink. Στόχος του Μασκ είναι να παράσχει ευρυζωνικό ίντερνετ σε καταναλωτές απομακρυσμένων περιοχών, αλλά και διάφορες αμυντικές και επιχειρηματικές εφαρμογές , έχοντας το πλεονέκτημα της χρήσης των δικών της επαναχρησιμοποιούμενων πυραύλων. Όμως και ο Τζεφ Μπέζος, της Amazon, σχεδιάζει επίσης ένα παρόμοιο σύστημα που ονομάζεται Project Kuiper.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία
ThreatScene Greece: Ανακοίνωση νέου εξειδικευμένου τμήματος για την ναυτιλία
Τεχνολογία |

«Ασπίδα» από τις κυβερνοεπιθέσεις και στη ναυτιλία στήνει η ThreatScene Greece

«Στην ThreatScene, η αποστολή μας δεν σταματά μόνο στη ναυτιλία. Δεσμευόμαστε να προστατεύουμε το σύνολο των επιχειρήσεων απέναντι στις κυβερνοαπειλές», είπε η διευθύνουσα σύμβουλος, Κατερίνα Τασιοπούλου

Τεχνητή Νοημοσύνη: Τα οφέλη, το υψηλό κόστος και οι κίνδυνοι κυβερνοασφάλειας
Tεχνητή νοημοσύνη |

Μιχάλης Μπλέτσας (MIT): Η AI μου έχει στερήσει τον ύπνο

Ο διοικητής της Αρχής Κυβερνοασφάλειας Μιχάλης Μπλέτσας προσδιόρισε ως ζητούμενο το «να αναπτύξουμε δεξιότητες που θα μας επιτρέψουν να δουλέψουμε με την τεχνητή νοημοσύνη και όχι για την τεχνητή νοημοσύνη»

Επιχειρήσεις: Αναγνωρίζουν την χρησιμότητα της AI αλλά δεν επενδύουν σε αυτή
Tεχνητή νοημοσύνη |

Οι ελληνικές επιχειρήσεις αναγνωρίζουν την χρησιμότητα της AI αλλά δεν επενδύουν σε αυτή

Τι έδειξε η έρευνα «Technology & Beyond: The impact of AI» που παρουσιάστηκε στο «Future Unfold» της Grant Thornton για τις ελληνικές επιχειρήσεις και τη σχέση τους με την τεχνητή νοημοσύνη