![Βρετανία: Στο 5,5% ο πληθωρισμός τον Ιανουάριο](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/02/BoE2.jpeg)
Σε νέο ρεκόρ τριακονταετίας (το υψηλότερο από τον Μάρτιο του 1992) εκτινάχθηκε ο πληθωρισμός στη Βρετανία τον Ιανουάριο, ο οποίος έφτασε στο 5,5% από 5,4% τον Δεκέμβριο, ξεπερνώντας τις προβλέψεις οικονομολόγων και ΒοΕ που έκαναν λόγο για αμετάβλητο ποσοστό.
Οι υψηλότερες τιμές της ενέργειας συνέχισαν να ασκούν τη μεγαλύτερη πίεση. Ωστόσο, και τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα φαίνεται να εξακολούθησαν να έχουν επίπτωση στις τιμές των προϊόντων.
Διαβάστε επίσης: Βρετανία: O πληθωρισμός συμπιέζει το βιοτικό επίπεδο των εργαζομένων
Σύμφωνα με τον επικεφαλής οικονομολόγο της βρετανικής στατιστικής υπηρεσίας, η κατηγορία των ειδών ένδυσης-υπόδησης έδωσε περαιτέρω ώθηση στον πληθωρισμό, ενώ και τα έπιπλα και είδη οικιακής χρήσης συνέβαλαν άνοδο του πληθωρισμού. Ένα ακόμη αξιοσημείωτο στατιστικό δεδομένο είναι ότι ενώ τον Ιανουάριο ο πληθωρισμός είναι πάντα μικρότερος σε μηνιαία βάση, λόγω των εκπτώσεων του πρώτου μήνα του έτους, φέτος σημείωσε τη μικρότερη μείωση (0,1%) από τον 2011.
Εντείνεται η πίεση για την BoE
Η νέα άνοδος του πληθωρισμού εντείνει την πίεση για την Τράπεζα της Αγγλίας, η οποία τις προηγούμενες μέρες αναθεώρησε τις προβλέψεις της για τον πληθωρισμό, εκτιμώντας ότι θα κορυφωθεί τον Απρίλιο φτάνοντας περίπου στο 7,25%. Η βρετανική κεντρική τράπεζα δεν αναμένει ότι ο πληθωρισμός θα επιστρέψει στο στόχο του 2% μέχρι τις αρχές του 2024, αν και οι περισσότεροι οικονομολόγοι πιστεύουν ότι ο πληθωρισμός θα μειωθεί ταχύτερα.
Η BoE έχει ήδη προχωρήσει σε δύο αυξήσεις επιτοκίων από τον Δεκέμβριο –ανεβάζοντας τα επιτόκια στο 0,5% από 0,1%- ενώ οι αγορές αναμένουν περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων ακόμη και κατά μισή ποσοστιαία μονάδα στην επόμενη συνεδρίαση της BoE στις 17 Μαρτίου, και δεν αποκλείουν να φτάσει το 2% μέχρι το τέλος του χρόνου, το υψηλότερο επιτόκιο πριν την οικονομική κρίση.
Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα ο κορυφαίος οικονομολόγος της Τράπεζας της Αγγλίας, Χιου Πιλ, ο οποίος μιλώντας στην τηλεόραση του Bloomberg μία μέρα αφότου το συμβούλιο της BoE ανέβασε τα επιτόκια από το 0,25% στο 0,50%, ανέφερε πως πιθανότατα θα ακολουθήσουν επιπλέον αυξήσεις μέσα στους επόμενους μήνες, σε μια προσπάθεια της κεντρικής τράπεζας να τιθασεύσει τον πληθωρισμό. Εξάλλου, κάποια στελέχη του συμβουλίου στην τελευταία συνεδρίαση της BoE στις 3 Φεβρουαρίου, ψήφισαν υπέρ μεγαλύτερης αύξησης, στο 0,75%.
Ο ίδιος παραδέχθηκε πως δυστυχώς η πίεση προς το βιοτικό επίπεδο των Βρετανών αναπόφευκτα θα συνεχιστεί.
Σύμφωνα με την κεντρική τράπεζα το διαθέσιμο εισόδημα θα περιοριστεί κατά 2% φέτος και κατά επιπλέον 0,5% το 2023, συνολικά δηλαδή θα υποστεί την μεγαλύτερη μείωση τουλάχιστον από το 1990.
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
Latest News
![Tesla: Γιατί ο αδελφός του Ίλον Μασκ πούλησε μετοχές της](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/Kimbal-Musk.jpg)
Γιατί ο αδελφός του Ίλον Μασκ πούλησε μετοχές της Tesla
Αμηχανία προκαλεί η πώληση μετοχών της Tesla από τον Κίμπαλ Μασκ, ο οποίος είναι και στο ΔΣ της εταιρείας
![Coca-Cola: Μπορεί να στραφεί στο πλαστικό λόγω δασμών Τραμπ](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/james-quincey-coca-cola-600x480.jpg)
Πώς οι δασμοί Τραμπ «ξαναγράφουν» την στρατηγική της Coca Cola
Εάν οι δασμοί του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ καταλήξουν να κάνουν τα κουτιά αλουμινίου ακριβότερα θα στραφούμε στο πλαστικό μπουκάλι, είπε ο CEO της Coca-Cola
![Έρευνα και καινοτομία: Το κλειδί για την οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/unnamed-1-600x400.jpg)
Κλειδί για την οικονομική ανάπτυξη η έρευνα και η καινοτομία
Η δυναμική των αμερικανικών επενδύσεων στην Ελλάδα και οι μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται για τη διατήρηση της ανάπτυξης και τις νέες προοπτικές βρέθηκαν στο επίκεντρο του 6ου Φόρουμ των Δελφών στην Ουάσιγκτον.
![CATL: Η ΙΡΟ του γίγαντα μπαταριών θα είναι η μεγαλύτερη δημόσια εγγραφή στο Χονγκ Κονγκ από το 2021](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/CATL-600x391.jpg)
Μπαίνει στο χρηματιστήριο του Xονγκ Κονγκ η CALT - Ο γίγαντας μπαταριών «πάει» για 5 δισ. δολ.
Με την εισαγωγή, η CALT αναμένεται να συγκεντρώσει τουλάχιστον 5 δισεκατομμύρια δολάρια
![Heineken: Ανεβάζει ταχύτητα λόγω ισχυρών πωλήσεων premium μπύρας](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/02/heineken-1-600x353.jpg)
Η Heineken ανεβάζει ταχύτητα - Οι ισχυρές πωλήσεις premium μπύρας
Η Heineken αναφέρει σταθερή ανάπτυξη το 2024 παρά τις αντιξοότητες
![SoftBank: Οικονομικά αποτελέσματα «έκπληξη» – Στο κόκκινο οι επενδύσεις του Vision Fund](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/08/softbank-600x417.jpg)
Οικονομικά αποτελέσματα «έκπληξη» για τη SoftBank - Στο κόκκινο το Vision Fund
Ο ευρύτερος τομέας του Vision Fund της SoftBank - ο οποίος επηρεάζει το διοικητικό κόστος, τις διακυμάνσεις του νομίσματος, μεταξύ άλλων - ανέφερε ζημία 309,93 δισεκατομμυρίων γεν
![Foxconn: Σε διαπραγματεύσεις για το μερίδιο της Renault στη Nissan](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/11/foxconn-600x400.jpg)
Η Foxconn σε διαπραγματεύσεις για το μερίδιο της Renault στη Nissan
Η ταϊβανέζικη εταιρεία συναρμολόγησης ηλεκτρονικών Foxconn λέει ότι εξετάζει μια συμφωνία μόνο ως μέρος συνεργασίας για ηλεκτρικά οχήματα
![ΗΠΑ: Ευρείας κλίμακας απολύσεις στο Δημόσιο διέταξε ο Τραμπ](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/Capture-15-600x397.jpg)
ΗΠΑ: Ευρείας κλίμακας απολύσεις στο Δημόσιο διέταξε ο Τραμπ
Ο Μασκ και ο Τραμπ υπολόγισαν την εξοικονόμηση για το Δημόσιο σε 1 τρισ. δολάρια από τον «περιορισμό της σπατάλης», στις ομοσπονδιακές υπηρεσίες
![Johnson & Johnson: Προς πώληση η επιχείρηση φροντίδας εγκεφαλικών επεισοδίων](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/04/Johnson_J_Lobby01-600x400.jpg)
Johnson & Johnson: Προς πώληση η επιχείρηση φροντίδας εγκεφαλικών επεισοδίων
Η Johnson & Johnson έχει προσεγγίσει πιθανούς ιδιωτικούς επενδυτές και στρατηγικούς αγοραστές μέσω συμβούλων για να εξετάσει το πιθανό ενδιαφέρον τους για την Cerenovus
![ΗΠΑ, η μεγαλύτερη φούσκα της ανθρωπότητας](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/stock-market-600x400.jpg)
ΗΠΑ, η μεγαλύτερη φούσκα της ανθρωπότητας
Το μοντέλο των ΗΠΑ – χρηματιστικοποίηση, ολιγαρχία εισοδηματιών και επιβολή ηγεμονίας του δολαρίου – έχει φτάσει στα όριά του.