
Την ετοιμότητα της ΕΕ να επιβληθούν κυρώσεις σε περίπτωση ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, αλλά και τις προσπάθειες που γίνονται για μια διπλωματική διέξοδο, υπογράμμισε σήμερα από τις Βρυξέλλες ο Γερμανός Καγκελάριος Όλαφ Σολτς, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε λίγο μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου ΕΕ-Αφρικανικής Ένωσης.
Ερωτηθείς σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας, ο Όλαφ Σολτς απάντησε ότι «η κατάσταση είναι πολύ κρίσιμη», με «μεγάλη συγκέντρωση στρατευμάτων της Ρωσίας γύρω από την Ουκρανία». Ο Γερμανός Καγκελάριος τόνισε ότι σε περίπτωση ρωσικής στρατιωτικής εισβολής στην Ουκρανία, «είμαστε προετοιμασμένοι, θα υπάρξουν συνέπειες και θα δράσουμε ενωμένοι με κυρώσεις που θα επιβληθούν από την ΕΕ σε συντονισμό με τις ΗΠΑ και με τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ».
Από την άλλη πλευρά, τόνισε ο Όλαφ Σολτς, «εργαζόμαστε πολύ σκληρά με όλα τα μέσα για να γίνει διάλογος και συνομιλίες ώστε να αποφευχθεί αυτή η περίπτωση». Σημείωσε, δε, ότι στις απαιτήσεις που ζητά η Ρωσία από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ υπάρχει δρόμος για τη διπλωματία και το διάλογο.
Ωστόσο, ο Γερμανός Καγκελάριος τόνισε ότι είναι σαφές ότι οι Σύμμαχοι του ΝΑΤΟ δεν θα συμφωνήσουν ποτέ σε κάτι που η αρχή «ανοιχτών θυρών» του ΝΑΤΟ δεν θα είναι πια πραγματικότητα για τη Συμμαχία. Αλλά παράλληλα, πρόσθεσε ότι όλοι γνωρίζουν ότι «η υποψηφιότητα της Ουκρανίας, τις επόμενες, μέρες, μήνες, χρόνια δεν είναι πραγματικά στο χρονοδιάγραμμα» και ως εκ τούτου δεν υπάρχει λόγος για αυτή την κλιμάκωση. «Ας κάνουμε ό,τι καλύτερο για να αποφύγουμε μια στρατιωτική σύγκρουση» που θα είχε πολύ σοβαρές συνέπειες, πρόσθεσε.
Πηγή: ΑΠΕ -ΜΠΕ


Latest News

Κικίλιας: «Πρώτος στόχος μου να μην αυξηθούν τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια»
Ο νέος υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Βασίλης Κικίλιας παραλαμβάνοντας από τον Χρήστο Στυλιανίδη ανήγγειλε τέσσερις προτεραιότητες στη ναυτιλία και την ακτοπλοϊα

Ζελένσκι: Ο Πούτιν λέει ψέματα για την «περίπλοκη εκεχειρία»
Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι μίλησε με τους Ευρωπαίους ηγέτες που συγκεντρώθηκαν με πρωτοβουλία της Βρετανίας

Το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου δεν βρήκε αποδείξεις για περικύκλωση Ουκρανών στρατιωτών στο Κουρσκ
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν έχει ζητήσει την παράδοση των Ουκρανών στρατιωτών στο Κουρσκ, ενώ δεσμεύτηκε ότι, αν το κάνουν, θα τους χαρίσει τη ζωή.

Οι 6 πυλώνες της πολιτικής Παπασταύρου για την ενέργεια και το περιβάλλον
Ο νέος υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σταύρος Παπασταύρου στη διάρκεια παραλαβής των αρμοδιοτήτων του τόνισε τη σημασία της ενέργειας στα εθνικά ζητήματα

Βρετανία: Τι είπε στην τηλεδιάσκεψη 26 ηγετών για την Ουκρανία, o Κιρ Στάρμερ
Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας σχοινοβατεί ανάμεσα στον ιστορικό υπερατλαντικό σύμμαχο και το φιλο-ουκρανικό πνεύμα που κυριαρχεί μεταξύ των Ευρωπαίων ηγετών.

Φιντάν: Αν προσφέρουμε στην ασφάλεια της Ευρώπης θα ζητήσουμε ανταλλάγματα
«Οι σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι ένας τομέας που πρέπει να επανεξετάζεται καθημερινά», είπε ο Χακάν Φιντάν

Τραμπ: Απειλές σε πολιτικούς, εισαγγελείς και δημοσιογράφους σε ομιλία του στο υπουργείο Δικαιοσύνης
Ο Ντόναλντ Τραμπ απειλεί τους αντιπάλους του με φυλάκιση σε ομιλία του στο υπουργείο Δικαιοσύνης

Δέσμευση Δήμα για «στοχοπροσήλωση, αποτελεσματικότητα και σεμνότητα» στο Υπ. Υποδομών και Μεταφορών
Τι δήλωσαν οι Χρίστος Δήμας και Κωνσταντίνος Κυρανάκης κατά την παράδοση – παραλαβή στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών

Μαρινάκης: Εξαιρετικά σημαντική η αναβάθμιση από τη Moody's
«Η κυβέρνηση έχει στόχο να μεταφέρει αυτή την επιτυχία στις ζωές των πολιτών, δημιουργώντας δουλειές και αυξάνοντας τους μισθούς», τόνισε ο Παύλος Μαρινάκης.

Διαβάστε στο Βήμα της Κυριακής: Ραντεβού τον Σεπτέμβριο
Η νέα κυβέρνηση, ο χρονικός ορίζοντας και οι μπλε φάκελοι της μιας σελίδας