![Κορωνοχρέη: Οδηγός για τη ρύθμιση 1,5 δισ. ευρώ σε 72 δόσεις – Οδηγός για την ρύθμιση](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2021/04/xreitameia.jpg)
Ξεκίνησε η διαδικασία για τη ρύθμιση των κορωνοχρεών των πληγέντων από την πανδημία εργοδοτών – επιχειρήσεων σε 36 ή 72 έντοκες άτοκες δόσεις, καθώς οι οφειλές τους βεβαιώθηκαν στο ΚΕΑΟ (Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών). Στη ρύθμιση εντάσσονται όλα τα χρέη από ασφαλιστικές εισφορές περιόδων απασχόλησης από τον Φεβρουάριο 2020 (απαιτητά από 1η Μαρτίου 2020) έως και τον Ιούνιο 2021 (απαιτητά έως 31 Ιουλίου 2021).
Εκτιμάται ότι το συνολικό χρέος των εργοδοτών κινείται κοντά στο 1,5 δισ. ευρώ. Αυτό το ποσό προστίθεται στα χρέη των μη μισθωτών, τα οποία όπως αποκαλύπτει η 4η τριμηνιαία έκθεση του ΚΕΑΟ είναι 1,7 δισ. ευρώ, και ανεβάζει τον συνολικό λογαριασμό της πανδημίας προς τα Ταμεία πάνω από τα 3 δισ. ευρώ.
Επισημαίνεται ότι στη συγκεκριμένη ρύθμιση εντάσσονται αυτοαπασχολούμενοι, ελεύθεροι επαγγελματίες και εργοδότες που επλήγησαν λόγω των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας COVID-19, είχαν δηλαδή συμπεριληφθεί οποτεδήποτε στις λίστες ΚΑΔ του υπουργείου Οικονομικών (φυσικά πρόσωπα επιτηδευματίες και νομικά πρόσωπα που έχουν οποτεδήποτε χαρακτηριστεί πληγέντες από την πανδημία).
Μετά την παράταση που δόθηκε η αίτηση για την υπαγωγή στη ρύθμιση υποβάλλεται μέχρι 28 Φεβρουαρίου 2022 μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) ή μέσω ηλεκτρονικής εφαρμογής εξυπηρέτησης πολιτών στον ιστότοπο του e-ΕΦΚΑ.
Για οφειλέτες που τυχόν εξαιρούνται από την πιστοποίηση στις Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες ΚΕΑΟ η αίτηση θα μπορεί να υποβάλλεται στις αρμόδιες υπηρεσίες του ΚΕΑΟ κλείνοντας ένα ηλεκτρονικό ραντεβού μέσα από τον ιστότοπο του e-ΕΦΚΑ.
- Δίνεται η δυνατότητα μετάπτωσης από τις 12 στις 72 δόσεις των οφειλών που δημιουργήθηκαν κατά την περίοδο της πανδημίας και αφορούν τις περιόδους απασχόλησης από τον Φεβρουάριο του 2020 έως και τον Ιούνιο του 2021.
- Οι οφειλές ρυθμίζονται σε 36 άτοκες δόσεις ή σε 72 έντοκες δόσεις με επιτόκιο 2,5% ετησίως υπολογιζόμενο.
- Η υπαγωγή του οφειλέτη στη ρύθμιση συντελείται με την καταβολή της πρώτης δόσης.
- Το ελάχιστο ποσό μηνιαίας δόσης της ρύθμισης είναι 50 ευρώ.
- Ο οφειλέτης μπορεί να επιλέξει, σε οποιοδήποτε στάδιο της ρύθμισης, την εφάπαξ εξόφληση του υπολοίπου των ρυθμισμένων οφειλών, χωρίς την επιβάρυνση επιτοκίου.
- Η ρύθμιση χάνεται εάν ο οφειλέτης δεν καταβάλει ποσό 2 δόσεων.
- Κατά τη διάρκεια της ρύθμισης, εφόσον τηρούνται οι όροι, χορηγείται αποδεικτικό ασφαλιστικής ενημερότητας διμηνιαίας ισχύος.
- Εφόσον οι ασφαλισμένοι χάσουν τη ρύθμιση:
Αναβιώνει ως άμεσα απαιτητό το σύνολο του υπολοίπου της οφειλής και των προηγούμενων τόκων, πρόσθετων τελών και προσαυξήσεων.
Σύμφωνα με πληροφορίες το συνολικό χρέος των εργοδοτών εκτιμάται πως κυμαίνεται κοντά στο 1,5 δισ. ευρώ. Αυτό το ποσό προστίθεται στα χρέη των μη μισθωτών, τα οποία όπως αποκαλύπτει η 4η τριμηνιαία έκθεση του ΚΕΑΟ είναι 1,7 δισ. ευρώ, και ανεβάζει τον συνολικό λογαριασμό της πανδημίας προς τα Ταμεία πάνω από τα 3 δισ. ευρώ.
Μέχρι στιγμής πάντως το ενδιαφέρον των μη μισθωτών για τη ρύθμιση είναι χλιαρό, καθώς οι αιτήσεις που έχουν υποβληθεί δεν φαίνεται να ξεπερνούν τις 30.000.
Το χρέος
Σημειώνεται ότι έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία προσδιορισμού των οφειλών για 767.645 μη μισθωτούς για το χρονικό διάστημα από 1.1.2020 έως 30.9.2021.
Οι 767.645 μη μισθωτοί οφειλέτες του ΕΦΚΑ μπορούν να βλέπουν το βεβαιωμένο χρέος τους, εφόσον είναι πιστοποιημένοι, στην ηλεκτρονική καρτέλα τους στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών, ώστε να το ρυθμίζουν σε έως 72 δόσεις.
Η ρύθμιση αφορά κορονοχρέη που δημιουργήθηκαν λόγω των μέτρων για την αντιμετώπιση των αρνητικών συνεπειών του κορονοϊού εντός της χρονικής περιόδου Φεβρουαρίου 2020 έως Ιουνίου 2021, απαιτητών από 1.3.2020 έως 31.7.2021, με την προϋπόθεση να έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμα και να έχουν διαβιβαστεί στο ΚΕΑΟ.
Tην ίδια ώρα, το συνολικό χρέος στο ΚΕΑΟ στις 30.9.2021 ήταν 38.777.206.032 ευρώ και μέσα στο επόμενο τρίμηνο το χρέος αυξήθηκε κατά 2.243.464.549 ευρώ.
Η μεταβολή αφορούσε αύξηση κατά 1.756.643.967 ευρώ στις κύριες οφειλές και κατά 486.820.582 ευρώ στα πρόσθετα τέλη. Σημειώνεται ότι τον Δεκέμβριο 2021 διαβιβάστηκαν οι οφειλές των μη μισθωτών για τη χρονική περίοδο από 1/2020 έως 9/2021.
Αναλυτικά σύμφωνα με την έκθεση του τελευταίου τριμήνου 2021 του ΚΕΑΟ, στο τέλος του Δεκεμβρίου 2021 το συνολικό ποσό των 31.564.266.892 ευρώ σε οφειλές που έχουν ενταχθεί στο ΚΕΑΟ διαμορφώθηκε στα 41.020.670.581 ευρώ (τρέχον υπόλοιπο).
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
Latest News
![Εθνική Τράπεζα: Σε πείσμα των καιρών, οι ελληνικές εξαγωγές μπορούν να επιταχύνουν το 2025 [γραφήματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/09/exports-600x400.jpeg)
Οι ελληνικές εξαγωγές μπορούν να επιταχύνουν το 2025 - Τι δείχνει ανάλυση της ΕΤΕ [γραφήματα]
Με τις ελληνικές εξαγωγές να ψάχνουν ακόμα τα σταθερά πατήματα τους, καταλυτική κρίνεται η πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας
![Κεφαλαιαγορά: Οι 3+8 αλλαγές που έρχονται – Τι είπε ο Χατζηδάκης](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/photo_2025-02-11_13-12-55-600x400.jpg)
Οι 3+8 αλλαγές που έρχονται για την ενίσχυση της κεφαλαιαγοράς
Επεκτείνονται τα κίνητρα των «angel investors» και για τις επενδύσεις στην εναλλακτική αγορά
![Χατζηδάκης: Το πακέτο – μέτρων για Χρηματιστήριο και crypto](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/10/hatzidakis-600x398.jpeg)
Χατζηδάκης: Νέο πακέτο - μέτρων για Χρηματιστήριο και crypto
Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών παρουσίασε το νομοσχέδιο για την ενίσχυση της Κεφαλαιαγοράς
![Ληξιπρόθεσμα χρέη: Πάνω από 3 δισ. ευρώ οι οφειλές του Δημοσίου προς ιδιώτες](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/01/ofeiles-1-600x352.jpg)
Πάνω από 3 δισ. ευρώ τα ληξιπρόθεσμα του Δημοσίου προς την αγορά
Οι περισσότερες οφειλές αφορούν τον τομέα της υγείας καθώς το συνολικό ποσό των ανείσπρακτων οφειλών των νοσοκομείων ανήλθε σε 1,16 δισ. ευρώ και του ΕΟΠΥΥ στα 208 εκατ. ευρώ
![ΚΕΦΙΜ: Στην 23η θέση μεταξύ των 27 χωρών της ΕΕ, η Ελλάδα στο ελεύθερο εμπόριο](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/11/xrimata3-2-600x473.jpg)
Ουραγός η Ελλάδα στο ελεύθερο εμπόριο – Η μελέτη του ΚΕΦΙΜ
Οι χώρες με την καλύτερη επίδοση στην ΕΕ είναι η Ολλανδία και η Μάλτα, ενώ χαμηλότερα από την Ελλάδα βρίσκονται η Κροατία, η Σλοβενία, η Πολωνία, και η Βουλγαρία.
![Aκίνητα: Οι top περιοχές στην Ελλάδα για «πλούσια πορτοφόλια» [πίνακες]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/09/akinitaagora-1-600x337.jpg)
Οι top περιοχές στην Ελλάδα για «πλούσια πορτοφόλια» [πίνακες]
Τι δείχνουν τα στοιχεία του οίκου Greece Sotheby's International Realty για τα ακίνητα στην Ελλάδα
![Ακίνητα: Ανακαίνιση κατοικιών με επιδότηση έως 8.100 ευρώ](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/04/ot_anakainizo1-600x352.png)
Ανακαίνιση κατοικιών με επιδότηση έως 8.100 ευρώ - Οι προϋποθέσεις
Ανοίγει στις 21 Φεβρουαρίου η πλατφόρμα του «Ανακαινίζω - Νοικιάζω» - Οι τέσσερις αλλαγές που δίνουν μεγαλύτερη επιδότηση σε περισσότερους δικαιούχους
![Wood: Η Ελλάδα συνεχίζει να αναπτύσσεται, αλλά… υπάρχουν «αγκάθια»](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/01/ot_greek_economy55-768x450-2-1-600x352.png)
Wood: Η Ελλάδα συνεχίζει να αναπτύσσεται, αλλά… υπάρχουν «αγκάθια»
Οι δαπάνες των νοικοκυριών υστερούν σε σχέση με αυτό που θα περιμέναμε να δούμε, επισημαίνει η Wood
![Βιομηχανική παραγωγή: Άλμα 5,8% τον Δεκέμβριο του 2024 – Τι δείχνουν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/04/biom-600x375-1.jpg)
Αλμα 5,8% στην βιομηχανική παραγωγή τον Δεκέμβριο - Τι δείχνουν τα στοιχεία
Ποιος κλάδος καταγράφει τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση σύμφωνα με τα στοιχεία
![EY Ελλάδος: Συνεργασία με το Τμήμα Στατιστικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/01/opa3-600x400.jpg)
Συνεργασία της EY Ελλάδος και του Τμήματος Στατιστικής του ΟΠΑ
Οι δύο οργανισμοί, μέσω του πενταετούς μνημονίου συνεργασίας, εκφράζουν την πρόθεσή τους να ενισχύσουν την ήδη εκτεταμένη συνεργασία τους, καθώς και να συντονίσουν τη δράση τους σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος,