Η τρέχουσα άνοδος του πληθωρισμού τόσο στη χώρα μας όσο και διεθνώς έχει προκαλέσει μια ορισμένη αμηχανία. Δεν είναι μόνο ότι διαψεύδονται τα θεωρητικά σχήματα που υποστήριζαν πως είχαμε ξεπεράσει το πρόβλημα, όσο ότι οι κυβερνήσεις ανησυχούν πως η αντιμετώπιση του πληθωρισμού θα ακυρώσει τα μέτρα και τις πολιτικές με τις οποίες εξασφάλισαν τη σχετικά γρήγορη επιστροφή στην ανάπτυξη μετά το πρώτο «πανδημικό σοκ» και ταυτόχρονα απέτρεψαν τη μετατροπή της υγειονομικής κρίση σε κοινωνική.
Βεβαίως την ίδια στιγμή οποιαδήποτε επιστροφή στην «οικονομική ορθοδοξία» σε σχέση με την αντιμετώπιση του πληθωρισμού στην πραγματικότητα σημαίνει επιστροφή σε μέτρα περιοριστικής πολιτικής και λιτότητας σε μια συγκυρία όπου υποτίθεται ότι προτεραιότητα είναι η τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας.
Αυτό απλώς θα έκανε τα πράγματα χειρότερα, εάν αναλογιστούμε ότι η αύξηση του πληθωρισμού σε μεγάλο βαθμό είναι – ως ακρίβεια – και μια βίαιη αναδιανομή εισοδήματος σε βάρος των εργαζομένων και συνολικά των λαϊκών τάξεων, ιδίως από τη στιγμή που η χώρα μας έχει ακόμη αρκετά υψηλή ανεργία, ώστε να αναιρείται και η δυνατότητα μιας ανάλογα «διορθωτικής» ανόδου των μισθών.
Αλλωστε, ας μην ξεχνάμε ότι δεν μετράει μόνο ο πληθωρισμός αλλά και το εάν και σε ποιον βαθμό οι αυξήσεις των αποδοχών τον υπερκαλύπτουν ή εάν μειώνονται οι πραγματικές αποδοχές. Ιδίως όταν τα προϊόντα και οι υπηρεσίες που ηγούνται της αύξησης του πληθωρισμού κατεξοχήν πλήττουν τα λαϊκά στρώματα, με χαρακτηριστικό παράδειγμα το κόστος στέγασης.
Το γεγονός ότι ένα μέρος των αυξήσεων των τιμών δεν αφορά απλώς την ενσωμάτωση της αύξησης του κόστους ή τα διαβόητα προβλήματα στις εφοδιαστικές αλυσίδες, αλλά επιλογές «προεξόφλησης» μιας γενικής ανόδου των τιμών και μάλλον διεύρυνσης του περιθωρίου κέρδους, υποδηλώνει ότι όσο και εάν έχουν δαιμονοποιηθεί η παρέμβαση του κράτους στη διαμόρφωση των τιμών, η θέσπιση πλαφόν ή ακόμη και η ξεχασμένη «διατίμηση», αυτά αποτελούν μέτρα οικονομικής πολιτικής που πρέπει να επιστρέψουν.
Latest News
Ευρωπαϊκές οικονομίες σε τροχιά αβεβαιότητας
Οι προειδοποιήσεις της ΕΚΤ αποκαλύπτουν τους λόγους της ανησυχίας για την κατάσταση των οικονομιών στις ευρωπαϊκές χώρες
Χωρίς τιμαριθμοποίηση
Στην Ελλάδα η κυβέρνηση συνεχίζει να επιλέγει τον «αραμπά» του κοινωνικού αυτοματισμού
Ο θρίαμβος των αισιόδοξων
Στις μέρες μας, το 2024 εδώ στην Ελλάδα, έχουν πάρει κεφάλι και πάλι οι απαισιόδοξοι και φοβούνται και τη σκιά τους
Ο θρίαμβος των αισιόδοξων
Οι ίδιοι απαισιόδοξοι ανησυχούσαν πριν από τις εκλογές του 2019 για το δημόσιο χρέος και τις τράπεζες
Οι επιχειρήσεις στην εποχή των αναταράξεων
Οι περίοδοι της σταθερότητας και μιας υποτιθέμενης κανονικότητας θα γίνονται όλο και πιο σύντομες για τις επιχειρήσεις και τις οικονομίες
Το ελαιόλαδο ρίχνει τον πληθωρισμό
Σε όλες τις απότομες αλλαγές σε μια αγορά, έτσι και στο ελαιόλαδο υπάρχουν νικητές και ηττημένοι
Στην ασφάλεια των πλεονασμάτων
Το χθεσινό μήνυμα Χατζηδάκη αποτελεί μια ελάχιστη ανταπόδοση στους χτυπημένους από τη χρεοκοπία Έλληνες φορολογουμένους
Ευκαιρία εκσυγχρονισμού
Τα Κράτη-Μέλη της ΕΕ έχουν υποχρέωση μεταφοράς, έως 15 Νοεμβρίου 2024, στο εθνικό δίκαιο της Ευρωπαϊκής Οδηγίας 2022/2041 για επαρκείς κατώτατους μισθούς
Εκτός κυβερνητικού ραντάρ…
Ο τομέας μπορεί να προοδεύει την τελευταία τριετία, αλλά η παραγωγικότητά του μειώνεται
Απαγορευτικά ενοίκια
Γενικά το κόστος στέγασης αποτελεί έναν από τα σημαντικότερα πάγια έξοδα για μια επιχείρηση