![ΕΕ: Προσφεύγει στον ΠΟΥ κατά της Κίνας για τις πατέντες](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2021/11/flags-scaled.jpg)
Στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου προσφεύγει η Ευρωπαϊκή Ένωση κατά της Κίνας, κατηγορώντας το Πεκίνο για περιορισμούς στη δυνατότητα προσφυγής εταιρειών της ΕΕ σε αλλοδαπό δικαστήριο για την προστασία και τη χρήση των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας τους.
Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Κίνα θέτει σοβαρούς περιορισμούς στις εταιρείες της ΕΕ που έχουν δικαιώματα σε βασικές τεχνολογίες (όπως 3G, 4G και 5G) ως προς την προστασία των εν λόγω δικαιωμάτων, όταν τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας τους χρησιμοποιούνται παράνομα ή χωρίς κατάλληλη αποζημίωση, για παράδειγμα από Κινέζους κατασκευαστές κινητών τηλεφώνων. Οι κάτοχοι διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας που προσφεύγουν σε δικαστήρια εκτός Κίνας συχνά έχουν να αντιμετωπίσουν σημαντικά πρόστιμα στη χώρα, γεγονός που τους ωθεί να προσφεύγουν σε διακανονισμό για τα τέλη αδειοδότησης σε τιμές χαμηλότερες από αυτές της αγοράς.
«Αυτή η πολιτική της Κίνας είναι εξαιρετικά επιζήμια για την καινοτομία και την ανάπτυξη στην Ευρώπη, δεδομένου ότι στερεί ουσιαστικά τη δυνατότητα από τις ευρωπαϊκές εταιρείες τεχνολογίας να ασκήσουν και να επιβάλουν τα δικαιώματα που τους παρέχουν τεχνολογικό πλεονέκτημα», σημειώνει η Κομισιόν.
«Να προστατέψουμε την ευρωπαϊκή βιομηχανία υψηλής τεχνολογίας»
«Οφείλουμε να προστατέψουμε τη δυναμική βιομηχανία υψηλής τεχνολογίας της ΕΕ, αυτή την κινητήρια δύναμη καινοτομίας που διασφαλίζει τον ηγετικό μας ρόλο στην ανάπτυξη μελλοντικών καινοτομικών τεχνολογιών. Οι εταιρείες της ΕΕ έχουν το δικαίωμα να ζητούν έννομη προστασία για δίκαιους όρους, όταν η τεχνολογία τους χρησιμοποιείται παράνομα. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο δρομολογούμε σήμερα διαβουλεύσεις στο πλαίσιο του ΠΟΕ», δήλωσε ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Επιτροπής και επίτροπος Εμπορίου, Βάλντις Ντομπρόβσκις, σχολιάζοντας την προσφυγή της Ένωσης στον ΠΟΥ.
Το ιστορικό και τα επόμενα βήματα
Όπως σημειώνει η Κομισιόν, από τον Αύγουστο του 2020 τα κινεζικά δικαστήρια εκδίδουν αποφάσεις —γνωστές ως anti-suit injunctions (διαταγές μη άσκησης αγωγής)— για να ασκήσουν πίεση στις εταιρείες της ΕΕ με διπλώματα ευρεσιτεχνίας στον τομέα της υψηλής τεχνολογίας και να τις εμποδίσουν να προστατέψουν δικαστικά τις τεχνολογίες τους. Τα κινεζικά δικαστήρια χρησιμοποιούν επίσης την απειλή των υψηλών προστίμων για να αποτρέψουν τις ευρωπαϊκές εταιρείες από την προσφυγή σε δικαστήρια εκτός της χώρας.
Αυτό έχει φέρει τις ευρωπαϊκές εταιρείες υψηλής τεχνολογίας σε σημαντικά μειονεκτική θέση, καθώς οι Κινέζοι κατασκευαστές ζητούν τις εν λόγω διαταγές μη άσκησης αγωγής για να επωφεληθούν από φθηνότερη ή ακόμη και δωρεάν πρόσβαση στην ευρωπαϊκή τεχνολογία.
Η ΕΕ έθεσε το ζήτημα αυτό στην Κίνα σε αρκετές περιπτώσεις, στην προσπάθειά της να βρει λύση, αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Δεδομένου ότι οι κινεζικές ενέργειες δεν συνάδουν, σύμφωνα με την ΕΕ, με τη συμφωνία του ΠΟΕ για τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας στον τομέα του εμπορίου (TRIPS), η Ένωση ζήτησε διαβουλεύσεις στο πλαίσιο του ΠΟΕ.
Από την Επιτροπή σημειώνεται ότι οι διαβουλεύσεις για την επίλυση των διαφορών είναι το πρώτο βήμα στη διαδικασία που προβλέπει ο ΠΟΕ. Εάν δεν οδηγήσουν σε ικανοποιητική λύση εντός 60 ημερών, η ΕΕ μπορεί να ζητήσει από τον Οργανισμό να συστήσει ειδική ομάδα που θα αποφανθεί επί του θέματος.
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
Latest News
![Σπάνιες γαίες: Ποιες εποφθαλμιά ο Ντόναλντ Τραμπ](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/08/spanies-gaies6-600x390.jpg)
Ποιες σπάνιες γαίες εποφθαλμιά ο Ντόναλντ Τραμπ
Η Κίνα πρωτοστατεί στις σπάνιες γαίες και σχεδόν μονοπωλεί την επεξεργασία τους και οι ΗΠΑ θέλουν να απεξαρτηθούν από αυτή την επίπονη δέσμευση
![Ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία: Τι ζητούν οι κατασκευαστές αυτοκινήτων](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/RENAULT-600x600.jpg)
Στο «ρελαντί» η πράσινη μετάβαση - Τι ζητούν οι ευρωπαίοι αυτοκινητοβιομήχανοι
«Καλός ο στρατηγικός διάλογος, αλλα χρειαζόμαστε λύσεις γρήγορα», λένε οι εκπρόσωποι της αυτοκινητοβιομηχανίας - Oι καθυστερήσεις απειλούν επενδύσεις 250 δισ. ευρώ
![Μεξικό: Αδικαιολόγητοι οι δασμοί ΗΠΑ σε χάλυβα και αλουμίνιο](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/12/xalyvas-600x370.jpg)
Αδικαιολόγητοι οι δασμοί ΗΠΑ σε χάλυβα και αλουμίνιο λέει το Μεξικό
Το Μεξικό εισάγει περισσότερο χάλυβα από τις Ηνωμένες Πολιτείες απ' ό,τι εξάγει
![Κομισιόν: Συνάντηση φον ντερ Λάιεν με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Τζέι Ντι Βανς](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/von-der-leyen-vance-600x400.jpg)
Συνάντηση φον ντερ Λάιεν με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Τζέι Ντι Βανς
Η Πρόεδρος της Κομισιόν υπογράμμισε τη δέσμευση της ΕΕ για δίκαιες και ισορροπημένες εμπορικές σχέσεις
![Πάουελ: Σε μη βιώσιμη πορεία το έλλειμμα – Δεν βιαζόμαστε να μειώσουμε τα επιτόκια](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/πγ1-1-600x366.jpg)
Καμπανάκι Πάουελ για το έλλειμμα στις ΗΠΑ - Καμία βιασύνη για τα επιτόκια
Τι είπε ο Πάουελ, για έλλειμμα, χρέος, δασμούς και επιτόκια στην καθιερωμένη κατάθεση του στη Γερουσία
![Πορτογαλία: Εξετάζει την πώληση του 49% του εθνικού αερομεταφορέα TAP](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/01/tap-portugal-600x400.jpg)
Η Πορτογαλία εξετάζει την πώληση του 49% του εθνικού αερομεταφορέα TAP
Υπάρχουν περίπου 12 εταιρείες που ενδιαφέρονται για τον εθνικό αερομεταφορέα της Πορτογαλίας
![Σόλομον: Η Goldman είναι ανοικτή σε εξαγορές στους τομείς της διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων και πλούτου](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/06/solomon-600x400.jpg)
Σόλομον: Η Goldman είναι ανοικτή σε εξαγορές στους τομείς της διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων και πλούτου
Ο πήχης για την πραγματοποίηση μιας συμφωνίας είναι πολύ υψηλός
![Cucci: Η πτώση πωλήσεων στο τέταρτο τρίμηνο προβληματίζει τους αναλυτές](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/02/gucci-store-600x410.jpg)
Νέο πλήγμα για την Gucci - Συνεχίζεται η πτώση πωλήσεων
Τα έσοδα της Kering, στην οποία ανήκει η Gucci, ολόκληρου του έτους από δραστηριότητες του ομίλου ανήλθαν σε 2,6 δισεκατομμύρια ευρώ
![Βρετανία: Άντλησε 13 δισ. στερλίνες – Οι αγορές της πρόσφεραν 140 δισ.](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/07/ot_bonds_london11-768x450-1-600x352.png)
Το Λονδίνο ζήτησε 13 δισ. στερλίνες και οι αγορές του πρόσφεραν 140 δισ.
Η έκδοση καταρρίπτει το προηγούμενο ρεκόρ ζήτησης βρετανικών ομολόγων
![Φυσικό αέριο: Γιατί η Ευρώπη ανησυχεί όλο και περισσότερο για την αποθήκευση](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/12/illustration-600x405.jpg)
Γιατί η Ευρώπη ανησυχεί για την αποθήκευση φυσικού αερίου;
Καθώς η Μόσχα πίεζε τη ροή του φυσικού αερίου μέσω των ρωσικών αγωγών, η ΕΕ είχε καταφέρει να αποφύγει μια χειμερινή κρίση εφοδιασμού περιορίζοντας τη συνολική ζήτηση φυσικού αερίου