![Οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας ίσως κλονίσουν το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/02/knot.jpg)
Να «σκεφτούν διπλά» προτού επιβάλουν συντριπτικές οικονομικές κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας κάλεσε τις κυβερνήσεις της Δύσης ο επικεφαλής του Συμβουλίου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (FSB). Ισχυρίστηκε δε ότι κάτι τέτοιο ενέχει τον κίνδυνο υπονόμευσης συνολικά του παγκόσμιου συστήματος συναλλαγών.
«Όταν κανείς εφαρμόζει σοβαρά μέτρα, πρέπει πάντα να σκέφτεται διπλά και, επίσης, να έχει επίγνωση των συνεπειών», είπε χαρακτηριστικά ο Κλάας Κνοτ, μιλώντας στους Financial Times. Ο Κνοτ – ο οποίος είναι ταυτόχρονα και επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Ολλανδίας – στάθηκε ειδικά στο σενάριο αποκλεισμού της Ρωσίας από το σύστημα SWIFT (Society for Worldwide Interbank Financial Association), τονίζοντας πως κάτι τέτοιο θα μπορούσε να έχει ως αποτέλεσμα τη «σοβαρή διατάραξη στη ροή των πληρωμών» διεθνώς.
Πολιτική η απόφαση
Ο ίδιος, πάντως, αναγνώρισε ότι η τελική απόφαση θα ληφθεί σε πολιτικό και όχι τεχνοκρατικό επίπεδο, με κριτήρια διαφορετικά από τους κινδύνους που ενδεχομένως αντιμετωπίσει το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα. Παρ’ όλα αυτά, όπως λέει, «θα έκανα έκκληση προς τους πολιτικούς να λάβουν υπόψη τους» τις αιτιάσεις του κόσμου της οικονομίας και των επιχειρήσεων, καθώς και των ειδικών των αγορών.
Διαβάστε επίσης: Ρώσος ΥΠΟΙΚ: Δυσάρεστες αλλά όχι μοιραίες για τις τράπεζες, τυχόν κυρώσεις
Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με το ρεπορτάζ των FT, οι αξιωματούχοι της ΕΕ ισχυρίζονται πως το συγκεκριμένο «πυρηνικό» μέτρο βρίσκεται υπό συζήτηση, όμως είναι μάλλον απίθανο να υιοθετηθεί – τουλάχιστον στον πρώτο γύρο των κυρώσεων. Εξάλλου, όπως σημειώνει και ο Κνοτ, πολλά εξαρτώνται από τις εξελίξεις: «Είχαμε και στο παρελθόν στρατιωτικές συγκρούσεις, που τελικά δεν επέφεραν μεγάλες αναταράξεις στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Όλα έχουν να κάνουν με την ένταση και την έκταση της σύγκρουσης».
Προετοιμασμένες οι τράπεζες για το σοκ
Ο επικεφαλής του FSB – το οποίο μετονομάστηκε και αναβαθμίστηκε μετά την κρίση που ξέσπασε με αφορμή την κατάρρευση της Lehman Brothers, το 2008 – διαβεβαιώνει, σε κάθε περίπτωση, ότι ο διεθνής τραπεζικός κλάδος είναι προετοιμασμένος να αντιμετωπίσει τα σοκ από την κρίση στην Ουκρανία.
Όπως ισχυρίστηκε δε, ο κλάδος απέδειξε τις αντοχές του και κατά την κρίση της πανδημίας.
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
Latest News
![Golden Visa: Η Πορτογαλία επιταχύνει την διαδικασία μετά από μεγάλες καθυστερήσεις](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/02/ot_golden_visa24_1-600x352.png)
Η Πορτογαλία επιταχύνει την διαδικασία Golden Visa μετά από μεγάλες καθυστερήσεις
Η Πορτογαλία επισπεύδει τις αιτήσεις για Golden Visa μεταβαίνοντας από ένα σύστημα ψηφιακής υποβολής αιτήσεων
![Σπάνιες γαίες: Ποιες εποφθαλμιά ο Ντόναλντ Τραμπ](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/08/spanies-gaies6-600x390.jpg)
Ποιες σπάνιες γαίες εποφθαλμιά ο Ντόναλντ Τραμπ
Η Κίνα πρωτοστατεί στις σπάνιες γαίες και σχεδόν μονοπωλεί την επεξεργασία τους και οι ΗΠΑ θέλουν να απεξαρτηθούν από αυτή την επίπονη δέσμευση
![Ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία: Τι ζητούν οι κατασκευαστές αυτοκινήτων](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/RENAULT-600x600.jpg)
Στο «ρελαντί» η πράσινη μετάβαση - Τι ζητούν οι ευρωπαίοι αυτοκινητοβιομήχανοι
«Καλός ο στρατηγικός διάλογος, αλλα χρειαζόμαστε λύσεις γρήγορα», λένε οι εκπρόσωποι της αυτοκινητοβιομηχανίας - Oι καθυστερήσεις απειλούν επενδύσεις 250 δισ. ευρώ
![Μεξικό: Αδικαιολόγητοι οι δασμοί ΗΠΑ σε χάλυβα και αλουμίνιο](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/12/xalyvas-600x370.jpg)
Αδικαιολόγητοι οι δασμοί ΗΠΑ σε χάλυβα και αλουμίνιο λέει το Μεξικό
Το Μεξικό εισάγει περισσότερο χάλυβα από τις Ηνωμένες Πολιτείες απ' ό,τι εξάγει
![Κομισιόν: Συνάντηση φον ντερ Λάιεν με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Τζέι Ντι Βανς](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/von-der-leyen-vance-600x400.jpg)
Συνάντηση φον ντερ Λάιεν με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Τζέι Ντι Βανς
Η Πρόεδρος της Κομισιόν υπογράμμισε τη δέσμευση της ΕΕ για δίκαιες και ισορροπημένες εμπορικές σχέσεις
![Πάουελ: Σε μη βιώσιμη πορεία το έλλειμμα – Δεν βιαζόμαστε να μειώσουμε τα επιτόκια](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/πγ1-1-600x366.jpg)
Καμπανάκι Πάουελ για το έλλειμμα στις ΗΠΑ - Καμία βιασύνη για τα επιτόκια
Τι είπε ο Πάουελ, για έλλειμμα, χρέος, δασμούς και επιτόκια στην καθιερωμένη κατάθεση του στη Γερουσία
![Πορτογαλία: Εξετάζει την πώληση του 49% του εθνικού αερομεταφορέα TAP](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/01/tap-portugal-600x400.jpg)
Η Πορτογαλία εξετάζει την πώληση του 49% του εθνικού αερομεταφορέα TAP
Υπάρχουν περίπου 12 εταιρείες που ενδιαφέρονται για τον εθνικό αερομεταφορέα της Πορτογαλίας
![Σόλομον: Η Goldman είναι ανοικτή σε εξαγορές στους τομείς της διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων και πλούτου](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/06/solomon-600x400.jpg)
Σόλομον: Η Goldman είναι ανοικτή σε εξαγορές στους τομείς της διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων και πλούτου
Ο πήχης για την πραγματοποίηση μιας συμφωνίας είναι πολύ υψηλός
![Cucci: Η πτώση πωλήσεων στο τέταρτο τρίμηνο προβληματίζει τους αναλυτές](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/02/gucci-store-600x410.jpg)
Νέο πλήγμα για την Gucci - Συνεχίζεται η πτώση πωλήσεων
Τα έσοδα της Kering, στην οποία ανήκει η Gucci, ολόκληρου του έτους από δραστηριότητες του ομίλου ανήλθαν σε 2,6 δισεκατομμύρια ευρώ
![Βρετανία: Άντλησε 13 δισ. στερλίνες – Οι αγορές της πρόσφεραν 140 δισ.](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/07/ot_bonds_london11-768x450-1-600x352.png)
Το Λονδίνο ζήτησε 13 δισ. στερλίνες και οι αγορές του πρόσφεραν 140 δισ.
Η έκδοση καταρρίπτει το προηγούμενο ρεκόρ ζήτησης βρετανικών ομολόγων