Ένα ολόκληρο εργοστάσιο εμβολίων σε μικροσκοπική έκδοση. Η τελευταία γενιά εμβολίων mRNA μπορεί να φυλάσσεται μόνο σε θερμοκρασία ψυγείου, κάτι που μπορεί να εγγυηθεί και μια κινητή εγκατάσταση. Για τη λειτουργία του μικροσκοπικού κινητού εργοστασίου χρειάζεται μόνο ρεύμα, νερό και μια αίθουσα στην οποία θα τοποθετηθούν τα δοχεία για να προστατευθούν από τον ήλιο και γενικά τις καιρικές συνθήκες. «Αυτή η κινητή εγκατάσταση μπορεί να τοποθετηθεί οπουδήποτε στον κόσμο», εξηγεί ο Ζιρκ Πέτινγκ, τεχνικός διευθυντής της BioNTech, της φαρμακευτικής εταιρείας που ανέπτυξε την εγκατάσταση σε κοντέινερ σε λιγότερο από ένα χρόνο.

Στο Μάρμπουργκ της Έσσης, η BioNTech κατασκεύασε το πρώτο κοντέινερ για δοκιμαστικούς και εκπαιδευτικούς σκοπούς. Η εταιρεία έχει βαφτίσει την εφεύρεσή της «Biontainer», μια σύντμηση του κοντέινερ και BioNTech. Παρουσιάστηκε στο κοινό αυτή την Τρίτη. Παρόντες ήταν ανάμεσα σε άλλους ο Πρόεδρος της Σενεγάλης Μάκι Σαλ και ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους. Ο Μάκι Σαλ είναι επίσης επικεφαλής της Αφρικανικής Ένωσης, εκπρόσωποι της οποίας πρόκειται να συναντηθούν με εκπροσώπους της ΕΕ στη σημερινή Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Πηγή: Reuters

Η Σενεγάλη, η Ρουάντα ή η Νότια Αφρική, θα είναι οι πρώτες περιοχές, στις οποίες θα εισαχθεί το σύστημα των κινητών μονάδων. «Μάθαμε με οδυνηρό τρόπο κατά τη διάρκεια αυτής της πανδημίας ότι υπάρχουν κάθε είδους προβλήματα και διαφωνίες σχετικά με τις προμήθειες εμβολίων. Μπορεί να λυθεί το πρόβλημα μόνο εάν υπάρξει τοπική παραγωγή» δήλωσε ο Πέτινγκ στην DW.

Μόνο το 7% είναι εμβολιασμένο στην Αφρική

Η εταιρεία BioNTech με έδρα το Μάιντς, η οποία ανέπτυξε το εμβόλιο mRNA και μαζί με την Pfizer έχει μέχρι στιγμής παραγάγει δισεκατομμύρια δόσεις εμβολίων για τις βιομηχανικές χώρες στο Βορρά, στρέφει το ενδιαφέρον της τώρα στην Αφρική. Η BioNTech θα μπορεί να παράγει περίπου 50 εκατομμύρια δόσεις ετησίως στα κοντέινερ. Η εταιρεία σχεδιάζει να εκπαιδεύσει τοπικό προσωπικό για τη λειτουργία των μίνι εργοστασίων και τη διασφάλιση της λειτουργίας τους.

Το πρώτο σύστημα πρόκειται να παραδοθεί σε κάποια αφρικανική χώρα το δεύτερο τρίμηνο του 2022 και στη συνέχεια θα τεθεί σε λειτουργία μέχρι το τέλος του χρόνου.

Πόσες μονάδες θα κατασκευαστούν και πού θα βρίσκονται εξαρτάται από τη χρηματοδότηση. Η BioNTech πληρώνει για το εργοστάσιο-κοντέινερ, αλλά τα αφρικανικά κράτη θα πρέπει να προσφέρουν τα οικόπεδα, την τοπική υποδομή, μια αίθουσα παραγωγής καθώς και το κατάλληλο προσωπικό.

Το ποσοστό εμβολιασμού στην αφρικανική ήπειρο εξακολουθεί να είναι πολύ χαμηλό, περίπου στο 7%. Η ΕΕ έχει δεσμευτεί για δωρεά 500 εκατομμυρίων δόσεων εμβολίων μέχρι τα μέσα του 2022, αλλά η παράδοση αργεί. Ανθρωπιστικές οργανώσεις όπως η Oxfam ζητούν να δοθούν οι πατέντες για τα εμβόλια στις αφρικανικές χώρες, ώστε να μπορούν να τα παράγουν οι ίδιες.

Πηγή: Deutsche Welle

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Τραμπ για Αντετοκούνμπο: «Ποιος είναι πιο Έλληνας, εγώ ή αυτός» είπε σε προεκλογική συγκέντρωση
Επικαιρότητα |

«Ποιος είναι πιο Έλληνας, εγώ ή αυτός;» - Ρατσιστικό σχόλιο Τραμπ για τον Αντετοκούνμπο

Ο Τραμπ μιλώντας στο Μιλγουόκι δεν μπορούσε να μην κάνει αναφορά στον star του ΝΒΑ, αλλά όπως πολλοί εγχώριοι ακροδεξιοί αμφισβήτησε την ελληνική ταυτότητα του Γιάννη Αντετοκούνμπο