
Περιορισμένη χωρητικότητα για να απορροφήσουν τυχόν επιπλέον ποσότητες υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) από τις ΗΠΑ ή άλλες χώρες παραγωγής, εφόσον χρειαστεί, έχουν τα τέρμιναλ LNG της Ευρώπης, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters.
Η εξέλιξη αυτή περιπλέκει τα σχέδια που αφορούν την διασφάλιση των ενεργειακών αναγκών της Ευρώπης μέσω εισαγωγών LNG, σε περίπτωση που τα πράγματα στην Ουκρανία εκτροχιαστούν και η Ρωσία κλείσει τις στρόφιγγες του φυσικού αερίου προς την Ε.Ε.
Το σχέδιο Β
Είναι γνωστό πως η αμερικανική κυβέρνηση έχει μεσολαβήσει προς χώρες παραγωγής, όπως το Κατάρ, προκειμένου να υπάρχει έτοιμο σχέδιο Β για την ενίσχυση των ροών LNG προς την Ευρώπη, σε περίπτωση που υπάρξει ανάγκη.
Όμως και οι ίδιες οι ΗΠΑ έχουν αυξήσει σημαντικά τις εξαγωγές LNG, μετά και την συνεννόηση που είχε η αμερικανική κυβέρνηση με εγχώριες εταιρείες. Σύμφωνα με την Refinitiv, τουλάχιστον η μισή από την ποσότητα αμερικανικού LNG που εξήχθη τον περασμένο μήνα κατευθύνθηκε στην Ευρώπη. Μάλιστα, όλα δείχνουν πως οι ευρωπαϊκές αγορές θα παραμείνουν κορυφαίος προορισμός για τις αμερικανικές ροές LNG για τρίτο συνεχόμενο μήνα.
Τον Ιανουάριο, συνολικά οι εισαγωγές LNG προς την Ευρώπη έφτασαν σε επίπεδα ρεκόρ ξεπερνώντας τα 16 δισ. κυβικά μέτρα και ήδη μέχρι τώρα για τον Φεβρουάριο έχουν φτάσει τα 6,9 κυβικά μέτρα και ανεβαίνουν συνεχώς.
Χαμηλή χωρητικότητα
Το πρόβλημα με αυτό είναι πως τα ευρωπαϊκά τέρμιναλ LNG έχουν ήδη φτάσει στα όρια της χωρητικότητας τους κυρίως δε, αυτά που βρίσκονται στη βόρεια Ευρώπη και τα οποία καλύπτουν αγορές όπως η γερμανική, η γαλλική και η βρετανική, δημιουργώντας εύλογο προβληματισμό για το τι θα συμβεί αν τα πράγματα στην Ουκρανία… στραβώσουν.
«Κάποιες ποσότητες ακόμη μπορεί να… στριμωχτούν σε κάποιες άλλες χώρες, αλλά δεν μιλάμε για σημαντικά επίπεδα προσφοράς» σχολίασε χαρακτηριστικά ο ειδικός αναλυτής Καουσάλ Ραμές της Rystad Energy.
Για παράδειγμα, η Ισπανία έχει την μεγαλύτερη χωρητικότητα στην Ευρώπη διαθέτοντας έξι τέρμιναλ, ενώ η Γερμανία δεν έχει κανένα! Μάλιστα, η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί εσχάτως έχει φουντώσει τη συζήτηση στο πολιτικό σκηνικό της Γερμανίας για την ανάγκη κατασκευής ενός τέρμιναλ LNG, συζήτηση που προσκρούει και στο ερώτημα του τι θα γίνει τελικά με τον αγωγό Nord Stream 2 και τις ροές από τη Ρωσία.
Η Ισπανία έχει περισσότερο διαθέσιμο χώρο στα τέρμιναλ που διαθέτει, αλλά υπάρχει πρακτικό πρόβλημα με την μεταφορά του φυσικού αερίου από τις αποθήκες της προς την υπόλοιπη Ευρώπη. Κι αυτό διότι η Ισπανία δεν έχει ανεπτυγμένο δίκτυο αγωγών με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, πέρα από τον αγωγό φυσικού αερίου Ισπανίας-Γαλλίας.


Latest News

Τι συμβαίνει όταν σταματά η επιστήμη
Ο Τραμπ κόβει τις επιχορηγήσεις για την έρευνα - Στον αέρα 300.000 επιστήμονες σε 2.500 Πανεπιστήμια, ιατρικές σχολές και ερευνητικά ιδρύματα.

Διπλάσια χρήματα απο τον CEO της Deutsche Bank έβγαλε πέρυσι, στέλεχος της τράπεζας
Οι αμοιβές του υπάλληλου της Deutsche Bank το 2024 , έφτασαν τα 18 εκατ. ευρώ - Συνολικά 647 άτομα απο το προσωπικό είχαν κέρδη πάνω απο ένα εκατ. ευρώ

Σε ρυθμούς τεχνητής νοημοσύνης «τρέχει» η Κίνα - Υπάρχει όμως κίνδυνος «φούσκας»;
Η Κίνα περνά μια περίοδο αντίστοιχη με την ευφορία της Wall Street για την τεχνητή νοημοσύνη - Τα ισχυρά χαρτιά και οι αδυναμίες

Το «αθόρυβο» στοίχημα πίσω από την επιστροφή της Ρωσίας στις αγορές
Traders και διαχειριστές κεφαλαίων αναζητούν ρωσικά assets στοιχηματίζοντας στην επιστροφή της Ρωσίας στις αγορές

Εκτός του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου οι λομπίστες της Huawei
Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ακολουθεί ένα κύμα αναζητήσεων και συλλήψεων στο πλαίσιο έρευνας για διαφθορά, απο τις βελγικές δικαστικές αρχές

Deutsche Bank: Πρώην κορυφαίο στέλεχος ζητά αποζημίωση 152 εκατ. ευρώ για την υπόθεση της Monte Paschi
Η υπόθεση αφορά την Banca Monte dei Paschi di Siena, μια από τις παλιότερες τράπεζες του κόσμου

Με νέες κυρώσεις απειλεί τη Μόσχα η G7 αν δεν συμφωνήσει στην κατάπαυση του πυρός
Ο Ρούμπιο ενώνει τη φωνή του με άλλους υπουργούς Εξωτερικών στην προσπάθειά τους να αυξήσουν την πίεση στον Πούτιν

Η ιταλική Terna θα επενδύσει 23 δισ. ευρώ για τη αναβάθμιση δικτύων
Η Terna ανέφερε ότι η δυναμικότητα ανταλλαγής ενέργειας μεταξύ των αγορών θα φτάσει τα 39 GW από τα σημερινά 16 GW

Σε υψηλό 32 ετών οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ
Τα χειρότερα από τα αναμενόμενα στοιχεία έρχονται λίγες μέρες πριν από την επόμενη συνεδρίαση της Federal Reserve για τα επιτόκια

Εξαίρεση του καφέ απο τους δασμούς ζητά η βιομηχανία απο τον Τραμπ
Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας και καταναλωτής καφέ στον κόσμο