Στην ανάρτηση διαβάζω: «Οι 18 αυτοί νέοι, driverless συρμοί, είναι πλήρως αυτοματοποιημένοι και εξοπλισμένοι με συστήματα υψηλής τεχνολογίας, ώστε να διασφαλίζεται η άνετη και ασφαλής μετακίνηση των επιβατών. Παράλληλα, προχωράει ο διαγωνισμός για την προμήθεια των 15 επιπλέον driverless συρμών για όλο το δίκτυο του Μετρό της Θεσσαλονίκης».
Με φυσική παρουσία στο Μέγαρο Μαξίμου
Ο αγαπητός Τιμόθεος, ο Tim Hoettges, το αφεντικό της Deutsche Telekom θα ξαναβρεθεί στο Μέγαρο Μαξίμου κρατώντας μια υπόσχεση. «Την επόμενη φορά από κοντά!». Αυτή τη φορά με φυσική παρουσία, λοιπόν, ως μια ευγενική χειρονομία που ακολουθεί μια υπόσχεση.
Ως γνωστόν, επικεφαλής της Deutsche Telekom μέσω διαδικτυακής σύνδεσης είχε συμμετάσχει στη συνάντηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με στελέχη της Deutsche Telekom και του ΟΤΕ με αφορμή τις νέες μεγάλες επενδύσεις της εταιρείας στην Ελλάδα στις 15 Δεκεμβρίου 2021. Τότε, ο Tim Hoettges, είχε δηλώσει, μεταξύ άλλων, ότι «με το στρατηγικό πλάνο ταχείας ανάπτυξης του FTTH, στηρίζουμε δυναμικά το όραμα για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας και δίνουμε ψήφο εμπιστοσύνης στις αναπτυξιακές της προοπτικές. Η επένδυση της Deutsche Telekom στην Ελλάδα είναι για εμάς στρατηγικής σημασίας. Ειδικά τα τελευταία χρόνια, η χώρα έχει σημειώσει μεγάλη πρόοδο σε όλους τους τομείς, αποδεικνύοντας ότι έχει θέση μεταξύ των πιο προηγμένων χωρών της Ευρώπης».
Το μωσαϊκό συμφερόντων
Μην απορείτε που αργεί να έρθει στη Βουλή η τελική μορφή του νομοσχεδίου για το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) γιατί οι μικρές ή μεγαλύτερες «τεχνικές λεπτομέρειες» που παραμένουν ως εκκρεμότητες επηρεάζουν την τύχη του. Και αυτό γιατί γύρω από το ΤΧΣ έχει διαμορφωθεί ένα μωσαϊκό διαφορετικών συμφερόντων που βρίσκουν έδαφος να «πατήσουν» πάνω και σε προσωπικές ατζέντες. Όσο και αν δεν αρέσει σε ορισμένους εμπλεκόμενους το ΤΧΣ δεν βρίσκεται σε φάση διάσωσης του ελληνικού τραπεζικού συστήματος αλλά σε μια διαφορετική φάση, εκείνη της ανάπτυξης της οικονομίας με τη καθοριστική συμβολή των τραπεζών. Άρα, το ΤΧΣ οφείλει και πρέπει να παίξει ένα διαφορετικό ρόλο στα πράγματα μιας και από εδώ και πέρα με σωστά μελετημένες κινήσεις οι «έξοδοι» που θα επιχειρηθούν στο επόμενο χρονικό διάστημα θα μπορούν να καταγράψουν και κέρδη (κέρδη ανάλογα με το χρόνο και τις επιλογές).
Στην Παιανία και μόνο
Που θα γίνει τελικά το Τεχνολογικό Πάρκο Βιοτεχνολογίας και Καινοτομίας, μια επένδυση των εταιρειών Theracell και της εισηγμένης στο Nasdaq Orgenesis; Η απάντηση μία και μόνη. Εκεί που ήταν να γίνει εξ αρχής παρά τα περί αντιθέτου διαδιδόμενα. Πριν από λίγους μήνες η εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αθηνών εταιρεία Premia, που βρίσκεται σε διαδικασία μετατροπής σε ΑΕΕΑΠ, είχε δημόσια ανακοινώσει την υπογραφή προσυμφώνου με τον όμιλο Dimand A.E. για την απόκτηση αυτοτελούς ακινήτου στο οποίο θα αναπτυχθεί πάρκο βιοτεχνολογίας. Το ακίνητο βρίσκεται στο 2ο χλμ. της Λεωφόρου Παιανίας-Μαρκοπούλου, εντός της ΒΙΟ.ΠΑ. Παιανίας και έχει έκταση 23 στρεμμάτων εντός του οποίου υπάρχουν κτίρια γραφείων και αποθηκών 4.180 τ.μ. τα οποία θα ανακατασκευασθούν και επαναχρησιμοποιηθούν, ενώ πρόκειται να αναπτυχθούν και νέα κτίρια συνολικής επιφανείας 16.000 τ.μ.. Σε αυτήν την έκταση θα αναπτυχθεί η επένδυση των εταιρειών Theracell και Orgenesis, ενέκρινε η αρμόδια διυπουργική επιτροπή για τις Στρατηγικές Επενδύσεις. Επί της ουσίας, η Premia Properties θα αγοράσει το ακίνητο και θα το εκμισθώσει για περίοδο 20 ετών στους επενδυτές.
Υπενθυμίζεται ότι η Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων ενέκρινε στις 23 Νοεμβρίου το νέο επενδυτικό σχέδιο «Εξατομικευμένες Κυτταρικές & Γονιδιακές Θεραπείες δίπλα στον Έλληνα Ασθενή (POCare Model)» της Theracell Laboratories IKE, συνολικού προϋπολογισμού 83 εκατομμυρίων ευρώ. Η εν λόγω επένδυση αναμένεται να δημιουργήσει 173 νέες θέσεις εργασίας έως το έκτο έτος και συνολικά 512 μέχρι και το τελευταίο έτος αυτής, το 2040.
Η μεταρρύθμιση της ανάπτυξης
Θέλετε ένα συγκεκριμένο παράδειγμα μιας μεγάλης στρατηγικής επένδυσης στην ελληνική επικράτεια που προκαλεί αναπτυξιακό boom; Ένα τέτοιο παράδειγμα αφορά τις ενεργειακές επενδύσεις στο θαλάσσιο χώρο.
Σε μια επιστολή της Ελληνικής Επιστημονικής Ένωσης Αιολικής Ενέργειας προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (υπουργός Κώστας Σκρέκας, Γενικός Γραμματέα Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος Ευθύμιος Μπακογιάννης, Γενική Γραμματέας Ενέργειας & Ορυκτών Πρώτων Υλών Αλεξάνδρα Σδούκου) διαβάζω μεταξύ άλλων τα εξής: «Η συμβολή της θαλάσσιας αιολικής ενέργειας στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής είναι σημαντική, αλλά δεν περιορίζεται εκεί.
Η θαλάσσια αιολική ενέργεια μπορεί να ενισχύσει την οικονομική και εθνική ανάπτυξη της χώρας. Χαρακτηρίζεται από σημαντική εγχώρια προστιθέμενη αξία και συμβάλει στην ανάπτυξη της εγχώριας εφοδιαστικής αλυσίδας διότι εμπλέκει πολλούς και σημαντικούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας όπως τα ναυπηγεία, τα λιμάνια, τη βιομηχανία καλωδίων, τη βιομηχανία τσιμέντου, τη χαλυβουργία, τη ναυτιλία, τις μεταφορές κλπ. Ταυτόχρονα μπορεί να συμβάλει στην ενεργειακή ανεξαρτησία και την γεωστρατηγική ενδυνάμωση της χώρας και να προσελκύσει μεγάλες επενδύσεις από την Ελλάδα και το εξωτερικό».
Κάντε τον κόπο και μετρήστε κλάδους και δραστηριότητες και βγάλτε συμπέρασμα το πώς μια μεταρρυθμιστική παρέμβαση – που άργησε χρόνια ή ακόμη και μια δεκαετία- μπορεί να λειτουργήσει ως ανατροπέας και πυροδότης οικονομικών αλλά γεωστρατηγικών εξελίξεων, ενδυναμώνοντας κατά κύριο λόγο τη νησιωτική επικράτεια της χώρας αλλά και τις τοπικές κοινωνίες των μικρών ή μεγαλύτερων νησιών. Επαναλαμβάνω: Η συμβολή των πάρκων του ανέμου στις ελληνικό αρχιπέλαγος πέραν της ενίσχυσης της εγχώριας προστιθέμενης αξίας συνεισφέρει στην ανάπτυξη της εγχώριας εφοδιαστικής αλυσίδας διότι εμπλέκει πολλούς και σημαντικούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας όπως τα ναυπηγεία, τα λιμάνια, τη βιομηχανία καλωδίων, τη βιομηχανία τσιμέντου, τη χαλυβουργία, τη ναυτιλία, τις μεταφορές κλπ.
Η ΕΛΕΤΑΕΝ που εκφράζει τις θέσεις των φορέων της αιολικής ενέργειας συμμετείχε στη δημόσια διαβούλευση επί της Εθνικής Χωρικής Στρατηγικής για το Θαλάσσιο Χώρο (ΕΧΣΘΧ), με επιστολή που απέστειλε προς το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Στην επιστολή αυτή τονίζεται «πως η χάραξη μιας τέτοιας στρατηγικής αποτελεί θέμα υψηλής πολιτικής και παρατίθενται οι παρατηρήσεις του αιολικού κλάδου, προκειμένου να διασφαλιστεί η ενδελεχής προσέγγιση αναφορικά με τις ενεργειακές επενδύσεις στο θαλάσσιο χώρο». Προσέγγιση που συνδέεται με την χωροθέτηση θαλάσσιων αιολικών πάρκων, η συμβολή των
Οποίων, όπως επισημαίνεται, θα είναι καθοριστική για να επιτύχει η Ελλάδα τους κλιματικούς της στόχους το 2030 και το 2050.
Στην επιστολή διαβάζω: «Η αιολική ενέργεια αποτελεί ισχυρό σύμμαχο αφού πρόκειται για μία φιλοπεριβαλλοντική δραστηριότητα. Ειδικά το Αιγαίο Πέλαγος διαθέτει ένα από τα ισχυρότερα αιολικά δυναμικά και έτσι μπορεί να συμβάλει στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής καθώς μπορεί να προσθέσει μεγάλες ποσότητες καθαρής ισχύος στο ενεργειακό μείγμα της χώρας. Αυτό είναι σε συνέπεια με την εκτίμηση ότι η θαλάσσια αιολική ενέργεια αναμένεται να είναι η σημαντικότερη πηγή παραγωγής του ηλεκτρισμού που θα καταναλώνει η Ευρώπη περί το 2040».
Για σκεφτείτε για λίγο ένα Αιγαίο γεμάτο από φάρμες του ανέμου που ενσωματώνουν, πέραν όλων των άλλων, διεθνή επενδυτικά κεφάλαια και συμφέροντα; Μια ισχυρή αποτελεσματική ασπίδα αποτροπής οποιαδήποτε απειλής ή εκβιασμού απέναντι στα εθνικά συμφέροντα.
Σε άλλο σημείο της επιστολής γίνεται αναφορά και στις συνοδές εγκαταστάσεις θαλάσσιων αιολικών πάρκων (υποθαλάσσιες διασυνδέσεις κλπ.) αλλά και για υποστηρικτικά έργα και έργα υποδομής στον χερσαίο χώρο της παράκτιας ζώνης (έργα διασύνδεσης, έργα προσωρινών προβλητών, λιμενικές εγκαταστάσεις, ενδιάμεσοι χώροι αποθήκευσης εξοπλισμού, κ.α.) που είναι απαραίτητα για την εγκατάσταση και τη εξυπηρέτηση των Θαλάσσιων Αιολικών Πάρκων.
Η θέσπιση νέου θαλάσσιου χωροταξικού σχεδιασμού είναι μια από τις πιο εμβληματικές μεταρρυθμίσεις του Εθνικού Σχεδίου «Ελλάδα 2.0» που προωθεί το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Η μεταρρύθμιση αφορά τη δημιουργία της εθνικής χωρικής στρατηγικής για τον θαλάσσιο χώρο και των θαλάσσιων χωροταξικών σχεδίων και πιο συγκεκριμένα, την ενίσχυση της βιώσιμης ανάπτυξης στις θαλάσσιες περιοχές και τις παράκτιες ζώνες, παράλληλα με την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος και της βιοποικιλότητας. Η υλοποίηση της μεταρρύθμισης θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως την Τετάρτη, 31 Δεκεμβρίου 2025 καθώς αποτελεί ένα από τα ορόσημα στα οποία είμαστε υποχρεωμένοι ως χώρα να ανταποκριθούμε έγκαιρα και σωστά.
Latest News
Γεννά(ρης) κέρδη το ΧΑ, περιμένουν σήμα οι εισηγμένες, ο «κόσμος» της Γκίλφοϊλ, κλείνει το μάτι στον Μασκ η Ράπτη, «σπάει» η Θεσσαλία, το λάθος με τα Airbnb, τα στεφάνια του Σημίτη
Βέλτιστο σενάριο
Βλέπει υψηλότερα το χρηματιστήριο, εν αναμονή του ν/σ για την κεφαλαιαγορά, έδωσε στο πιάτο τη σύσταση η Goldman Sachs, το κακό timing των ασφαλιστικών, φουντώνει η κόντρα για τα σκουπίδια
Ημέρα διανομής
Παίρνει ύψος το χρηματιστήριο, ο γιος του Τραμπ (;) στην Ελλάδα, σπάνε συμβόλαια υγείας, σιγή ιχθύος από κλινικάρχες, ποιος τελικά είναι υπεύθυνος για τις golden visa;
Μπετόν αρμέ το χρηματιστήριο
Το January effect στο ΧΑ, στο βάθος η JP Morgan, τα σχέδια της AKTOR, ο «πυροσβέστης» Λιβάνιος, τα «παιχνίδια» με το Υπερταμείο, ο ελληνικός ΝΟΚ στην… Ευρώπη
Σύννεφα
Σηκώνει μανίκια η ΑΑΔΕ, οι «αόρατες» καθαρίστριες των Airbnb, αλήθειες από τον Μυτιληναίο, «ζεσταίνονται» οι λογαριασμοί ρεύματος, η επένδυση της CMBlu Energy, η «ενέδρα» Ανδρουλάκη
Θετικά τα μηνύματα
Η «είδηση» της χρονιάς, κληρώνει για Ηλέκτωρ, η «χυλόπιτα» στην Goldman, οι ελπίδες για το January effect στο ΧΑ, η «βόμβα» των ασφαλίστρων
Η είδηση της χρονιάς
Τα «βρήκαν» οι Αθηναίοι την Πρωτοχρονιά, μάγεψε η Ρομπόλη, τα «τραπέζια» του Καρέλια, καμπανάκι Βέττα, ενεργειακός «χειμώνας» στην Ευρώπη, η ανακούφιση Ρόκα, το ρεκόρ του ΤΑΙΠΕΔ
Έλαμπε η Αθήνα
Συναγερμός στις διαφημιστικές, το τεστ της Κρουαζιέρας, οργανώνονται οι αγρότες, οι part time δουλειές, τα ξεκαθαρίσματα στις κλινικές, τα business plan (;) του Ελλάκτωρ και της Allwyn
Ψηφιακή ασφάλεια
Ο Δεληβοριάς και η ΕΡΤ, το στοίχημα του Χατζηδάκη, προσοχή με τα κρυπτονομίσματα, οι Άγγλοι για την Metlen, το σπριντ της Hellenic Hydrogen, τα καρφιά για ΔΕΣΦΑ
Οι εκδηλώσεις
Πέφτει μισό δισ. στην αγορά, τα αντανακλαστικά Σκυλακάκη, έρχεται το Kids Wallet, το santa rally του Ελλάκτωρ, το «χέρι» του Κορεάτη στην Intralot, το καμπανάκι ΣΕΤΕ
Μισό δισ. στην αγορά