Το 2001 κυκλοφόρησε μια καταπληκτική ,κατά τη γνώμη μου, ταινία. Τίτλος της ταινίας: «Ένας υπέροχος άνθρωπος» ( A beautiful Mind) σε σκηνοθεσία του Ρον Χάουαρντ.
Κεντρικός ήρωας ο Τζον Νας ( τον οποίο υποδύθηκε ο Ράσελ Κρόου). Μια ιδιοφυία στα μαθηματικά που βραβεύτηκε το 1994 ( μαζί με τους Ρ.Ζέλτεν και Τζ. Χαρσάνυι) με το Νόμπελ για τη συμβολή του στη «θεωρία των παιγνίων», αλλά πάλευε όλη του τη ζωή με την σχιζοφρένεια εξαιτίας της οποίας έβλεπε οράματα και είχε παραισθήσεις.
Δεν είσαι πραγματικός….
Ακόμη θυμάμαι την σκηνή που μονολογεί πως οι μορφές που βλέπει δεν είναι πραγματικές. Ιδίως εκείνη όπου ο Τζον Νας λέει στον Γουίλιαμ Πάρκερ (έναν μυστηριώδη τύπο από το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ) «δεν είσαι πραγματικός» . Και συνέχιζε να διδάσκει (!)
Αυτή την σκηνή τη θυμήθηκα και πάλι, μετά τις κινήσεις για την άρση των περιοριστικών μέτρων που έχουν τεθεί σε εφαρμογή για την αντιμετώπιση της πανδημίας (στην Ελλάδα αλλά και σε άλλες χώρες).
Σε βλέπω, δεν υπάρχεις, συνεχίζω τη ζωή μου…
Εύλογα θα με ρωτήσετε: τί σχέση έχει ο Τζον Νας με τον κορωνοϊό; Καμία απαντώ, αλλά, προσωπικά πάντα μιλώντας, αν ανοίξουμε λίγο το πεδίο των συμβολισμών, έχω την αίσθηση, πως όλος αυτός ο σχεδιασμός που προωθείται θα μας κάνει να …βλέπουμε τον κορωνοϊο και να λέμε: «σε βλέπω αλλά δεν πιστεύω πως υπάρχεις…».
Κι αυτή η αίσθηση έγινε πεποίθηση, όταν πρόσφατα άκουσα τον γιατρό και ερευνητή στις ΗΠΑ Γιώργο Παυλάκη να λέει ( μιλώντας στον Σκάι) πως χάσαμε τον πόλεμο με τον κορωνοϊο. Για τον ίδιο, η χαλάρωση των μέτρων ισοδυναμεί με παράδοση άνευ όρων…
Στρατηγός καλοκαίρι…
«’Έχουμε ήδη αποφασίσει μονομερή συνθηκολόγηση με τον κορωνοϊό. Αυτό ισοδυναμεί με παράδοση άνευ όρων, γιατί ο κορωνοϊός θα συνεχίσει να μας χτυπάει αλύπητα. Βασιζόμαστε στον στρατηγό –καλοκαίρι, που ρίχνει την πανδημία»,επεσήμανε χαρακτηριστικά.
Κατά τον Γιώργο Παυλάκη, «η Ελλάδα θα γίνεται μεσοπρόθεσμα όλο και πιο ευάλωτη, καθώς υπάρχουν 300.000 ανεμβολίαστοι, αλλά και ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού που δεν έχει κάνει την τρίτη δόση, με συνέπεια, όπως είπε, να κατεβαίνει η ανοσία.
»Ο στρατηγός –καλοκαίρι μπορεί να δουλέψει για λίγο, αλλά το πρόβλημα παραμένει. Το επόμενο επιδημικό κύμα θα μας βρει πάλι ευάλωτους, γιατί η ανοσία δεν σταματά τον ιό για πάντα».
Η πραγματικότητα είναι πως ο ιός επεκτείνεται παγκόσμια, πράγμα που φαίνεται από την συνεχή αύξηση των μολύνσεων και των θανάτων. Αυτή είναι η μία όψη του προβλήματος. Η άλλη όψη, έχει να κάνει με το πόσο ακόμη ο κόσμος μπορεί να ζήσει με τους περιορισμούς και με το πόσο μπορεί να αντέξει η οικονομία…
Φοβάμαι αναζωπύρωση τις Απόκριες και το Πάσχα…
-«Φυσικά και πρέπει να βρούμε τη χρυσή τομή μεταξύ προστασίας και ανοίγματος της οικονομίας. Αλλά ανοίγοντας τα πάντα την στιγμή που έχουμε 20.000 μετρημένα κρούσματα κάθε μέρα δίνεις λάθος σήμα στην κοινωνία, και φοβάμαι αναζωπύρωση τις Απόκριες και το Πάσχα», μού λέει ο Γιώργος Παυλάκης.
Και συνεχίζει: «Άλλο παράδειγμα σημερινό ( χθεσινό για την ακρίβεια, αφού υπάρχει η διαφορά ώρας με τις ΗΠΑ). Ποια οικονομική αναγκαιότητα εξυπηρετούν οι σχολικές εκδρομές; Ξέρουμε από πέρυσι ότι κατασκηνώσεις και σχολικές εκδρομές πολλαπλασιάζουν την πιθανότητα να μολυνθούν τα παιδιά. Εγώ δεν θέλω να μολυνθούν τα παιδιά, τουλάχιστον πριν εμβολιαστούν. Αυτό θα μας γλιτώσει από πολλά προβλήματα στο μέλλον».
Βάζουμε σε κίνδυνο τους πιο αδύναμους και φτωχούς…
Όπως μού αναφέρει, ο Γιώργος Παυλάκης « με την άρση των περιορισμών να πούμε πως επίσης ότι βάζουμε σε κίνδυνο τους πιο αδύναμους, τους πιο φτωχούς».
-Γιατί;
-« Επειδή το μόνο σίγουρο είναι πως θα αυξηθούν οι μολύνσεις και οι θάνατοι. Και οι πιο αδύναμοι και φτωχοί είναι αυτοί που δεν έχουν πρόσβαση σε καλές ιατρικές υπηρεσίες, και είναι αυτοί που μετακινούνται ο ένας πάνω στον άλλο με τα ΜΜΜ, δεν έχουν άλλη επιλογή».
Ο πρώτος διδάξας…
Ο Γιώργος Παυλάκης μού έθιξε και το θέμα των θανάτων από κορωνοϊό στην Ελλάδα. Όπως λέει, δεν στέκουν αυτά που λένε ορισμένοι, πως στην Ελλάδα ανακοινώνουμε περισσότερους θανάτους απ’ όσους πρέπει, κάνοντας αναφορά στον τρόπο που γίνεται η καταγραφή.
«Είναι λάθος να χρησιμοποιούμε τεχνάσματα για να κρύψουμε ή να ωραιοποιήσουμε την πραγματικότητα. Πρώτος διδάξας ήταν ο Ντόναλντ Τραμπ που είπε πως αν δεν μετράμε κρούσματα θα εξαφανιστούν. ‘Έτσι φθάσαμε να έχουμε στις ΗΠΑ ένα εκατομμύριο θανάτους…», επισημαίνει χαρακτηριστικά.
Να μην αντιγράφουμε ό,τι μας συμφέρει…
Εύλογα θα αναρωτηθείτε, όλες αυτές οι χώρες που προχωρούν στην άρση των περιοριστικών μέτρων, δεν ενδιαφέρονται για τον κόσμο τους;
Η προσωπική μου άποψη είναι πως δεν πρέπει να αντιγράφουμε μόνο ό,τι μας συμφέρει. Υπάρχουν χώρες που έχουν επενδύσει περισσότερο απ’ ό,τι εμείς στην πρωτοβάθμια περίθαλψη. Άλλες έφτιαξαν περισσότερα νοσοκομεία και αύξησαν τις ΜΕΘ. Άλλες πάλι έχουν πετύχει υψηλότερα ποσοστά εμβολιασμών. Αυτά γιατί δεν τα κοιτάμε;
« Γιατί δεν σκεφτόμαστε καν να μιμηθούμε την Αυστρία που επέβαλε υποχρεωτικό εμβολιασμό σε όλους τους ενήλικες;», συμπληρώνει ο Γιώργος Παυλάκης.« Υπάρχουν επίσης χώρες που έκαναν τεράστια λάθη στην αντιμετώπιση της πανδημίας, όπως η Αγγλία αρχικά, που ο πρωθυπουργός της δήλωσε ότι θα αφήσει τον ιό ελεύθερο στον πληθυσμό ώστε να αποκτηθεί η καταγέλαστη ανοσία της αγέλης. Αυτό στοίχησε πολλούς θανάτους και δεινά στην Αγγλία μέχρι να κάνουν στροφή 180 μοιρών. Δεν πρέπει να μιμηθούμε τέτοια παραδείγματα».
‘Έχουμε ακόμη πολύ δρόμο;
Αναρωτιέμαι λοιπόν: η πανδημία πέρασε σε ενδημική φάση ή έχουμε ακόμη πολύ δρόμο να διανύσουμε; Νικάμε ή μας νίκησε ο κορωνοϊός; Ποιο είναι το πλάνο;
-«Ο κορωνοϊός νίκησε σε αυτή τη φάση και καθιερώθηκε παγκόσμια και για πολλά χρόνια. Είμαι σίγουρος πως ο ιός θα χάσει τελικά, όταν τον αντιμετωπίσουμε κατάλληλα. Δηλαδή χάσαμε πολλές μάχες στον δυτικό κόσμο, αλλά είμαστε ακόμη εδώ και στο μέλλον θα νικήσουμε. Αλλά μόνο κάνοντας τα σωστά, που είναι παγκόσμιος εμβολιασμός και μπλοκάρισμα του ιού ώστε να μηδενιστούν τα κρούσματα».
Ο ενδημικός ιός δεν είναι ένας ακίνδυνος ιός…
Όπως ξεκαθαρίζει ο Γιώργος Παυλάκης, υπάρχει τεράστια σύγχυση με τον όρο « ενδημικός ιός. « Δεν σημαίνει ακίνδυνος. Σημαίνει ότι βρίσκεται στο συγκεκριμένο πληθυσμό μόνιμα. Μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνος, μπορεί να είναι θανατηφόρος. Ενδημική είναι η γρίπη που προκαλεί ενδημικό κύμα κάθε χειμώνα με πολλά θύματα, συνήθως εκατομμύρια το χρόνο. Ενδημική είναι και η φυματίωση και προκαλεί 1,5 εκατομμύρια θανάτους το χρόνο», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Τί πιστεύω εγώ; . Ανοίγουμε – εκτός κι αν…. Και αφού ανοίγουμε , λογικό είναι να έχουμε περισσότερες μολύνσεις. Είναι επίσης λογικό πως θα υπάρχει και μεγαλύτερη ανάγκη για νοσηλεία λόγω των περισσότερων μολύνσεων.
Είμαστε έτοιμοι; Το υγειονομικό σύστημα , τα νοσοκομεία αντέχουν;
Μόνο εμπεριστατωμένες απόψεις…
Γι’ αυτό, κατά τη γνώμη μου, έχει πολύ μεγάλη σημασία το μήνυμα που περνάμε. Δεν έχει καμιά σημασία το τί ευχόμαστε, τί ελπίζουμε, πως θέλουμε να εξελιχτούν τα πράγματα αλλά μόνο οι εμπεριστατωμένες απόψεις των ειδικών.
Τέρμα ποια τα αμφιλεγόμενα μηνύματα. Ο κόσμος είναι μπερδεμένος. ‘Ήδη, Βλέπω πολλούς να «ξεθαρρεύουν» και να μην τηρούν κανένα από τα μέτρα προστασίας με το πρόσχημα πως «ανοίγουμε…».
Γιατί αν δεν το κάνουμε, αν δεν είμαστε δηλαδή ξεκάθαροι, πάμε για άλλη μια φορά να σώσουμε την τουριστική σεζόν και μετά άντε και πάλι από την αρχή… Όπως έγινε και πέρυσι.
Ναι, το ξέρω πως μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν, αλλά να μην φθάσουμε και στο άλλο άκρο…Να αντιμετωπίζουμε τον κορονοϊό με βάση τη «θεωρία των παιγνίων», χωρίς μάλιστα να έχουμε τη γνώση του Τζον Νας…
Latest News
Οι 4+1 εποχές του τραπεζικού συστήματος
Η βαθύτερη κατανόηση της πορείας του τραπεζικού συστήματος και κυρίως της αλληλεπίδρασης μεταξύ πιστωτικής επέκτασης και επάρκειας καταθέσεων παρουσιάζει μια σειρά από προκλήσεις
Το έλλειμμα της οικονομίας
Δεν έχουμε βρει τον τρόπο να ανατρέψουμε την πιο ολέθρια για την ελληνική οικονομία συνθήκη
Ποιος ο ρόλος για τη μεταλλευτική βιομηχανία
Αν η Ελλάδα θέλει να ενισχύσει την «ενδογενή» ανάπτυξη της, αλλά με την απαραίτητη παραγωγική εξωστρέφεια, ο ορυκτός πλούτος της αποτελεί μεγάλη ευκαιρία
Κάτι ψήνεται
Η πολιτική αβεβαιότητα που περιβάλει την επιστροφή Τραμπ
Τι πρέπει να περιμένουν οι ελληνικές τράπεζες το 2025
Το έτος 2025, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα αντιμετωπίζει μια σειρά από προκλήσεις αλλά και ευκαιρίες
Ποιοι κερδίζουν από τα ασφάλιστρα υγείας
Σύντομα θα έχουμε θέμα και με τις χρεώσεις των ιδιωτικών νοσοκομείων, καθώς οι ασφαλιστικές πετούν στα ιδιωτικά θεραπευτήρια τον «μουτζούρη» των αυξήσεων
Τι είναι η νέα επιχειρηματικότητα;
Αν και δεν υπάρχει ξεκάθαρος και ενιαίος ορισμός γιατί οι τύποι των επιχειρήσεων διαφέρουν μεταξύ τους, ωστόσο υπάρχουν αρχές της επιχειρηματικότητας οι οποίες σήμερα είναι γρήγορα μεταβαλλόμενες.
Χώρα παντοπωλείων…
Πλέον πήρε κεφάλι η δημιουργία παντοπωλείων, κοινώς μπακάλικα στην πιο εξευγενισμένη σημερινή μορφή
Οι προτεραιότητες και οι στόχοι του υπουργείου Ναυτιλίας
Σε μια περίοδο που χαρακτηρίζεται από σημαντικές προκλήσεις και δύσκολες γεωπολιτικές συγκυρίες, η ελληνική ναυτιλία παραμένει η ραχοκοκαλιά του διεθνούς εμπορίου
Ελλάδα 2025: Από την ανθεκτικότητα στη βιώσιμη ανάπτυξη
Το 2025 αναμένεται να είναι έτος κρίσιμο για την αξιοποίηση των ευκαιριών και την εδραίωση της Ελλάδας ως κόμβου καινοτομίας και βιωσιμότητας