Έξι προϋποθέσεις για την επιστροφή του Ιράν στην πυρηνική συμφωνία του 2015 έθεσε το μεγαλύτερο μέρος των Ιρανών βουλευτών σε επιστολή τους προς τον πρόεδρο της χώρας Εμπραχίμ Ραϊσί, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA.
Η επιστολή που φέρει την υπογραφή 250 από τους 290 βουλευτές ξεκαθαρίζει πως τόσο οι Αμερικανοί όσο και οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να παρέχουν εγγυήσεις πως δεν θα αποχωρήσουν και πάλι μελλοντικά από την συμφωνία ή πως δεν θα υπάρξει αυτόματη ενεργοποίηση του μηχανισμού που επαναφέρει τις κυρώσεις κατά του Ιράν, αν θεωρηθεί πως η χώρα παραβιάζει τις δεσμεύσεις της αναφορικά με το πυρηνικό πρόγραμμα.
«Θα πρέπει να μάθουμε το μάθημα μας από τις παλαιότερες εμπειρίες μας και να βάλουμε μια κόκκινη γραμμή για την υπεράσπιση του εθνικού συμφέροντος αποφεύγοντας να δεσμευτούμε σε μια συμφωνία δίχως την προηγούμενη διασφάλιση των απαραίτητων εγγυήσεων» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην επιστολή.
Εξάλλου, η πλειοψηφία των βουλευτών θέτει ως προϋπόθεση για την δρομολόγηση της συμφωνίας την άρση του συνόλου των κυρώσεων που βαραίνουν τη χώρα, μεταξύ των οποίων αυτές που έχουν να κάνουν με κατηγορίες όπως το στρατιωτικό πρόγραμμα της χώρας, η προστασία τρομοκρατικών ομάδων και το ακανθώδες ζήτημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Μάλιστα, απαιτούν να έχει ξεκινήσει και πάλι η εισροή χρημάτων από την επανάληψη των εξαγωγών, πριν η κυβέρνηση ξεκινήσει την αποδόμηση του πυρηνικού προγράμματος.
Με λίγα λόγια, η ελεγχόμενη σε πολύ μεγάλο βαθμό από τους σκληροπυρηνικούς Βουλή θέτει πολύ αυστηρές προϋποθέσεις για να πει το «ναι» σε μια νέα συμφωνία, κάτι που αναπόφευκτα είτε πιέζει την κυβέρνηση να κρατήσει τη γραμμή αυτή είτε την διευκολύνει να κρυφτεί πίσω από την επιστολή για να μην κάνει επιπλέον βήματα πίσω στο τραπέζι των συνομιλιών.
Σε κάθε περίπτωση μπορεί ενδεχομένως να επηρεάσει τις ισορροπίες, δεδομένου του κομβικού σημείου που βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις της Βιέννης. Θυμίζουμε δε, πως τις προηγούμενες ημέρες Ευρωπαίοι αξιωματούχοι είχαν ισχυριστεί πως οι συνομιλίες βρίσκονται στο τελικό στάδιο.
Latest News
Σχέδιο απαγόρευσης των social media σε παιδιά κάτω των 15 ετών και στην Ελλάδα; - Τι εξετάζεται
Προωθούνται αυστηροί περιορισμοί στην πρόσβαση των παιδιών κάτω των 15 ετών στα social media
Το πολύπλοκο τοπίο στη Συρία αλλάζει το χάρτη στη Μέση Ανατολή
Εξαιρετικά πολύπλοκο είναι το τοπίο στη Συρία, στη μετά Άσαντ εποχή, με Ισραήλ, και Τουρκία, να παίρνουν θέση συνδιαμορφωτή των εξελίξεων.
Ολιστική αντιμετώπιση κολπικής μαρμαρυγής: Είναι νόσος και όχι αρρυθμία
Ο Δρ. Δημήτρης Τσιαχρής στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών μιλά για τους σοβαρούς κινδύνους που εγκυμονεί η νόσος
Η κυβέρνηση Μπάιντεν «αποχαιρετά» τη Ρωσία με νέα πακέτο κυρώσεων - Στόχος ξανά το πετρέλαιο
Οι ΗΠΑ έχουν επίσης προχωρήσει σε αύξηση της στρατιωτικής και οικονομικής στήριξης προς την Ουκρανία
Κίμπερλι Γκίλφοϊλ: Πρώην αρραβωνιαστικιά του γιου του Τραμπ – Ποια είναι η νέα πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Ελλάδα
Η Κίμπερλι Γκίλφοϊλ αναλαμβάνει πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Ελλάδα – «Πιστή σύμμαχος και φίλη», αναφέρει ο Τραμπ
Η Ελλάδα προσφέρει 100.000 ευρώ στο Κεντρικό Ταμείο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών του ΟΗΕ
Ο Έλληνας Μόνιμος Αντιπρόσωπος στον ΟΗΕ επαναβεβαίωσε τη δέσμευση της Ελλάδα να εργαστεί για την ανθρωπιστική προστασία των πλέον ευάλωτων ανθρώπων
Συρία: Αυτό είναι το προσχέδιο της G7 για την επόμενη ημέρα – Ο ρόλος του Κατάρ
Την ίδια ώρα που οι G7 εξετάζουν αν θα έχουν σχέση με τη νέα κυβέρνηση στη Συρία, το Ισραήλ βομβαρδίζει σε συριακά εδάφη
Δημιουργείται στην Ελλάδα το AI factory «Pharos» - Το μήνυμα Μητσοτάκη
«Η Ελλάδα μία από τις επτά χώρες της ΕΕ που θα δημιουργηθούν «εργοστάσια» τεχνητής νοημοσύνης τόνισε ο πρωθυπουργός
Ο Μιχάλης Αργυρού νέος οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού
Ποιος είναι ο νέος προϊστάμενος του Οικονομικού Γραφείου στη θέση του Αλέξη Πατέλη
Η Γαλλία αναζητά πρωθυπουργό - Οι ασκήσεις επί χάρτου του Μακρόν
Εκπνέει η προθεσμία για την κατάρτιση του νέο προϋπολογισμού στη Γαλλία - Μπαράζ συναντήσεων από τον Γάλλο πρόεδρο