
Τα… δόντια του απέναντι στους πράσινους ακτιβιστές αποφάσισε να δείξει στην περίπτωση του μέγα fund της BlackRock o κλάδος των ορυκτών καυσίμων και πιο συγκεκριμένα το «βασίλειο» του, το Τέξας, αντανακλώντας την αυξανόμενη αναμέτρηση που μαίνεται μεταξύ τους.
«Θα συνεχίσουμε να επενδύουμε και να στηρίζουμε τις εταιρείες ορυκτών καυσίμων, μεταξύ των οποίων και οι εταιρείες ορυκτών καυσίμων του Τέξας» ανέφερε χαρακτηριστικά σε επιστολή της η Blackrock, διαβεβαιώνοντας πως θέλει «να συνεχίσει να βλέπει τις εταιρείες του κλάδου να πετυχαίνουν και να αναπτύσσονται». Η επιστολή, σύμφωνα με το Reuters, απεστάλη στις αρχές της χρονιάς προς αξιωματούχους, εταιρείες και συνδέσμους στο Τέξας.
Η επιστολή έχει τη σημασία της σε ένα διάστημα που το fund έχει υποστηρίξει ότι αυξάνει τις επενδύσεις σε project που υιοθετούν τις ESG αρχές και με στόχο την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Μάλιστα, ήταν και από τους πρωτοστάτες της πρωτοβουλίας Net Zero Asset Manager Initiative που σχηματίστηκε στο περιθώριο της διάσκεψης της Γλασκόβης, συγκεντρώνοντας asset managers από όλο τον κόσμο που δεσμεύονται να υποστηρίξουν το στόχο του μηδενισμού των εκπομπών μέχρι το 2050.
Από την άλλη πλευρά, μόλις πρόσφατα έκθεση της πράσινης ερευνητικής Urgewald έδειξε πως η BlackRock είναι ανάμεσα στις τράπεζες και τα funds που συνεχίζουν να επενδύουν τεράστια χρηματικά ποσά στον κλάδο των ορυκτών καυσίμων και του άκρως ρυπογόνου άνθρακα.
Σε κάθε περίπτωση η ουσία είναι πως με τις κινήσεις αυτές οι εταιρείες ορυκτών καυσίμων θορυβήθηκαν και όπως φαίνεται στην πολιτεία του Τέξας ο κλάδος πήγε ένα βήμα πιο πέρα, με τα μεγάλα συνταξιοδοτικά ταμεία της πολιτείας να απειλούν με την απόσυρση των κονδυλίων της από την BlackRock.

H μαύρη λίστα
To θέμα, άλλωστε, δεν αφορά μόνο την BlackRock. Με τον κλάδο και την πολιτική ηγεσία της πολιτείας να είναι αποφασισμένοι να περάσουν στην αντεπίθεση, οι αρχές έχουν στα σκαριά ένα σχέδιο, στο πλαίσιο του νέου πολιτειακού νόμου Oil & Gas Investment Protection Act, βάσει του οποίου οι αρχές θα διαμορφώσουν μία λίστα που θα κατονομάζει τις χρηματοοικονομικές εταιρείες και τράπεζες που μποϊκοτάρουν τον κλάδο των ορυκτών καυσίμων.
Η ένταξη ενός ονόματος στη μαύρη λίστα σημαίνει πως θα εξαιρείται αυτόματα από κάθε επένδυση από τα πολιτειακά κονδύλια και τα μεγάλα συνταξιοδοτικά fund όλων των κλάδων της πολιτείας, όπως για παράδειγμα το ύψους 197 δισ. δολαρίων Teacher Retirement System of Texas που φαίνεται να έχει διαθέσει 2,5 δισ. δολάρια στην BlackRock.
Σε επιστολή του, τον περασμένο μήνα, ο αναπληρωτής Κυβερνήτης του Τέξας (ήτοι δηλαδή το νούμερο δύο στην ηγεσία της πολιτείας), ο Ρεπουμπλικάνος (και… Τραμπικός) Νταν Πάτρικ ζήτησε την τοποθέτηση της BlackRock στην κορυφή της υπό διαμόρφωση, μαύρης λίστας, λόγω του ηγετικού της ρόλου στην πρωτοβουλία Net Zero Asset Manager Initiative.

Πηγή: Twitter
Δεν είναι τυχαίο πως η πληροφορία σήμανε συναγερμό στην BlackRock, η οποία με την επιστολή της προς τις πολιτειακές αρχές και εταιρείες όπως η ExxonMobil, η ConocoPhillips και η Kinder Morgan ορκίστηκε… πίστη και… αφοσίωση στον άκρως κερδοφόρο (λόγω και του ράλι των ενεργειακών τιμών) κλάδο. «Δεν έχουμε, ούτε πρόκειται να μποϊκοτάρουμε τις ενεργειακές εταιρείες» διαβεβαίωσε στην επιτολή της το fund.
Ανάμεσα σε δύο… αφεντάδες
Βέβαια, δεδομένου πως ο ιδρυτής και CEO του fund, Λάρι Φινκ είχε ανακοινώσει σε επιστολή του προς όλους τους μετόχους της εταιρείας πως θα καταστήσει την κλιματική αλλαγή ως «καθοριστικό παράγοντα» των επενδυτικών επιλογών της μελλοντικής στρατηγικής του, το δίλημμα για την BlackRock και όχι μόνο βέβαια για την BlackRock είναι εύλογο.
Με τον πόλεμο μεταξύ ορυκτών καυσίμων και πράσινης ενέργειας να βρίσκεται μόλις στην αρχή, συμπαρασύροντας τεράστια οικονομικά συμφέροντα και από τις δύο πλευρές, για την κάθε… BlackRock η ομαλή διέλευση μέσα από τις συμπληγάδες θα φαντάζει όλο και πιο δύσκολη και επώδυνη οικονομικά.


Latest News

Οι στόχοι της Ελλάδας για την πράσινη μετάβαση - Τι είπαν Παπασταύρου - Hoekstra
Οι προτεραιότητες για την πράσινη μετάβαση - Εξελίξεις για το Κοινωνικό Ταμείο για το Κλίμα

Ηλεκτρικά αυτοκίνητα «made in China» στη... Σερβία
Η JMEV επιβεβαίωσε την κατασκευή του εργοστασίου στη Σερβία

Made in Serbia - Τι σχεδιάζουν οι Κινεζικές αυτοκινητοβιομηχανίες
Η JMEV επιβεβαίωσε την κατασκευή του εργοστασίου

ΔΕΗ blue: Στην Πάτρα το πιο ισχυρό Hub φόρτισης της Ελλάδας
Με συνολική ισχύ 1,2 MW, το νέο ΔΕΗ blue Hub υποστηρίζει την ταυτόχρονη φόρτιση έως και 29 οχημάτων

Masdar: Εδραιώνει την παρουσία της στην Ευρώπη με την ολοκλήρωση της εξαγοράς του 100% της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ
Η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη του χαρτοφυλακίου της Masdar στην Ευρώπη, στο πλαίσιο του στρατηγικού στόχου της εταιρείας για 100 GW παγκόσμιας εγκατεστημένης ισχύος έως το 2030

ΟΤ Delphi Economic Forum X – Καρτάλης (ΕΚΠΑ): «Χωρίς τις ΑΠΕ, η Ελλάδα θα είχε υπερδιπλάσια τιμή ρεύματος»
Οι συνθήκες που διαμορφώνονται υπό την προεδρία Τραμπ στις ΗΠΑ, επηρεάζουν και θα επηρεάσουν την ενεργειακή μετάβαση, είπε ο Κώστας Καρτάλης, καθηγητής του ΕΚΠΑ, στο ΟΤ Delphi Economic Forum X

Ανοίγει το «παιχνίδι» με τις μπαταρίες στα φωτοβολταϊκά
Σε φάση εκκίνησης η πλατφόρμα υποδοχής αιτήσεων από τον ΔΕΔΔΗΕ. Εξετάζεται παράταση πέραν της 30ης Απριλίου λόγω των καθυστερήσεων.

Πλήγμα στον κλάδο της πράσινης ενέργειας από τους δασμούς Τραμπ
Οι δασμοί Τραμπ αποτελούν γροθιά στην πράσινη βιομηχανία που ήδη υποφέρει από την ανάκαμψη των ορυκτών καυσίμων

Ομάδα Task Force από την Messaritis Ανανεώσιμες για έργα της Ομάδας Β
Tην Κυριακή 6 Απριλίου, η Messaritis Ανανεώσιμες κλήθηκε να αποκόψει περί τους 80 σταθμούς και το κατάφερε με επιτυχία

Η Μελόνι ζητά αναθεώρηση της ευρωπαϊκής πολιτικής για το περιβάλλον
Η ιταλίδα πρωθυπουργός, Τζόρτζια Μελόνι, προτίθεται να ζητήσει αναθεώρηση των ιδεολογικών κανόνων της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας