Έτοιμη να αυξήσει τις προμήθειες φυσικού αερίου στην Ιταλία, εάν αυτό κριθεί αναγκαίο, δηλώνει η Μόσχα δια στόματος Βλαντιμίρ Πούτιν.
Τη θέση του Ρώσου προέδρου μετέφερε ο πρέσβης της Μόσχας στη Ρώμη, Σεργκέι Ραζόφ. Από το Μιλάνο, όπου συμμετείχε σε ένα ρωσο-ιταλικό επιχειρηματικό φόρουμ, ο Ραζόφ δήλωσε ότι «σε ό,τι αφορά το φυσικό αέριο η Ρωσία σέβεται τις συμβατικές της υποχρεώσεις και είναι έτοιμη να παράσχει επιπλέον ποσότητες, εάν χρειαστούν».
Πούτιν καλεί Ντράγκι στη Μόσχα
Ο Ρώσος πρόεδρος προσκάλεσε στη Μόσχα τον Ιταλό πρωθυπουργό Μάριο Ντράγκι, ενημέρωσε ακόμη ο Ραζόφ, προσθέτοντας ότι η Ρωσία εκτιμά τη «μετριοπαθή», όπως την χαρακτήρισε, στάση της Ιταλίας σε σχέση με την ουκρανική κρίση.
Από την πλευρά του, μιλώντας στη διάρκεια επίσκεψής του στη Μόσχα, ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Λουίτζι Ντι Μάιο απάντησε ότι η Ιταλία δέχεται την πρόσκληση. «Θα συντονίσουμε τις ημερομηνίες για μια συνάντηση το συντομότερο δυνατόν», είπε ο Ντι Μάιο στους δημοσιογράφους.
Στενές σχέσεις λόγω φυσικού αερίου
Η Ιταλία προμηθεύεται περίπου το 40% του φυσικού της αερίου από τη Ρωσία. Η υπό κρατικό έλεγχο ιταλική πολυεθνική εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου Eni έχει μακροπρόθεσμα συμβόλαια φυσικού αερίου με τη Ρωσία και συμφωνίες με τη ρωσική πετρελαϊκή εταιρεία Rosneft που έχουν «παγώσει».
Η ανησυχία έχει αυξηθεί για την πιθανή αναστάτωση που μπορεί να προκληθεί στις προμήθειες από τη Ρωσία, τον μεγαλύτερο πάροχο φυσικού αερίου της Ευρώπης, λόγω της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί στα ρωσο-ουκρανικά σύνορα.
«Να αρχίσουν εκ νέου οι επαφές Ρωσίας-ΝΑΤΟ»
Στο μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας Λουίτζι Ντι Μάιο δήλωσε την Πέμπτη ότι η Ιταλία ενδιαφέρεται να αρχίσουν εκ νέου οι εργασίες της Ρωσίας με το Συμβούλιο του ΝΑΤΟ.
«Πιστεύω ότι πρέπει να καταβάλουμε κοινές προσπάθειες να ακολουθήσουμε τον δρόμο των συνομιλιών, το μονοπάτι του διαλόγου έτσι ώστε η Ρωσία να επιστρέψει στις εργασίες με τη μορφή του Συμβουλίου ΝΑΤΟ-Ρωσίας. Ελπίζουμε ότι οι συνθήκες θα μας επιτρέψουν να το πράξουμε», είπε ο Ντι Μάιο μετά τη συνάντησή του με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.
Ο ιταλός υπουργός Εξωτερικών, που συναντήθηκε την Τρίτη με τον Ουκρανό ομόλογό του Ντμίτρο Κουλέμπα και την Πέμπτη με τον Σεργκέι Λαβρόφ, είπε ακόμη ότι η Μόσχα και το Κίεβο μπορούν να έχουν έναν διάλογο μεταξύ τους. «Βλέπω ότι τόσο η Ρωσία όσο και η Ουκρανία είναι έτοιμες να συνεχίσουν τη συζήτηση», σημείωσε κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Latest News
Καλπάζουν οι τιμές στο φυσικό αέριο - «Βλέπει» τα 50 δολάρια το TTF
Το φυσικό αέριο αναμένεται να αποτελέσει διαπραγματευτικό χαρτί στους νέους εμπορικούς πολέμους επί Τραμπ
Τον Ιανουάριο ξεκινούν οι γεωτρήσεις από την ExxonMobil στην Κύπρο - Οι νέοι στόχοι
Η Κύπρος εξετάζει νέο γύρο αδειοδότησης για υπεράκτια εξερεύνηση φυσικού αερίου - Πού εστιάζουν πλέον οι έρευνες της ExxonMobil
ΑΔΜΗΕ: Με 20% στο καλώδιο Κρήτης – Αττικής η State Grid – Η συμφωνία
Υπεγράφη από τον ΑΔΜΗΕ η συμφωνία διάθεσης του 20% των μετοχών της Ariadne Interconnection στην State Grid International Development
ΔΕΗ: Ολοκληρώθηκε η εξαγορά 629ΜW ΑΠΕ από την Evryo Group στη Ρουμανία
Η εξαγορά αποτελεί ένα σημαντικό ορόσημο στη στρατηγική του Ομίλου ΔΕΗ - Τι περιλαμβάνει
Κάτι τρέχει με τις εισαγωγές ρωσικού αερίου στη Γερμανία
Γιατί το υπουργείο Οικονομίας στη Γερμανία έδωσε εντολή στους γερμανικούς σταθμούς LNG να μη δέχονται φορτία με ρωσικό αέριο. Τι συνέβαινε μέχρι τώρα;
Σε ανοδική τροχιά το φυσικό αέριο - Τι δείχνουν οι κινήσεις στο LNG
Η κίνηση της Gazprom είναι μια υπενθύμιση της φθίνουσας, αλλά ακόμα ισχυρής ενεργειακής επιρροής της Ρωσίας στην ΕΕ με αιχμή το φυσικό αέριο
Στρατηγικό σχέδιο ΗΠΑ για τριπλασιασμό της παραγωγής πυρηνικής ενέργειας έως το 2050 [γράφημα]
Περιζήτητο το εμπλουτισμένο ουράνιο για αντιδραστήρες παραγωγής ενέργειας - Πανίσχυρος παίκτης στην αγορά εμπλουτισμού η Ρωσία
Ενισχύεται περαιτέρω το δίκτυο small-scale LNG της ΔΕΠΑ Εμπορίας
Τέθηκε σε λειτουργία, από τη ΔΕΠΑ Εμπορίας, ο πρώτος σταθμός αεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου μονάδας ΣΗΘΥΑ εκτός δικτύου αγωγών
Στην COP29 η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Αιγύπτου - Τα οφέλη της
Το καλώδιο Ελλάδας - Αιγύπτου θα αποφέρει οφέλη τόσο για την ελληνική όσο και την ευρωπαϊκή βιομηχανία
Ξεκινά ο διαγωνισμός για την ηλεκτρική διασύνδεση Κορίνθου - Κω
Ο προϋπολογισμός για το καλωδιακό τμήμα της διασύνδεσης ανέρχεται σε 630 εκατ. ευρώ