Περισσότερα από 25 δισεκατομμύρια δολάρια σε κρυπτονομίσματα εκτιμάται ότι βρίσκονται σε «εγκληματικά πορτοφόλια», καθώς οι κυβερνο-επιθέσεις έχουν εκτοξευτεί στα ύψη.
Σύμφωνα με έκθεση της Chainanalysis, την οποία δημοσιεύει το Yahoo Finance, τα κεφάλαια από παράνομες πηγές αυξήθηκαν από 3 δισεκατομμύρια δολάρια το 2020 σε 11 δισεκατομμύρια δολάρια , με την κλοπή να αντιπροσωπεύει το 93% ή 9,8 δισεκατομμύρια δολάρια σε κρυπτονομίσματα.
Κατά την ίδια περίοδο, ωστόσο, η Chainalysis υπολόγισε ότι η συνολική εγκληματική δραστηριότητα αποτελούσε ένα ελάχιστο 0,15% της συνολικής οικονομικής δραστηριότητας του blockchain .
Η αγορά των κρυπτονομισμάτων έχει επί του παρόντος μια παγκόσμια κεφαλαιοποίηση 1,98 τρισεκατομμυρίων δολαρίων , αλλά η εγκληματικότητα ενισχύεται σημαντικά με τις μη ρυθμιζόμενες αγορές αποκεντρωμένης χρηματοδότησης (DeFi) να αναδεικνύονται σε μια αυξανόμενη ανησυχία.
Σύμφωνα με την έκθεση, οι φάλαινες κρυπτογράφησης ή μεγάλα ψηφιακά πορτοφόλια που συνδέονται με το blockchain που διαθέτουν τουλάχιστον 1 εκατομμύριο δολάρια σε παράνομα κεφάλαια, σημείωσαν σημαντική αύξηση μέχρι το τέλος του 2021.
Εκτός από την κλοπή, άλλες πηγές παράνομων ροών σε εγκληματικά πορτοφόλια προέρχονταν από «σκοτεινές» αγορές (448 εκατομμύρια δολάρια), απάτες (192 εκατομμύρια δολάρια), καταστήματα απάτης (66 εκατομμύρια δολάρια) και ransomware 30 εκατομμύρια δολάρια.
Με βάση την έκθεση, οι εγκληματίες φαίνεται επίσης να εξαργυρώνουν τα κρύπτο τους με πολύ ταχύτερο ρυθμό. Κατά τη διάρκεια του 2021, κατείχαν παράνομη κρυπτογράφηση για μέσο χρόνο που είναι τουλάχιστον 75% μικρότερος από τη μέση περίοδο διακράτησης για όλα τα έτη που μετρήθηκαν.
Μερικά από τα μεγαλύτερα παράνομα πορτοφόλια κρυπτογράφησης δεν έχουν μετακινήσει χρήματα εδώ και χρόνια, διαπίστωσε η Chainalysis. Αλλά η χρονική περίοδος που μια εγκληματική φάλαινα κρατά παράνομα κεφάλαια, μειώνεται σχεδόν κάθε εβδομάδα από τότε που η αγορά κρυπτονομισμάτων κορυφώθηκε τον Νοέμβριο του 2021.
Η πρώτη κατάσχεση
Υπενθυμίζεται ότι προ ημερών οι φορολογικές αρχές της Βρετανίας, προχώρησαν στην κατάσχεση NFTs για πρώτη φορά, στο πλαίσιο μιας υπόθεσης φοροδιαφυγής ύψους 1,4 εκατ. στερλινών.
Οι φορολογικές αρχές συνέλαβαν τρία άτομα που θεωρείτο ότι είχαν στήσει ένα περίπλοκο δίκτυο 250 ψεύτικων εταιρειών, όμως η είδηση προήλθε από την ανακοίνωση πως κατασχέθηκαν crypto assets αξίας περίπου 5.000 στερλινών, μαζί με ποσότητα από NFTs, η αξία των οποίων δεν έχει ακόμη αξιολογηθεί.
Τα NFTs είναι συλλεκτικό ψηφιακό περιουσιακό στοιχείο, το οποίο έχει αξία τόσο ως μια εναλλακτική μορφή ψηφιακού νομίσματος αλλά και ως μια μορφή ενός προϊόντος, όπως ένας πίνακας τέχνης, ένα βινύλιο. Το βασικό δε, πλεονέκτημα του είναι πως συνιστά ένα μοναδικό ψηφιακό asset που μπορεί να προσφέρει στον ιδιοκτήτη τη… μοναδικότητα που θα ήθελε. Από τη ζωγραφική έως τον αθλητισμό και από τη μουσική έως την οικονομία, η περσινή χρονιά χαρακτηρίστηκε από μια έκρηξη της δημοτικότητας των NFTs με αποτέλεσμα την ανάδειξη τους σε μια ραγδαία αναπτυσσόμενη αγορά αξίας 40 δισ. δολαρίων.
Για τις βρετανικές αρχές η κατάσχεση των crypto και των NFTs προβλήθηκε ως απόδειξη πως προσπαθούν να βάλουν φραγμό σε όσους προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν κρυπτονομίσματα για λόγους φοροδιαφυγής και πως έχουν τα μέσα για να τους εμποδίσουν. «Προσαρμοζόμαστε συνεχώς στη νέα τεχνολογία για να είμαστε βέβαιοι πως ακολουθούμε το ρυθμό των εγκληματιών και την προσπάθεια τους να υποκρύψουν assets» σχολίασε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής του τμήματος οικονομικού εγκλήματος.