Τέλος στις «χρυσές βίζες» από τη Βρετανία! Το πολυσυζητημένο, όσο και αμφιλεγόμενο πρόγραμμα που εφαρμόζουν πολλές χώρες της Ευρώπης, ανάμεσα τους και η Βρετανία, προκειμένου να προσελκύσουν «ζεστό» χρήμα από ξένους πολίτες, βρέθηκε στο στόχαστρο στη Βρετανία με αφορμή τη διένεξη της Δύσης με τη Ρωσία και με δεδομένο πως μεγάλο μέρος από τις βρετανικές χρυσές βίζες κατέληξαν σε Ρώσους μεγιστάνες. Έτσι, λοιπόν αποφασίστηκε ο τερματισμός του προγράμματος.

Την ανακοίνωση έκανε νωρίτερα η ίδια η υπουργός Εσωτερικών Πρίτι Πατέλ διευκρινίζοντας ότι το πρόγραμμα τερματίζεται άμεσα, μετά τις πιέσεις που δέχτηκε η κυβέρνηση στη Βουλή.

«Έχω μηδενική ανοχή στην κατάχρηση του μεταναστευτικού μας συστήματος» τόνισε χαρακτηριστικά η Βρετανία υπουργός, κάνοντας λόγο για «μια διεφθαρμένη ελίτ» που απειλεί την εθνική ασφάλεια της χώρας και προωθεί «βρώμικο χρήμα» στις βρετανικές πόλεις.

Μέχρι και τα τέλη Μαρτίου 2020, η βρετανική κυβέρνηση είχε εκδώσει 2.581 βίζες σε Ρώσους υπηκόους, στο πλαίσιο του προγράμματος που ξεκίνησε από το 2008 και το οποίο πρόσφερε βίζα έναντι της ροής επενδύσεων άνω των 2 εκατ. στερλίνων.

Παρά το γεγονός πως από το πρόγραμμα επωφελήθηκαν και άλλοι ξένοι υπήκοοι, Άραβες και Κινέζοι, ήταν η εισροή της ρωσικής ελίτ που προκαλούσε εξαρχής τις πιο έντονες αντιδράσεις. Χάρη στην εισροή αυτή το Λονδίνο είχε εξελιχτεί σε αγαπημένο τόπο κατοικίας για τους Ρώσους ολιγάρχες, με αποτέλεσμα η πόλη να αποκτήσει παρατσούκλια όπως «Londongrad» ή «η Μόσχα του Τάμεση».

Το θέμα επανήλθε στο προσκήνιο πέρυσι, μετά την δημοσίευση μιας έκθεσης από την επιτροπή ασφάλειας και μυστικών υπηρεσιών της Βουλής, η οποία προειδοποιούσε ευθέως για την ανάγκη άμεσου τερματισμού του προγράμματος προκειμένου να μειωθεί η αυξημένη επιρροή των Ρώσων και δη, προσώπων που πρόσκεινται στο Κρεμλίνο στη Βρετανία, όμως η κρίση με τη Μόσχα τις τελευταίες εβδομάδες είχε εκτοξεύσει το θέμα στην επικαιρότητα.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του βρετανικού Τύπου, το υπουργείο Εσωτερικών έχει ξεκινήσει στοχευμένη έρευνα κατά των Ρώσων εκατομμυριούχων που έχουν λάβει «χρυσή βίζα» και πρόκειται σύντομα να δημοσιοποιήσει το πόρισμα της έρευνας του.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα