Κατέβασαν ταχύτητα στον ρυθμό δανεισμού τους από τις αγορές οι διεθνείς επιχειρήσεις, έχοντας αποθαρρυνθεί από το κλίμα που έχει διαμορφωθεί με φόντο την σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής από τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες και την άνοδο των αποδόσεων στις αγορές ομολόγων.
Σύμφωνα με συγκεντρωτικά στοιχεία της Refinitiv, οι διεθνείς, μη χρηματοοικονομικές, εταιρείες άντλησαν από τις αγορές 207 δισ. δολάρια από την 1η Ιανουαρίου έως τις 12 Φεβρουαρίου. Πρόκειται για το μικρότερο ποσό από το 2019.
Είναι χαρακτηριστικό πως κατά το ίδιο διάστημα, πέρυσι, οι διεθνείς όμιλοι είχαν αντλήσει 318 δισ. δολάρια από τις αγορές.
«Εν αναμονή του τερματισμού του tapering από την Federal Reserve και την έναρξη των αυξήσεων των επιτοκίων από το Μάρτιο, τα επιτόκια στις αγορές χρήματος έχουν ήδη αρχίσει να κινούνται υψηλότερα, ανεβάζοντας το κόστος δανεισμού. Στον παράγοντα αυτό θα πρέπει να προστεθεί η αβεβαιότητα των αγορών και η ανησυχία για τον αντίκτυπο στην οικονομική ανάπτυξη» επεσήμανε χαρακτηριστικά, μιλώντας στο Reuters, ο Τζεφ Μπράιντεν, της RMB Capital.
Μεταξύ των επιμέρους κλάδων, οι ενεργειακές εταιρείες άντλησαν τα περισσότερα κονδύλια συνολικού ύψους 46,6 δισ. δολαρίων, ενώ ακολούθησαν επιχειρήσεις του βιομηχανικού και του κτηματομεσιτικού τομέα με 42,2 δισ. και 28 δισ. δολάρια αντιστοίχως.
Συνολικά από τις αρχές της πανδημίας, το 2020, οι διεθνείς επιχειρήσεις έχουν προχωρήσει στην άντληση κονδυλίων ρεκόρ από τις αγορές, οι μεν πιο αδύναμες για να διασφαλίσουν επιπλέον ρευστότητα για την βιωσιμότητα τους, οι δε, πιο ισχυρές για να χρηματοδοτήσουν αναδιαρθρώσεις, εξαγορές και συγχωνεύσεις.
Πάντως, σύμφωνα με τους αναλυτές, ένας επιπλέον παράγοντας για τη φετινή μείωση της κινητικότητας στο ρυθμό άντλησης κεφαλαίων από τις αγορές είναι και το γεγονός πως οι περισσότερες εταιρείες παρουσίασαν σημαντική αύξηση των κερδών τους πέρυσι, κάτι που σημαίνει πως τα ταμεία τους είναι γεμάτα και έχουν περιθώριο να περιμένουν τις εξελίξεις για να διαπιστώσουν αν θα χρειαστούν επιπλέον δανειοδοτήσεις. Αυτό, ωστόσο, σημαίνει επίσης πως μπορεί να κρατήσουν στάση αναμονής σε τυχόν νέα επεκτατικά ή επενδυτικά σχέδια προκειμένου να διαπιστώσουν τη διαμόρφωση του τοπίου για τις οικονομίες.
Latest News
Τι ψάχνουν στην Ευρώπη τα ιδιωτικά κεφάλαια [γραφήματα]
Η συνολική αξία των μεγάλων συμφωνιών με ιδιωτικά κεφάλαια στην Ευρώπη αυξήθηκε με διπλάσιο ρυθμό από τον υπόλοιπο κόσμο το 2024
«Φρενίτιδα» για ξένα προϊόντα στις ΗΠΑ - Τρέχουν να προλάβουν τους δασμούς Τραμπ
Οι καταναλωτές στις ΗΠΑ προγραμματίζουν αγορές αγαθών καθώς φοβούνται τις αυξήσεις που θα προκαλέσουν οι δασμοί
Στο...έλεος της πολεμικής οικονομίας και του πληθωρισμού οι Ρώσοι - Ο ρόλος των κυρώσεων
Τα σημάδια υπερθέρμανσης της οικονομίας πυκνώνουν στη Ρωσία έπειτα από τρία χρόνια πολέμου στην Ουκρανία, όμως ο τερματισμός του θα μπορούσε να σηματοδοτήσει για τη Μόσχα νέες μείζονες προκλήσεις
Ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ κατακρίνει την Apple για έλλειψη καινοτομίας
O Μαρκ Ζάκερμπεργκ είπε για την Apple, μεταξύ άλλων , πως «Δεν έχουν εφεύρει κάτι σπουδαίο εδώ και καιρό»
O πρώην υπουργός Οικονομικών της Ελβετίας προειδοποιεί για το μέγεθος της UBS
Με περίπου 1,7 τρισεκατομμύρια δολάρια, ο ισολογισμός της UBS είναι διπλάσιος από το μέγεθος της ετήσιας οικονομικής παραγωγής της Ελβετίας
Πλάνο για τέσσερις μειώσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ
Εν αναμονή των ανακοινώσεων και των μέτρων του νέου Αμερικανού προέδρου η ΕΚΤ σχεδιάζει τις επόμενες κινήσεις
Δήμαρχος στην Ιταλία παλεύει να σταματήσει πώληση ναπολιτάνικης νησίδας
Ο δήμαρχος του Bacoli, στην Ιταλία, υποστηρίζει πως θέλει να αγοράσει την Punta Pennata και να τη μετατρέψει σε «υπαίθριο μουσείο»
Κάτι τρέχει με τα κινεζικά ομόλογα
Πώς θέλει η Λαϊκή τράπεζα της Κίνας να στηρίξει το γιουάν
Πώς ο Μασκ προκάλεσε την ομόνοια των Βρετανών πολιτικών
Τα κόμματα του Ηνωμένου Βασιλείου ενώνονται προτρέποντας τον Τραμπ να επανεξετάσει την ανάμιξη του Μασκ
Διαφωνεί και το δείχνει - Η BlackRock γυρίζει πλάτη στις κλιματικές ανησυχίες
Η BlackRock, ο μεγαλύτερος διαχειριστής χρημάτων στον κόσμο είχε αποκτήσει φήμη ως ηγέτης βιώσιμων επενδύσεων