Τη διάκριση μεταξύ μέτριας και επιβλαβούς κατανάλωσης αλκοολούχων ποτών στο σχέδιό του για την καταπολέμηση του καρκίνου, τείναι να υιοθετήσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, γεγονός που καθησυχάζει εν μέρει τον αμπελοοινικό τομέα.

«Θα πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι το κρασί, η μπύρα και τα οινοπνευματώδη ποτά είναι μέρος του πολιτισμού μας, ότι εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες στην Ευρώπη εργάζονται σε αμπελώνες, οινοποιεία, ζυθοποιεία και αποστακτήρια και προσπαθούν να παράγουν ποιοτικά τρόφιμα», δήλωσε ο Χέρμπερτ Ντόρφμαν κατά τη διάρκεια της συνεδρίας.

Όπως επισημαίνει η ΚΕΟΣΟΕ σε σχετική ανάρτησή της, θα μπορούσε να είναι ο ορισμός του συμβιβασμού: ανακούφιση που έχεις αποφύγει τα χειρότερα, αλλά και ανάμεικτα συναισθήματα αφού δεν έχεις πετύχει το καλύτερο. Οι ψηφοφορίες επί των συμβιβαστικών τροπολογιών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην έκθεση πρωτοβουλίας της Επιτροπής για την καταπολέμηση του καρκίνου (Beating Cancer, έκθεση BECA) που παρουσιάστηκαν στις 16 Φεβρουαρίου, δεν ανταποκρίνονται σε όλα όσα ήθελε ο αμπελοοινικός τομέας, αλλά αποφεύγουν όσα θα μπορούσαν να τον φοβίσουν. Αν και η εισαγωγή της διατύπωσης της καταπολέμησης της υπερβολικής κατανάλωσης αλκοολούχων ποτών είναι ένα αναμενόμενο βήμα προόδου, η ιδέα ότι κάθε κατανάλωση είναι επιβλαβής για την υγεία από το πρώτο ποτό δεν έχει εξαλειφθεί εντελώς. Μεταξύ των τροπολογιών που εγκρίθηκαν και υιοθέτησαν αρκετοί ευρωβουλευτές, η υπ’ αριθμόν 34 εισάγει την έννοια της «επιβλαβούς κατανάλωσης» (ενώ δεν υπάρχει διάκριση μεταξύ αιτιολογημένης και υπερβολικής συμπεριφοράς) και η υπ’ αριθμόν 35 διατύπωση μηδενικού επίπεδου κατανάλωσης σε  «Το ασφαλέστερο επίπεδο κατανάλωσης είναι μηδέν». Μεταξύ των τροπολογιών που απορρίφθηκαν, η 33η θα είχε αφαιρέσει την υπόμνηση της μελέτης Lancet από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) που «αναγνωρίζει ότι δεν υπάρχει ασφαλές επίπεδο κατανάλωσης αλκοόλ όταν πρόκειται για την πρόληψη».

«Είναι λίγο «απ΄όλα», αφενός δεν διαγράφουμε μια δημοκρατική μελέτη, αλλά παρόλα αυτά κάνουμε τη διαφορά μεταξύ της κατανάλωσης και της υπερβολικής», επισημαίνει η ευρωβουλευτής της πλειοψηφίας Irene Tolleret. Υπογραμμίζοντας την κινητοποίηση των εθνικών βουλευτών, η αντιπρόεδρος της ευρωπαϊκής διακομματικής ομάδας κρασιού τονίζει ότι «είναι σημαντικό να υπάρχει ένα σχέδιο για τον καρκίνο σε ευρωπαϊκό επίπεδο που να εστιάζει στην πρόληψη του εθισμού και της υπερβολής. Η έκθεση ήταν ήδη ισορροπημένη, τώρα είναι ακόμη περισσότερο. «Θα θέλαμε να εγκριθεί η τροπολογία 33, δεν τα καταφέραμε, παρόλο που γίνεται αναφορά σε μια μερική και αποσπασματική μελέτη» αναλύει ο Jean-Marie Fabre, πρόεδρος των Les Vignerons Indépendants. για τους οποίους «η κοινοβουλευτική εργασία κατέστησε δυνατή την εξεύρεση της σωστής ισορροπίας για την προώθηση της μέτριας και αιτιολογημένης κατανάλωσης. Αυτή η διατύπωση πάει προς την κατεύθυνση της μείωσης της επικίνδυνης κατανάλωσης που υποστηρίζει ο κλάδος».

Μέτρια κατανάλωση

Υπερασπιζόμενοι αυτές τις τροπολογίες στις Βρυξέλλες, δεν δημιουργούμε λόμπι. Το θέμα εδώ είναι απλώς ότι θα μπορούσαμε να εργαστούμε προς τη μέτρια κατανάλωση. Η πολιτική της απαγόρευσης δεν μας έκανε ποτέ καλό» ανέφερε στις 15 Φεβρουαρίου στη σύνοδο ολομέλειας ο Ιταλός ευρωβουλευτής Herbert Dorfmann (ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος), προσθέτοντας ότι «η μέτρια κατανάλωση ποιοτικών κρασιών και μπύρας αποτελεί μέρος της διατροφής πολλών από τα κράτη μέλη μας εδώ και αιώνες και ήταν μέρος του τρόπου ζωής μας. Και δεν πρέπει να αποτρέπουμε τους ανθρώπους από το να πιούν ένα μεσημεριανό ποτήρι κρασί ή μια γιορτινή μπύρα. »

«Όχι στη μηδενική κατανάλωση αλκοόλ» πρόσθεσε η ευρωβουλευτής της Αλσατίας Anne Sander (ΕΛΚ) κατά τη διάρκεια της συνόδου, σύμφωνα με την οποία «το κρασί και η μπύρα αποτελούν μέρος της τέχνης της ζωής στην ύπαιθρό μας και είναι βασικοί οικονομικοί τομείς, δημιουργοί θέσεων εργασίας σε πολλές περιοχές. Ας είμαστε λοιπόν φιλόδοξοι στον αγώνα μας ενάντια στις ασθένειες, αλλά ας το κάνουμε ρεαλιστικά».

Το ευρωπαϊκό πλαίσιο

Αν και αυτή η έκθεση κοινοβουλευτικής πρωτοβουλίας δεν είναι δεσμευτική, παρέχει ένα πλαίσιο για μελλοντικές προτάσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Εάν εγκρινόταν η αρχή της «απουσίας επιπέδου κατανάλωσης χωρίς κινδύνους», οι ευρωπαϊκές αρχές θα μπορούσαν να αποσύρουν τη βοήθειά τους στον αμπελοοινικό τομέα, ώστε να μην υποστηρίξουν την παραγωγή που θεωρείται επιβλαβής για την υγεία. Αυτή η απειλή κινητοποίησε τον ευρωπαϊκό αμπελοοινικό κλάδο.

«Σήμερα δεν είναι ένα τέλος, είναι μια αρχή, γιατί όλα απομένει να γίνουν», δήλωσε η ευρωβουλευτής Véronique Trillet-Lenoir, εισηγήτρια της επιτροπής BECA, στο τέλος της κοινοβουλευτικής συζήτησης. Η εκλεγμένη εκπρόσωπος της γαλλικής προεδρικής πλειοψηφίας επισημαίνει ότι «η πρόληψη είναι ο μοχλός. Ο πιο εύκολος καρκίνος στη θεραπεία είναι αυτός που δεν υπάρχει» και ότι «θα πρέπει να εφαρμόσουμε αυτό το σχέδιο. Για να το αναπτύξουμε, χρειαζόμαστε τη συλλογική και ενιαία δέσμευση των κρατών μελών, ιδίως σε όλα τα μέτρα που αποτελούν συστάσεις και τα οποία, χωρίς την υποστήριξή σας, χωρίς την έντονη συμμετοχή σας, θα παραμείνουν νεκρό γράμμα».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα AGRO
Αγρότες: Μικρές και μεγάλες γεωργικές επιχειρήσεις στην Ευρώπη
AGRO |

Ανισότητες μεταξύ μικρών και μεγάλων αγροτικών επιχειρήσεων - Κερδισμένοι και χαμένοι

Στην Ευρώπη, οι μεγάλες γεωργικές επιχειρήσεις αποκομίζουν κέρδη ρεκόρ όταν οι τιμές των τροφίμων εκτοξεύονται, ενώ οι μικρές φάρμες παλεύουν με ελάχιστα περιθώρια κέρδους