Οι πρώτες αφρικανικές χώρες που επιλέχθηκαν για να λάβουν την απαραίτητη τεχνολογία για την παραγωγή εμβολίων mRNA κατά της Covid-19 είναι η Αίγυπτος, η Κένυα, η Νιγηρία, η Σενεγάλη, η Νότια Αφρική και η Τυνησία, όπως ανακοινώθηκε στο πλαίσιο της συνόδου κορυφής μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των χωρών της Αφρικανικής Ένωσης.

Οι έξι χώρες επιλέχθηκαν για την κατασκευή εργοστασίων παραγωγής εμβολίων ως μέρος μιας προσπάθειας που ξεκίνησε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προκειμένου να μπορέσουν και οι χώρες της Αφρικής να ενισχυθούν με δόσεις εμβολίων και να ανεβάσουν τα ποσοστά εμβολιασμού των πληθυσμών τους.

Η Αφρική παράγει επί του παρόντος μόλις το 1% των εμβολίων κατά του κορωνοϊού. Σύμφωνα με στοιχεία του ΠΟΥ, μόνο το 11% του πληθυσμού στην Αφρική είναι πλήρως εμβολιασμένο, σε σύγκριση με τον παγκόσμιο μέσο όρο περίπου 50%.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους είπε στη σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών ότι αν και περισσότερες από 10 δισεκατομμύρια δόσεις εμβολίων Covid-19 έχουν χορηγηθεί παγκοσμίως, δισεκατομμύρια άνθρωποι εξακολουθούν να παραμένουν ανεμβολίαστοι.

«Η τραγωδία, φυσικά, είναι ότι δισεκατομμύρια άνθρωποι δεν έχουν ακόμη επωφεληθεί από αυτά τα εμβόλια που σώζουν ζωές», είπε, ζητώντας επείγουσα αύξηση της τοπικής παραγωγής δόσεων εμβολίων στις φτωχές χώρες.
Η προσπάθεια που υποστηρίζεται από τον ΟΗΕ, γνωστή ως COVAX για τη δίκαιη διανομή των εμβολίων Covid-19 σε χώρες με χαμηλότερο εισόδημα, έχει χάσει πολλούς στόχους και μόνο περίπου το 10% των ανθρώπων στις φτωχότερες χώρες έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση.

Νωρίτερα αυτό το έτος, η εταιρεία του Κέιπ Τάουν που επιχειρούσε να παρασκευάσει αντίγραφο του εμβολίου κατά του κορωνοϊού της Moderna, είπε ότι έφτιαξε με επιτυχία ένα υποψήφιο εμβόλιο με το οποίο θα ξεκινήσει σύντομα τις εργαστηριακές δοκιμές. Τόσο η Moderna όσο και η Pfizer-BioNTech, κατασκευαστές των δύο εγκεκριμένων εμβολίων mRNA Covid-19, αρνήθηκαν να μοιραστούν τη συνταγή εμβολίων ή την τεχνολογική τους τεχνογνωσία με τον ΠΟΥ και τους συνεργάτες του.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή