
Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν, κάλεσε σήμερα τις χώρες – μέλη της G20 να στηρίξουν την πρόταση για σύσταση Ταμείου που θα επενδύει στην πρόληψη πανδημιών, προειδοποιώντας ότι μία αποτυχία στο κλείσιμο της ψαλίδας στα παγκόσμια συστήματα υγείας μπορεί να έχει «καταστροφικό» κόστος.
Η Γέλεν είπε στους υπουργούς Οικονομικών και τους κεντρικούς τραπεζίτες των 20 μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου ότι το νέο χρηματοδοτικό διαμεσολαβητικό Ταμείο – στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Τράπεζας – θα βοηθούσε στη διοχέτευση των αναγκαίων επενδύσεων, που εκτιμώνται σε 75 δισ. δολάρια, για να μειωθεί ο βαθμός που είναι ευάλωτος ο κόσμος σε μελλοντικές πανδημίες.
«Καθώς το ανθρώπινο και το οικονομικό τραύμα της πανδημίας (της COVID-19) είναι φρέσκο στο νου μας, έχουμε πολιτικά την ευκαιρία να δράσουμε για να αντιμετωπίσουμε τις αδυναμίες στην παγκόσμια αρχιτεκτονική υγείας», σημείωσε, σύμφωνα με το γραπτό κείμενο των δηλώσεων της. «Το κόστος, αν δεν γίνει αυτό, θα μπορούσε να είναι καταστροφικό», πρόσθεσε.
Επιφυλάξεις
Η Γέλεν επεδίωξε να διαλύσει τις επιφυλάξεις κάποιων χωρών της G20 σχετικά με το προτεινόμενο Ταμείο, υποστηρίζοντας ότι αυτό δεν θα αποσπούσε κεφάλαια που είναι αναγκαία για την ενίσχυση του παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ή για τη δημιουργία ενός νέου πολυεθνικού Οργανισμού.
«Δεν το βλέπουμε ως μία δεξαμενή χρημάτων που δεν θα χρησιμοποιούνται έως ότου εμφανισθεί η επόμενη πανδημία», είπε, προσθέτοντας ότι το νέο Ταμείο θα βοηθούσε στο να δώσει κίνητρα σε χώρες να επενδύσουν σε συστήματα ανίχνευσης ασθενειών και επιτήρησης για να προετοιμασθούν για μελλοντικές κρίσεις.
Επενδύσεις
Θα υπάρχουν και άλλες επενδύσεις σε ερευνητικά εργαστήρια ή για την ενίσχυση του υγειονομικού προσωπικού των χωρών, είπε η Γέλεν, προσθέτοντας ότι η ευελιξία του νέου Ταμείου θα επιτρέψει επίσης στις χώρες να κινητοποιήσουν πρόσθετους πόρους από μη κυβερνητικές πηγές για να υπάρξει ετοιμότητα έναντι των πανδημιών. «Θα πρέπει να αρχίσουμε το έργο μας τώρα για να συστήσουμε αυτό το Ταμείο ώστε να είναι έτοιμο να λειτουργήσει το συντομότερο δυνατό», είπε.
Η Αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών κάλεσε την Πολυμερή Ομάδα Εργασίας, που αποτελείται από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, την Παγκόσμια Τράπεζα, τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, να περιγράψει σαφή, λειτουργικά μέτρα για να διασφαλιστεί ότι οπουδήποτε ο κόσμος θα έχει πρόσβαση στα εμβόλια κατά της COVID-19.
H Ομάδα Εργασίας θα πρέπει, εξ άλλου, να ετοιμάσει μία αναλυτική κατά χώρα αξιολόγηση της δουλειάς που έχει γίνει για την προώθηση της προσφοράς εμβολίων και των εμβολιαστικών προσπαθειών, καθώς και των προμηθειών για τη διάγνωση, τη θεραπεία και τον προσωπικό προστατευτικό εξοπλισμό.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Latest News
![Δασμοί Τραμπ: Αντίστροφη μέτρηση για την «Ημέρα Απελευθέρωσης» – Μνήμες από τη Μεγάλη Ύφεση [γραφήματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/04/ot_trump_tariffs2-600x352.png)
Αντίστροφη μέτρηση για την «Ημέρα Απελευθέρωσης» - Οι δασμοί και οι μνήμες από τη Μεγάλη Ύφεση [γραφήματα]
Σήμερα στον Κήπο των Τριαντάφυλλων ο Αμερικανός πρόεδρος θα ανακοινώσει τους αμοιβαίους δασμούς που έχουν προκαλέσει φόβους για ύφεση και για το τέλος της μεταπολεμικής τάξης πραγμάτων

Lufthansa: Πως αναβαθμίζει την επιχειρηματική θέση με επτά κατηγορίες θέσεων
Η επιλογή θέσης σε μια πτήση ποτέ δεν ήταν πιο περίπλοκη από τις νέες καμπίνες Allegris της Lufthansa

Harley-Davidson: Θέλει εκδίκηση σε περίπτωση που η ΕΕ στοχεύσει τις μοτοσυκλέτες της
Οι δασμοί θα μπορούσαν να ανεβάσουν τις τιμές των μοτοσικλετών της Harley-Davidson σε εξαψήφιο αριθμό σε ορισμένες χώρες, με τις πωλήσεις να βρίσκονται ήδη υπό πίεση στην Ευρώπη

Γιατί ο Τραμπ εξετάζει «μαχαίρι» στα 9 δισ. δολάρια των επιχορηγήσεων προς το πανεπιστήμιο
Το Χάρβαρντ έχει καταγραφεί ως σύμβολο του αμερικανικού ονείρου εδώ και γενιές

Αγωνιώδεις προσπάθειες του Μιλέι για εξαίρεση από τους δασμούς Τραμπ
Οι μεγαλύτερες εξαγωγές που έκανε η Αργεντινή στις Ηνωμένες Πολιτείες πέρυσι ήταν αργό πετρέλαιο, μέταλλα και χημικά προϊόντα

Η Arm ήθελε εξαγορά της Alphawave για να βάλει στο χέρι την τεχνολογία SerDes
Αυτό που... κέντρισε το ενδιαφέρον της Arm ήταν μία συγκεκριμένη τεχνολογία της Alphawave που καθορίζει πόσο γρήγορα οι πληροφορίες μπορούν να εισαχθούν αλλά και να εξαχθούν από ένα μικροτσίπ

Δεν επιδρούν όλοι οι δασμοί με τον ίδιο τρόπο στις τσέπες των Αμερικανών - Τι «λέει» η εμπειρία
Οι δασμοί Τραμπ θα επηρεάσουν και την αμερικανική αγορά με ανατιμήσεις

Τι είναι η νέα μόδα του «oshikatsu» στην οποία ποντάρει η Ιαπωνία για την άνοδο της κατανάλωσης
Το φαινόμενο παρακολουθούν πολιτικοί αλλά και η κεντρική τράπεζα στην Ιαπωνία - Έρχεται νέα αύξηση των μισθών στην Ιαπωνία

Ο Μασκ εξαγοράζει... ψηφοφόρους - 82 εκατ. για να ελέγξει ανώτατο δικαστήριο πολιτείας
Γιατί μια νίκη του πρώην γενικού εισαγγελέα Σίμελ επί της Δημοκρατικής Κρόφορντ θα ήταν όφελος για την πολιτική στρατηγική του Μασκ

Εμπορικό πλεόνασμα 89,3 δισ. κατέγραψε η ΕΕ στα αυτοκίνητα το 2024
ΗΠΑ και Βρετανία ήταν οι κορυφαίοι εξαγωγικοί προορισμοί των αυτοκινήτων που κατασκευάστηκαν εντός της ΕΕ το 2024