
Μετά από την ιδιαίτερα υψηλή μεταβλητότητα που χαρακτήρισε το 2020 λόγω της πανδημίας, η πλειοψηφία των περιουσιακών στοιχείων – ιδιαίτερα των πιο επικίνδυνων – κινήθηκε εντυπωσιακά για το 2021.
Το Bitcoin αναδείχθηκε πρωταθλητής των επενδύσεων με την εντυπωσιακή απόδοση του 59.8%, ενώ στις επόμενες θέσεις κατατάχθηκαν το πετρέλαιο με 56.4% και ο δείκτης εμπορευμάτων S&P GSCI με 37.1%, καθώς οι τιμές των αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων αυξήθηκαν σημαντικά.
Οι τιμές των ακινήτων εκτινάχθηκαν κατά 35.1% σύμφωνα με τον δείκτη Dow Jones Real Estate Index και οι τιμές των μετοχών που απαρτίζουν τον δείκτη Standard and Poor’s 500 ανέβηκαν κατά μέσο όρο 26.9%.
Την χειρότερη επίδοση πέτυχε το ασήμι με -11.7%, ο δείκτης MSCI των αναδυόμενων αγορών με απώλειες 5.5% και ο χρυσός με απώλειες 3.6%.

Πηγή Infographic: VisualCapitalist.com
Οι προσδοκώμενες αυξήσεις των επιτοκίων στις Η.Π.Α. αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον από ιδιώτες και θεσμικούς επενδυτές, ενώ απομένει να δούμε και τις μελλοντικές επιπτώσεις τους σε όλο το εύρος των εναλλακτικών επενδύσεων.
Και προσοχή… οι παρελθούσες αποδόσεις δεν είναι ενδεικτικές των μελλοντικών!
Άρθρο του Ινστιτούτου Χρηματοοικονομικού Αλφαβητισμού


Latest News

Πώς επηρεάστηκαν τα επενδυτικά καταφύγια από τη διεθνή οικονομική αναταραχή
Η άναρχη και συνάμα επικίνδυνη χάραξη της δασμολογικής πολιτικής των ΗΠΑ προκαλεί έντονη νευρικότητα στους επενδυτές. Κι εκείνοι, ενστικτωδώς αναζητούν χαμηλότερη μεταβλητότητα.

Πώς η λογιστική θα κάνει πιο «πλούσιους» τους φορείς γενικής κυβέρνησης από 1/1/2026;
To 2025 θεωρείται περίοδος προετοιμασίας, ή αλλιώς προπαρασκευαστική περίοδος
![Οι αλλαγές που υπάρχουν στα φορολογικά έντυπα για τα εισοδήματα του φορολογικού έτους 2024 από ακίνητα [Α]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/03/akinita1-e1727899707686-1024x684-1-600x401.jpg)
Οι αλλαγές στα φορολογικά έντυπα για τα εισοδήματα από ακίνητα
Οι νέες διατάξεις για τα κίνητρα ώστε να μπουν στην αγορά νέα ακίνητα που προέρχονται είτε από βραχυχρόνια μίσθωση είτε ήταν κενά

Τα ελληνικά ομόλογα παραμένουν ελκυστικά παρά τις αναταράξεις στις μετοχικές αγορές
Ο τυφώνας Trump έχει σαρώσει τις χρηματαγορές παγκοσμίως, με τους επενδυτές να αντιμετωπίζουν σοβαρή μεταβλητότητα. Κάποιοι, όμως, βρίσκονται στο απυρόβλητο.
![Ελάχιστο ετήσιο εισόδημα αυτοαπασχολούμενων [Α’ Μέρος]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/08/ergazomenoi-768x512-1-600x400.jpg)
Ελάχιστο ετήσιο εισόδημα αυτοαπασχολούμενων [Α’ Μέρος]
Υπολογισμός του τεκμαιρόμενου ελάχιστου ετήσιου εισοδήματος (προ μειώσεων)

Πώς να υπολογίσετε το δώρο Πάσχα
Το δώρο Πάσχα πρέπει να καταβληθεί από τους εργοδότες του ιδιωτικού τομέα μέχρι τη Μεγάλη Τετάρτη, 16 Απριλίου

Μισθοί, αγοραστική δύναμη και επίπεδο φτώχειας
Με την αύξηση αυτή η Ελλάδα είναι στην 11η θέση μεταξύ των 22 χωρών της Ευρώπης που έχουν θεσμοθετημένο κατώτατο μισθό σε ονομαστικές τιμές και στην 13η θέση σε τιμές αγοραστικής δύναμης

Νέες πράξεις απαλλαγές από τον ΕΝΦΙΑ 2023 και 2024
Επανεκκαθάριση ΕΝΦΙΑ για οικισμούς μετά από αλλαγές στους συντελεστές αξιοποίησης οικοπέδου

Οι επιπτώσεις του εμπορικού πολέμου και οι άμυνες της Ελλάδας
Η Ελλάδα, αν και έχει μικρότερη εξάρτηση από τις ΗΠΑ, ενδέχεται να επηρεαστεί έμμεσα

Η συνεισφορά της επιστήμης στη Δημοκρατία
Τα απαραίτητα στοιχεία για την πρόοδο της επιστήμης είναι: η επένδυση στην έρευνα, η προώθηση επιστημονικών επαγγελμάτων, η εκπαίδευση στην κριτική σκέψη, η θέση της εξειδίκευσης στη χάραξη δημόσιων πολιτικών και, κυρίως η ανάδειξη των στενών δεσμών μεταξύ επιστημονικής προσέγγισης και δημοκρατίας