Έξι προϋποθέσεις για την επιστροφή του Ιράν στην πυρηνική συμφωνία του 2015 έθεσε το μεγαλύτερο μέρος των Ιρανών βουλευτών σε επιστολή τους προς τον πρόεδρο της χώρας Εμπραχίμ Ραϊσί, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA.

Η επιστολή που φέρει την υπογραφή 250 από τους 290 βουλευτές ξεκαθαρίζει πως τόσο οι Αμερικανοί όσο και οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να παρέχουν εγγυήσεις πως δεν θα αποχωρήσουν και πάλι μελλοντικά από την συμφωνία ή πως δεν θα υπάρξει αυτόματη ενεργοποίηση του μηχανισμού που επαναφέρει τις κυρώσεις κατά του Ιράν, αν θεωρηθεί πως η χώρα παραβιάζει τις δεσμεύσεις της αναφορικά με το πυρηνικό πρόγραμμα.

«Θα πρέπει να μάθουμε το μάθημα μας από τις παλαιότερες εμπειρίες μας και να βάλουμε μια κόκκινη γραμμή για την υπεράσπιση του εθνικού συμφέροντος αποφεύγοντας να δεσμευτούμε σε μια συμφωνία δίχως την προηγούμενη διασφάλιση των απαραίτητων εγγυήσεων» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην επιστολή.

Εξάλλου, η πλειοψηφία των βουλευτών θέτει ως προϋπόθεση για την δρομολόγηση της συμφωνίας την άρση του συνόλου των κυρώσεων που βαραίνουν τη χώρα, μεταξύ των οποίων αυτές που έχουν να κάνουν με κατηγορίες όπως το στρατιωτικό πρόγραμμα της χώρας, η προστασία τρομοκρατικών ομάδων και το ακανθώδες ζήτημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Μάλιστα, απαιτούν να έχει ξεκινήσει και πάλι η εισροή χρημάτων από την επανάληψη των εξαγωγών, πριν η κυβέρνηση ξεκινήσει την αποδόμηση του πυρηνικού προγράμματος.

Με λίγα λόγια, η ελεγχόμενη σε πολύ μεγάλο βαθμό από τους σκληροπυρηνικούς Βουλή θέτει πολύ αυστηρές προϋποθέσεις για να πει το «ναι» σε μια νέα συμφωνία, κάτι που αναπόφευκτα είτε πιέζει την κυβέρνηση να κρατήσει τη γραμμή αυτή είτε την διευκολύνει να κρυφτεί πίσω από την επιστολή για να μην κάνει επιπλέον βήματα πίσω στο τραπέζι των συνομιλιών.

Σε κάθε περίπτωση μπορεί ενδεχομένως να επηρεάσει τις ισορροπίες, δεδομένου του κομβικού σημείου που βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις της Βιέννης. Θυμίζουμε δε, πως τις προηγούμενες ημέρες Ευρωπαίοι αξιωματούχοι είχαν ισχυριστεί πως οι συνομιλίες βρίσκονται στο τελικό στάδιο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα