Προ ετών, ο γκουρού των επενδύσεων Γουόρεν Μπάφετ είχε χαρακτηρίσει τα κρυπτονομίσματα ως «ποντικοφάρμακο»… Τελικά, όμως, ίσως και να μην είναι καθώς, τα χρήματα του «σοφού της Ομάχα» λένε άλλα…
Όπως γράφει το Fortune, η εταιρεία του, Berkshire Hathaway, έχει αγοράσει μετοχές αξίας 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων σε μια ψηφιακή τράπεζα που εστιάζει στην κρυπτογράφηση.
Και μάλιστα γνωστοποίησε την επένδυσή της αυτή στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς νωρίτερα αυτή την εβδομάδα. Ειδικότερα, αποκάλυψε ότι η εταιρεία του Μπάφετ είχε αγοράσει 1 δισεκατομμύριο δολάρια σε μετοχές της Nubank, μιας ψηφιακής τράπεζας με έδρα τη Βραζιλία και της μεγαλύτερης του είδους της στη Λατινική Αμερική.
Η Nubank είναι μια λεγόμενη neobank, ένας τύπος τράπεζας που λειτουργεί εκτός των κανόνων του παραδοσιακού τραπεζικού συστήματος. Η επενδυτική μονάδα της ψηφιακής τράπεζας, NuInvest, επιτρέπει στους χρήστες να τοποθετούν χρήματα σε ένα διαπραγματευόμενο αμοιβαίο κεφάλαιο Bitcoin (ETF) – αξιοποιώντας έναν οικονομικό χώρο για τον οποίο οι ηγέτες της Berkshire έχουν δείξει ελάχιστη αγάπη.
Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Berkshire δεν απέφυγε στο παρελθόν να αποκαλέσει το κρυπτονόμισμα «ποντικοφάρμακο», κάνοντας λόγο για ένα ένα μη παραγωγικό περιουσιακό στοιχείο που «δεν έχει καμία μοναδική αξία».
Αλλά, και ο Τσάρλι Μάγνκερ, μακροχρόνιος συνεργάτης του Μπάφετ και αντιπρόεδρος της Berkshire Hathaway, δεν έχει κρύψει την αντιπάθειά του για τα κρυπτονομίσματα. Ο Μάνγκερ δήλωσε πρόσφατα ότι θα ήθελε να μην είχαν « εφευρεθεί ποτέ » τα κρυπτονομίσματα και μάλιστα έχει δηλώσει ότι δεν θα ήθελε κανένας από την οικογένειά του να ασχοληθεί με αυτά. Ειδικότερα για το Bitcoin, κάποτε το αποκαλούσε « αηδιαστικό και αντίθετο με τα συμφέροντα του πολιτισμού ».
Ωστόσο, παρόλο που οι ιδιοκτήτες του έχουν εκφράσει την προσωπική τους περιφρόνηση για τα κρυπτονομίσματα και την αγορά κρυπτονομισμάτων, η τελευταία επένδυση της Berkshire Hathaway στη Nubank δεν είναι η πρώτη φορά που ο όμιλος ασχολείται με αυτήν την αγορά.
Η Berkshire αγόρασε ήδη ένα μερίδιο 500 εκατομμυρίων δολαρίων στη Nubank το περασμένο καλοκαίρι, μήνες πριν η εταιρεία εισέλθει στο χρηματιστήριο τον Δεκέμβριο του 2021. Εκείνη την εποχή, η Nubank ανακοίνωσε ότι αυτή ήταν η μεγαλύτερη μεμονωμένη επένδυση που είχε λάβει ποτέ η τράπεζα fintech.