Ήταν μόλις πριν από έναν χρόνο όταν ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζο Μπάιντεν, διέταξε την κυβέρνησή του να τονώσει την εγχώρια οικονομία καταπολεμώντας αυτό που ο ίδιος χαρακτηρίζει ως έλλειψη ανταγωνισμού σε τομείς από τη γεωργία μέχρι τα φάρμακα και την εργασία.

Πλέον, καθώς ο πληθωρισμός έχει εκτοξευτεί σε υψηλό 40 ετών, η διατήρηση των τιμών σε χαμηλά επίπεδα αποτελεί ένα επίσης βασικό πολιτικό ζήτημα. Κι αυτό γιατί, οι ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου θα καθορίσουν εάν ο Μπάιντεν και οι Δημοκρατικοί μπορούν να διατηρήσουν τον περιορισμένο έλεγχο του Κογκρέσου, και σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters, η οικονομία είναι το κύριο θέμα που ενδιαφέρει τους ψηφοφόρους

Καθώς η περίοδος των εταιρικών ανακοινώσεων βαίνει στο τέλος της, ο Μπαράτ Ραμαμούρτι, αναπληρωτής διευθυντής του Εθνικού Οικονομικού Συμβουλίου του Λευκού Οίκου, είπε στο Reuters ότι η κυβέρνηση μελετά προσεκτικά εάν τα υψηλότερα κέρδη που έχουν ανακοινωθεί οφείλονται στην έλλειψη ανταγωνισμού.

Με αφορμή το γεγονός Λευκός Οίκος συνεχίζει να στοχεύει στην «κερδοσκοπία», ιδιαίτερα στη βιομηχανία συσκευασίας κρέατος, ο κ. Ραμαμούρτι ερωτήθηκε για το αν θεωρεί ότι αυτό είναι ένα επιδεινούμενο πρόβλημα και αν έχει σχέση με την πανδημία.

Σύμφωνα με τον Αμερικανό αξιωματούχο, οι εταιρείες από τη φύση τους, προσπαθούν να μεγιστοποιήσουν τα κέρδη τους: «Δεν νομίζω ότι έχει αλλάξει κάτι σε αυτό το μέτωπο μόνο και μόνο λόγω της πανδημίας. Το κάνουν αυτό, αν μπορούν, αυξάνοντας τις τιμές ενόψει της υψηλότερης ζήτησης» υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι υπάρχει μεγαλύτερη ζήτηση για ορισμένα προϊόντα, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων προϊόντων διατροφής. Τόνισε επίσης, ότι η βιομηχανία επεξεργασίας κρέατος, είναι μια πολύ συγκεντρωμένη βιομηχανία.

«Οι τέσσερις κορυφαίοι συσκευαστές κρέατος στον χώρο του βοείου κρέατος, για παράδειγμα, ελέγχουν περίπου το 80% της βιομηχανίας. Και αυτό που είδαμε είναι ότι, σε μια αγορά που έχει υψηλή συγκέντρωση όπως αυτή, η ικανότητα των εταιρειών να αυξάνουν τις τιμές πιο γρήγορα και σε υψηλότερο επίπεδο – και να τις κρατούν εκεί για περισσότερο – υπάρχει» υπογράμμισε και τόνισε ότι «η εισαγωγή περισσότερου ανταγωνισμού σε αυτόν τον χώρο θα μπορούσε τελικά να συμβάλει στη μείωση αυτών των επιπέδων τιμών».

Η έλλειψη ανταγωνισμού και ο πληθωρισμός

Ερωτηθείς για το αν το έλλειμμα ανταγωνισμού ευθύνεται για τον υψηλό πληθωρισμό, ο κ. Ραμαμούρτι υποστήριξε ότι υπάρχει διάφοροι λόγοι για τους οποίους ο πληθωρισμός έχει ενισχυθεί: «Το κυριότερο είναι ότι βγαίνουμε από μια πανδημία. Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν είναι οι μόνες που αντιμετωπίζουν υψηλότερο πληθωρισμό. Όλα σχετίζονται με προβλήματα στον εφοδιασμό» είπε, έσπευσε ωστόσο να τονίσει ότι σε βιομηχανίες που χαρακτηρίζονται από υψηλά επίπεδα συγκέντρωσης, μπορεί να υπάρξει πιο σοβαρή επίπτωση στον πληθωρισμό.
Επί του παρόντος πάντως, εν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης να ξεκινήσει έρευνα σε άλλους τομείς της βιομηχανίας

Τέλος κλήθηκε να σχολιάσει την άποψη ότι το να χρεώνει κανείς περισσότερο όταν η ζήτηση είναι υψηλή είναι ακριβώς «ο τρόπος με τον οποίον λειτουργεί ο καπιταλισμός»
Ο Μπαράτ Ραμαμούρτι απάντησε:

«Θα έλεγα αυτό που είπε ο πρόεδρος: καπιταλισμός χωρίς ανταγωνισμό δεν είναι πραγματικά καπιταλισμός. Είναι εκμετάλλευση. Εάν μπορείτε να εισαγάγετε περισσότερο ανταγωνισμό σε αυτούς τους κλάδους, θα έχετε περισσότερες εταιρείες που παλεύουν. Και ένας από τους τρόπους που το κάνουν αυτό είναι να προσφέρουν χαμηλότερη τιμή από τους ανταγωνιστές τους, κάτι που θα έχει καθοδική επίδραση στις τιμές με την πάροδο του χρόνου. Αυτό είναι το είδος της οικονομίας που θέλουμε να οικοδομήσουμε», κατέληξε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Reuters Αποκλειστικό: Πιέσεις ΕΚΤ προς Raiffeisen και UniCredit για τη δημιουργία αποθεματικού για τη Ρωσία
Διεθνή |

Reuters Αποκλειστικό: Πιέσεις ΕΚΤ προς Raiffeisen και UniCredit για τη δημιουργία αποθεματικού για τη Ρωσία

Η ΕΚΤ επιδιώκει να αντιμετωπίσει τους κινδύνους που εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν οι δύο τράπεζες από τη λειτουργία τους σε μια χώρα στην οποία δεν έχουν πλέον αποτελεσματικό έλεγχο των δραστηριοτήτων του