Αμετάβλητα άφησε για δεύτερο συνεχόμενο μήνα τα επιτόκια η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας, καθώς η τουρκική κυβέρνηση αγωνίζεται, όχι μόνο να τιθασεύσει την… τρελή ανοδική πορεία του πληθωρισμού, αλλά και να πείσει τους ξένους θεσμικούς για την ορθότητα της οικονομικής της στρατηγικής.

Συγκεκριμένα, η αρμόδια νομισματική πολιτική κράτησα τα επιτόκια στο 14%, όπως αναμενόταν, μετά τη δημοσίευση των τελευταίων στοιχείων για τον πληθωρισμό που έδειξαν ότι ο δείκτης εκτοξεύτηκε στο 48,7%, ήτοι στο υψηλότερο σημείο εδώ και δύο δεκαετίες.

Δεδομένου πως η απόφαση είχε προεξοφληθεί από την αγορά, έγινε δεκτή χωρίς ιδιαίτερες αντιδράσεις και με την λίρα να παραμένει σχεδόν αμετάβλητη, με μικρή κάμψη 0,2% στα 13,6278 έναντι του δολαρίου.

Βεβαίως, δεν υπάρχουν περιθώρια εφησυχασμού δεδομένου πως η κεντρική τράπεζα μείωσε διαδοχικά τα επιτόκια κατά την περσινή χρονιά, αγνοώντας τις επισημάνσεις των οικονομικών αναλυτών και ακολουθώντας πιστά την γραμμή Ερντογάν, παρά και την κατάρρευση της λίρας.

Αυτό σημαίνει πως η αδυναμία του τουρκικού νομίσματος θα συντηρηθεί και ο πληθωρισμός θα συνεχίσει να ανεβαίνει, σπάζοντας το ένα ρεκόρ μετά το άλλο. Μόλις προ ημερών η Goldman Sachs σε έκθεση της προέβλεψε πως ο πληθωρισμός θα «πιάσει» το ιλιγγιώδες 60% μέχρι το Μάιο. Μια άποψη που έχει βρει σύμφωνους και άλλους διεθνείς οίκους.

Από την άλλη πλευρά ο σουλτάνος συνεχίζει τον… χαβά του. Λίγο πριν την ανακοίνωση της απόφασης της κεντρικής τράπεζας έκανε νέες, βαρύγδουπες, δηλώσεις για τη νομισματική πολιτική της θεωρητικά ανεξάρτητης(;) Τράπεζας υποστηρίζοντας πως «θα σπάσουμε τις χειροπέδες των υψηλών επιτοκίων, των ισοτιμιών και του πληθωρισμού και να τις πετάξουμε, όπως έχουμε κάνει και με τις αλυσίδες που κρατούσαν δέσμια τα πόδια της χώρας μας». Ισχυρίστηκε δε, πως η συζήτηση για τα επιτόκια έχει περιοριστεί, καθώς οι ισοτιμίες σταθεροποιήθηκαν, οπότε «τώρα είναι η ώρα για να φέρουμε τον πληθωρισμό πίσω σε μονοψήφια νούμερα».

Πραγματικά, ο νέος υπουργός Οικονομικών Νουρεντίν Νεμπατί έχει προβλέψει ότι ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει σταδιακά φέτος, καθώς η οικονομία θα ενδυναμωθεί και από τις τουριστικές ροές το καλοκαίρι.

Βεβαίως, πως θα το πετύχει αυτό με χαμηλά επιτόκια και αποδυναμωμένη λίρα, είναι απορίας άξιον, όμως για την ανορθόδοξη οικονομική θεωρία του Ερντογάν έχει χυθεί ήδη πολύ… μελάνι. Εξάλλου, μπορεί πράγματι το τουρκικό νόμισμα να έχει σταθεροποιηθεί κάπως εσχάτως χάρη στα μέτρα στήριξης και τις συνεχείς παρεμβάσεις της κεντρικής τράπεζας, όμως σαφώς δεν ανακάμπτει, ούτε καλύπτει το τεράστιο έδαφος που έχασε πέρυσι με συνολικές απώλειες 45% έναντι του δολαρίου.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Ρωσία: Πώς και γιατί το υπουργείο Ενέργειας θέλει τη συγχώνευση των πετρελαϊκών εταιρειών της χώρας
Διεθνή |

Ποιοι θέλουν τη συγχώνευση των πετρελαϊκών εταιρειών στη Ρωσία - Το σχέδιο και οι αντιδράσεις

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι στον τομέα ενέργειας στη Ρωσία έχουν εκφράσει εδώ και καιρό δυσαρέσκεια για τον περιορισμένο έλεγχο του υπουργείου στις εταιρείες πετρελαίου