Η συζήτηση του νομοσχεδίου για τον εκσυγχρονισμό του ΕΦΚΑ συζητείται σήμερα Τετάρτη στη Βουλή και θα ολοκληρωθεί αύριο Πέμπτη, με την ψήφιση του.
Υπέρ του νομοσχεδίου κατά την επεξεργασία του στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων, τάχθηκαν οι βουλευτές της ΝΔ, ενώ η αντιπολίτευση ζήτησε την απόσυρσή του. Σήμερα οι εργαζόμενοι στα ασφαλιστικά ταμεία που απαρτίζουν τον ΕΦΚΑ πραγματοποιούν 24ωρη απεργία και και συγκέντρωση στις 11 έξω από το Υπουργείο Εργασίας στην οδό Σταδίου.
Γιατί αντιδρούν οι εργαζόμενοι του ΕΦΚΑ
Οι εργαζόμενοι με ανακοίνωση της Ομοσπονδίας τους σημειώνουν ότι διαλύεται η διοικητική ιεραρχία του φορέα, καθώς εισάγεται το καθεστώς των μετακλητών υπαλλήλων στη βαθμίδα των Γενικών Διευθυντών και των Διευθυντών, οι οποίοι θα προέρχονται πλέον ακόμα και από τον ιδιωτικό τομέα, χωρίς καμία γνώση κι εμπειρία επί της ασφαλιστικής νομοθεσίας και του τρόπου διοίκησης ενός υποκαταστήματος, με αποδοχές πρόκληση σε σχέση με όλους τους υπόλοιπους εργαζομένους του φορέα.
Συγκεκριμένα, η ΠΟΣΕ-ΕΦΚΑ αναφέρει, μεταξύ άλλων, σε ανακοίνωσή της τα εξής:
«Η κυβέρνηση και ο υπουργός Εργασίας, παρά τις γενικευμένες αντιδράσεις του συνόλου του πολιτικού κόσμου της χώρας, αλλά και των κοινωνικών εταίρων, αποφάσισε τελικά να αγνοήσει τις προτάσεις της Ομοσπονδίας και να προχωρήσει, χωρίς αλλαγές, στην εσπευσμένη ψήφιση του απαράδεκτου και άκρως επικίνδυνου για το δημόσιο ασφαλιστικό σύστημα της χώρα μας νομοσχεδίου για τον ΕΦΚΑ.
Αυτό σημαίνει πολύ απλά ότι:
1. Διαλύεται η διοικητική ιεραρχία του φορέα, καθώς εισάγεται το καθεστώς των μετακλητών υπαλλήλων στη βαθμίδα των Γενικών Διευθυντών και των Διευθυντών, οι οποίοι θα προέρχονται πλέον ακόμα και από τον ιδιωτικό τομέα, χωρίς καμία γνώση και εμπειρία επί της ασφαλιστικής νομοθεσίας και του τρόπου διοίκησης ενός υποκαταστήματος, με αποδοχές πρόκληση σε σχέση με όλους τους υπόλοιπους εργαζόμενους του φορέα.
2. Παραδίδεται η τεράστια ακίνητη περιουσία του φορέα και τα περίπου 400 ακίνητα, που διαθέτει, σε μία Ανώνυμη Εταιρεία ειδικού σκοπού, το διοικητικό συμβούλιο της οποίας θα διορίζεται και θα παύεται από τον υπουργό Εργασίας και θα είναι ουσιαστικά ανεξέλεγκτο, χωρίς κανέναν κοινωνικό έλεγχο, αφού δεν θα εκπροσωπούνται οι κοινωνικοί εταίροι, (που σημειωτέο έχουν δημιουργήσει με τις εισφορές τους αυτήν την περιουσία), αλλά και χωρίς καμία λογοδοσία προς τον ΕΦΚΑ.
Επιπλέον, στο ν/σ δεν γίνεται καμία ρητή αναφορά περί της διασφάλισης των θέσεων εργασίας των εργαζομένων που απασχολούνται στις τεχνικές υπηρεσίες του φορέα, το αντικείμενο των οποίων αναλαμβάνει η υπό σύσταση Ανώνυμη Εταιρεία.
3. Με την κατάργηση των αιρετών εκπροσώπων των εργαζομένων στο Πειθαρχικό Συμβούλιο, πέραν της στοχοποίησης που επιχειρείται από μεριάς πολιτικής ηγεσίας σε βάρος της ηθικής υπόστασης των αιρετών εκπροσώπων, ταυτόχρονα εξαιρεί τους εργαζόμενους του ΕΦΚΑ – πολλοστή φορά – από ένα εργασιακό δικαίωμα το οποίο διατηρούν όλοι οι άλλοι εργαζόμενοι του δημόσιου τομέα. Την ίδια στιγμή, δημιουργείται ένα ακόμα πιο περίπλοκο θεσμικό πλαίσιο πειθαρχικού ελέγχου με fast track διαδικασίες, που δεν συναντάται σε κανέναν άλλον δημόσιο φορέα ή οργανισμό» υποστηρίζει η ΠΟΣΕ-ΕΦΚΑ.
Επιπλέον, η Ολομέλεια Προέδρων της Ομοσπονδίας πρόκειται να συνεδριάσει εκ νέου το απόγευμα της ίδιας ημέρας, ώστε να αξιολογήσει τα αποτελέσματα της απεργιακής κινητοποίησης, επαναπροσδιορίζοντας την από εδώ και πέρα συνολική στάση του συνδικάτου.
Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι η Ομοσπονδία διεκδικεί ένα καθολικό, υποχρεωτικό, δημόσιο κοινωνικό ασφαλιστικό σύστημα, έναν πραγματικά σύγχρονο Εθνικό Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης που θα ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των ασφαλισμένων του, αλλά και στις προκλήσεις της εποχής μας, καθώς και καλύτερες συνθήκες εργασίας ανάλογες με αυτές ευρωπαϊκής χώρας.
Latest News
ΓΣΕΕ: Άνιση η ευημερία στην Ελλάδα - Ο ρόλος πληθωρισμού, μισθών και στεγαστικής κρίσης
Η έκθεση του ΙΝΕ ΓΣΕΕ αναφέρει πως και το κόστος στέγασης στην Ελλάδα έχει δυσανάλογη επίδραση στην ευημερία των πολιτών διαφορετικής εισοδηματικής κατάστασης
Τι αλλάζει στις συντάξεις χηρείας: Τα τρία σενάρια στο τραπέζι
Αγωνία δικαιούχους του ιδιωτικού τομέα που είτε θα πρέπει να επιστρέψουν ποσά είτε να τους κοπεί μέρος του εισοδήματος. Τα θα γίνει με τις συντάξεις χηρείας
Τεκμαρτό εισόδημα: Τι αλλάζει φέτος για τους ελεύθερους επαγγελματίες
Η αύξηση του κατώτατου μισθού ανέβασε στα 11.620 ευρώ το ελάχιστο φορολογητέο εισόδημα - Πώς θα σβήσουν οι επιβαρύνσεις
Κατώτατος μισθός: Στα 40 ή 50 ευρώ η αύξηση το 2025 - Την 1η Απριλίου οι νέες αμοιβές
Εκκινεί εντός Ιανουαρίου η διαδικασία προσδιορισμού των αυξήσεων – Ο «οδικός χάρτης» της αναπροσαρμογής των μισθών αυξήσεων μέχρι το 2027
Μέσω IRIS οι πληρωμές των εισφορών για μη μισθωτούς
Η υπηρεσία παρέχει στους ασφαλισμένους τη δυνατότητα πληρωμής των εισφορών μέσω IRIS με e-banking ή mobile banking
Πρόσκληση για τη συγκρότηση των Επιτροπών γνωμοδότησης για τον κατώτατο μισθό
Οι δύο Επιτροπές θα υποβάλουν τα υπομνήματά τους προκειμένου αυτά να ληφθούν υπόψη για το ύψος της αύξησης που θα πάρει ο κατώτατος μισθός για το έτος 2025
Η Ελλάδα χάνει έως 1,5 δισ. ευρώ τον χρόνο από τις κενές θέσεις εργασίας
Τα μεγαλύτερα κενά εντοπίζονται στην εκπαίδευση (11.642 θέσεις εργασίας), το εμπόριο (8.447), τη δημόσια διοίκηση και την άμυνα (6.903) και στην εστίαση και τα καταλύματα (6.345)
Αυξάνεται στα 1.850 ευρώ το μηνιαίο ποσό για επαγγελματίες αναδόχους γονείς παιδιών με αναπηρία
Τα παιδιά θα λαμβάνουν κανονικά και όλα τα προνοιακά και αναπηρικά επιδόματα
Έρχεται νέο ασφαλιστικό μέσα στο 2025 - Πώς θα υπολογίζονται οι συντάξεις
Το νέο ασφαλιστικό αλλάζει τη βάση υπολογισμού της ανταποδοτικής σύνταξης - Θα πάψει να αυξάνεται με τον πληθωρισμό από το 2025
Ψηφιακός φάκελος για όλους τους φορολογουμένους - Το νέο Taxis
Ποια στοιχεία θα γνωρίζει η Εφορία του μέλλοντος που στήνεται από την ΑΑΔΕ - Θα παραμένει για τουλάχιστον 100 χρόνια, ολόκληρο το ιστορικό στη μνήμη