Η δημοσιογραφική έρευνα έχει δείξει ότι τα τελευταία χρόνια, περισσότεροι από 20.000 νέοι υπερεξειδικευμένοι επιστήμονες έχουν ολοκληρώσει την κατάρτιση και την έρευνά τους στη χώρα μας και παραμένουν «παγωμένοι» μεταξύ πανεπιστημίου και αγοράς εργασίας. Θα φύγουν ή θα μείνουν; Θα εργαστούν ή τα υποαπασχοληθούν σε αντικείμενα άσχετα με την εξειδίκευση τους; Οι νέοι και οι νέες που μπορούν να κάνουν το μέλλον όλων μας καλύτερο, βρίσκονται εκεί έξω, με τις ιδέες τους έτοιμες και υλοποιηθούν και τις σκέψεις τους δομημένες και πιθανά καθαρότερες από όσο μπορούμε να φανταστούμε.
Σε μια προσπάθεια να «συνδέσει» τους νέους με την κοινωνία μας, να συστήσει τους ίδιους και την έρευνα τους, να αποκαλύψει τα αποτελέσματα των ελληνικών δημόσιων πανεπιστημίων και των ερευνητικών κέντρων της χώρας, ο Οικονομικός Ταχυδρόμος αναζητά από σήμερα αυτή τη γενιά.
Και δίνει το «βήμα» στους εκπροσώπους της για να μιλήσουν για την έρευνα τους, να περιγράψουν τι τους συγκινεί, να μας δείξουν τι σκοπεύουν να κάνουν για να αλλάξουν στην κοινωνία γύρω μας. Παράλληλα όμως, ως ένα τεράστιο, πανελλήνιο, «γραφείο σταδιοδρομίας» όλων των ελληνικών πανεπιστημίων, στοχεύει στο να φέρει σε επαφή τους νέους και τις νέες αυτές ακριβώς με την αγορά εργασίας και καλεί τους ίδιους να κάνουν το πρώτο… βήμα, να δημοσιεύσουν τις επιστημονικές τους εργασίες και τους καθηγητές ή τις καθηγήτριές τους να μας τους συστήσουν.
Μπροστά σε μια ακόμη χρονιά αλλαγών για τα πανεπιστήμια της χώρας, με καινούργια εξεταστικά συστήματα, προβληματισμό για τα συστήματα διοίκησης αλλά και τα κρούσματα βίας στο εσωτερικό τους, αλλά και μπροστά σε μια δεκαετία παγκόσμιων τεχνολογικών και επιστημονικών αλλαγών, ίσως είναι πλέον η στιγμή να πάρουν τον λόγο εκείνοι για τους οποίους υπάρχουν τα ανώτατα εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας: οι φοιτητές και οι φοιτήτριες τους.
Καταγράφοντας τις απόψεις τους, την έρευνα τους και συνθέτοντας το σύγχρονο εκπαιδευτικό και επιστημονικό Μανιφέστο της νέας γενιάς.