Η DeepMind, το εργαστήριο τεχνητής νοημοσύνης της Alphabet στο Λονδίνο, ανακοίνωσε ότι έχει καταφέρει να «εκπαιδεύσει» ένα σύστημα AI για τον έλεγχο και τη διαμόρφωση του υπέρ- θερμαινόμενου πλάσματος στο εσωτερικό ενός αντιδραστήρα πυρηνικής σύντηξης.
Η πυρηνική σύντηξη είναι μία διαδικασία που ουσιαστικά περιλαμβάνει το σπάσιμο και τη σύντηξη υδρογόνου, δηλαδή ενός κοινού στοιχείου που συναντάμε σε αφθονία στο θαλασσινό νερό. Αυτή η διαδικασία απελευθερώνει τεράστια ποσά ενέργειας και θεωρείται, δυνητικά, μία πηγή άφθονης καθαρής ενέργειας. Ωστόσο, υπάρχει και μια σειρά τεχνικών προκλήσεων.
Ουσιαστικά οι επιστήμονες πειραματίζονται με αυτό που αποκαλείται διεθνώς Τόκαμακ, δηλαδή ειδικές διατάξεις θερμοπυρηνικού αντιδραστήρα που έχουν μορφή δακτυλιοειδούς θαλάμου. Εκεί γίνεται προσπάθεια να αναδημιουργηθεί η πυρηνική σύντηξη, που συνήθως «συναντάμε» στο διάστημα.
Στους συγκεκριμένους θαλάμους περιέχεται πλάσμα υδρογόνου σε ρευστή κατάσταση και θερμοκρασίας αντίστοιχης αυτής του πυρήνα του Ήλιου, ενώ η «συγκράτηση» γίνεται από μαγνητικά πηνία που περιβάλλουν τον θάλαμο. Ο έλεγχος αυτών ακριβώς των μαγνητικών πηνίων απαιτεί πολλαπλά επίπεδα σύνθετων συστημάτων ελέγχου.
Διαβάστε επίσης: Έσπασε το ρεκόρ παραγωγής ενέργειας από πυρηνική σύντηξη
Ο Μάρτιν Ριντμίλερ, επικεφαλής της ομάδας ελέγχου της DeepMind και εκ των συγγραφέων μελέτης που δημοσιεύτηκε στο Nature, δήλωσε στο CNBC ότι η συγκεκριμένη διαδικασία είναι ένα «πραγματικά σύνθετο πρόβλημα ελέγχου».
Η DeepMind σε συνεργασία με το Swiss Plasma Center του EPFL, πανεπιστημίου στη Λοζάνη της Ελβετίας, ανακοίνωσε ότι έχει αναπτύξει σύστημα ενίσχυσης μάθησης της τεχνητής νοημοσύνης ώστε να μπορεί να ελέγχει τους μαγνήτες και να αλλάζει την τάση του ρεύματος χιλιάδες φορές ανά δευτερόλεπτο.
Η ενίσχυση της ικανότητας μάθησης, στην ουσία μία τεχνική εκπαίδευσης AI που έχει αναπτύξει η DeepMind, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τον προγραμματισμό μίας τεχνητής νοημοσύνης να αναλαμβάνει συγκεκριμένες δράσεις ώστε σε συνδυασμό με επιβραβεύσεις που θα λαμβάνει να μεγιστοποιήσει το επιθυμητό αποτέλεσμα σε συγκεκριμένες καταστάσεις.
Με άλλα λόγια, ο αλγόριθμος «μαθαίνει» να ολοκληρώνει μία αποστολή αναζητώντας μια σειρά προγραμματισμένων ανταμοιβών.
Η τεχνητή νοημοσύνη της DeepMind, που δεν έχει λάβει κάποια συγκεκριμένη ονομασία, αναπτύχθηκε σε έναν εικονικό προσομοιωτή και έχει χρησιμοποιηθεί περίπου 100 φορές σε μηχανή σύντηξης στο Swiss Plasma Center. Εκεί κατάφερε να ελέγξει τους μαγνήτες του tokamak για δύο δευτερόλεπτα, το μέγιστο χρονικό διάστημα που ο αντιδραστήρας μπορεί να λειτουργήσει προτού υπερθερμανθεί.
Latest News
Τι είναι τελικά αυτά τα cookies που πρέπει να αποδεχόμαστε;
O μέσος χρήστης θα συναντήσει περίπου 1.020 banners αποδοχής cookies τον χρόνο
X: Ποιοι κλείνουν και ποιοι ανοίγουν λογαριασμούς μετά τον διορισμό του Μασκ
Ο Guardian κλείνει τους λογαριασμούς στο «τοξικό» X , ωστόσο κάποιες εταιρείες είναι έτοιμες να προβάλλουν και πάλι διαφημίσεις στην πλατφόρμα του Μασκ
Μειώνονται κατά 40% οι συνδρομές σε Facebook και Instragram
Η Meta θα προσφέρει επίσης στους χρήστες της ΕΕ πρόσβαση σε Facebook και Instagram δωρεάν, εάν συμφωνούν να εμφανίζονται διαφημίσεις
«Ασπίδα» από τις κυβερνοεπιθέσεις και στη ναυτιλία στήνει η ThreatScene Greece
«Στην ThreatScene, η αποστολή μας δεν σταματά μόνο στη ναυτιλία. Δεσμευόμαστε να προστατεύουμε το σύνολο των επιχειρήσεων απέναντι στις κυβερνοαπειλές», είπε η διευθύνουσα σύμβουλος, Κατερίνα Τασιοπούλου
Μιχάλης Μπλέτσας (MIT): Η AI μου έχει στερήσει τον ύπνο
Ο διοικητής της Αρχής Κυβερνοασφάλειας Μιχάλης Μπλέτσας προσδιόρισε ως ζητούμενο το «να αναπτύξουμε δεξιότητες που θα μας επιτρέψουν να δουλέψουμε με την τεχνητή νοημοσύνη και όχι για την τεχνητή νοημοσύνη»
Οι ελληνικές επιχειρήσεις αναγνωρίζουν την χρησιμότητα της AI αλλά δεν επενδύουν σε αυτή
Τι έδειξε η έρευνα «Technology & Beyond: The impact of AI» που παρουσιάστηκε στο «Future Unfold» της Grant Thornton για τις ελληνικές επιχειρήσεις και τη σχέση τους με την τεχνητή νοημοσύνη
Ευθυμίου (Εθνική): Απαραίτητη η AI για την καταπολέμηση του οικονομικού εγκλήματος
Οι επισημάνσεις της Τούλας Ευθυμίου, Chief Money Laundering Officer of Financial Crime Compliance της Εθνικής Τράπεζας
Ποια είναι η Bluesky που «έκλεψε» 700.000 χρήστες από το Χ
Σύμφωνα με ειδικούς, το Bluesky έχει μετατραπεί σε «καταφύγιο» για τους πρώην πλέον χρήστες του Χ
Ανησυχία στη Γερμανία για κυβερνοεπιθέσεις και fake news ενόψει εκλογών
Οι υβριδικές αυτές απειλές για τη Γερμανία προέρχονται «κυρίως από το καθεστώς του Πούτιν»
Γιατί πολλές κυβερνοεπιθέσεις δεν αναφέρονται στην Ελλάδα
Το επερχόμενο σχέδιο νόμου για την κυβερνοασφάλεια επιβάλλει κάποιες βασικές τεχνικές προδιαγραφές για τις κυβερνοεπιθέσεις