![Κίνα: Η στρατιωτική συμφωνία με το Πακιστάν επηρεάζει τις γεωπολιτικές ισορροπίες στην περιοχή](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/02/J10.jpeg)
Τα γεωπολιτικά και οικονομικά παιχνίδια από την Κίνα στην… γειτονιά της συνεχίζονται, σε ένα διάστημα που ΗΠΑ και Ευρώπη έχουν στραμμένο το βλέμμα τους στην Ρωσία και την κρίση στην Ουκρανία. Πραγματικά, ως μια κίνηση με πολλαπλή σημασία ερμηνεύεται η στρατιωτική συμφωνία του Πεκίνου με το Ισλαμαμπάντ για την πώληση υπερσύγχρονων πολεμικών αεροσκαφών που θα επηρεάσουν τις ισορροπίες μεταξύ του Πακιστάν και της Ινδίας.
Αεροσκάφη και φρεγάτες
Σύμφωνα με δημοσίευμα των «Financial Times», η Κίνα θα παραδώσει 25 J-10C αεροσκάφη στο Πακιστάν μέσα στις επόμενες εβδομάδες, σηματοδοτώντας με τον τρόπο αυτό την πρώτη εξαγωγική συμφωνία του Πεκίνου για πολεμικά αεροσκάφη.
Τα υπερσύγχρονα αυτά αεροσκάφη θα βοηθήσουν το Πακιστάν να μειώσει αισθητά το προβάδισμα που απολάμβανε η Ινδία στους αιθέρες, μετά και την εξαγορά 36 γαλλικών Rafale.
![](http://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/02/china_pakistan-600x400.jpeg)
Παράλληλα οι Κινέζοι έχουν συμφωνήσει να ενισχύσουν και το πολεμικό ναυτικό του Πακιστάν, πουλώντας του τέσσερις φρεγάτες Type 054A, από τις οποίες η πρώτη παραδόθηκε τον περασμένο Νοέμβριο, ενώ στη σειρά βρίσκεται και η παράδοση οκτώ σούπερ αθόρυβων υποβρυχίων Type 041 μέχρι τα τέλη της χρονιάς.
Η Ινδία αντιστοίχως έχει επίσης ανακοινώσει σχέδια για την ενίσχυση του πολεμικού της ναυτικού, με απώτερο στόχο την αύξηση του στόλου της από τα 130 στα 170 πολεμικά πλοία μέχρι το 2027. Ανάμεσα σε αυτά θα είναι τέσσερις φρεγάτες που κατασκευάζει σε συνεργασία με τη Ρωσία.
Ειδικά το ζήτημα των ισορροπιών στα θαλάσσια ύδατα του Ινδικού Ωκεανού έχει ιδιαίτερη σημασία για το Πεκίνο, που ουσιαστικά στοχεύει στην αναβάθμιση της διμερούς στρατιωτικής συνεργασίας έχοντας στο νου τη δυνατότητα να μπορεί να χρησιμοποιήσει τις πακιστανικές ναυτικές βάσεις, εφόσον χρειαστεί.
Ο εχθρός του εχθρού μου…
Θυμίζουμε πως Κίνα και Ινδία πέρασαν ένα διάστημα αυξημένης έντασης με αφορμή την συνοριακή τους γραμμή στα Ιμαλάια, όμως οι μεταξύ τους σχέσεις ανέκαθεν δεν ήταν ιδιαίτερα θερμές τόσο λόγω του οικονομικού και εμπορικού τους ανταγωνισμού όσο και των στενών σχέσεων της Ινδίας με τις ΗΠΑ. Σε συνδυασμό δε, με την χρόνια αντιπαλότητα μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν, ήταν εύλογο πως το Πεκίνο είχε κάθε λόγο να δρομολογήσει ενίσχυση των διμερών σχέσεων με το Ισλαμαμπάντ.
Μάλιστα, προ ημερών, με αφορμή την έναρξη των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου, ο Σι Τζινπίνγκ προσκάλεσε και είχε συνάντηση με τον Πακιστανό πρωθυπουργό Ιμράν Καν, στο πλαίσιο της οποίας οι δυο τους κατέληξαν σε σειρά συμφωνιών σε μια πλειάδα από τομείς, από τον αθλητισμό και τον πολιτισμό, έως την ψηφιακή τεχνολογία, τις υποδομές, την υγεία και τα εμβόλια, ακόμη και το διάστημα!
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
Latest News
![Κυβερνοεπιθέσεις: Το 2024 εντοπίστηκαν 1,6 εκατ. επιθέσεις σε παίκτες του Roblox](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/03/hacking-600x400.jpg)
Γίνεται φόρτωση... κυβερνοαπειλής: Πάνω από 1,6 εκατ. κυβερνοεπιθέσεις σε παίκτες του Roblox το 2024
Η τεράστια δημοφιλία του παιχνιδιού Robloxτο έχει καταστήσει ελκυστικό στόχο για κυβερνοεπιθέσεις
![Νέα Οδός: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στον Αθηνών-Θεσσαλονίκης](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/nea-odos1-600x399.jpg)
Ερχονται κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στον Αθηνών-Θεσσαλονίκης
Από Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου έως και την Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου - Πώς θα διεξάγεται η κυκλοφορία
![Άκης Τσελέντης: Παραιτήθηκε από την Εθνική Επιτροπή Σεισμικού Κινδύνου](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/tselentis-1024x682-1-600x400.jpg)
Παραιτήθηκε από την Εθνική Επιτροπή Σεισμικού Κινδύνου ο Άκης Τσελέντης
Ο Άκης Τσελέντης παραιτήθηκε από την Επιτροπή Σεισμικού Κινδύνου καταγγέλλοντας ότι σε αυτή συμμετέχουν επιπλέον μέλη χωρίς ΦΕΚ
![Ευρωπαϊκός προϋπολογισμός: Αρχίζει η «μητέρα των μαχών» στην Ευρώπη – Τι αλλαγές έρχονται](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/04/european_commission_hq-flags_web-3-600x375.jpg)
Αρχίζει η «μητέρα των μαχών» στην Ευρώπη – Τι αλλαγές έρχονται στον προϋπολογισμό
Οποιαδήποτε προσπάθεια για αύξηση του συνολικού προϋπολογισμού θα συναντήσει πιθανώς τη σκληρή αντίσταση από τους μεγαλύτερους καθαρούς συνεισφέροντες στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό
![Google: Ο «Κόλπος της Αμερικής» έφτασε στην εφαρμογή Χάρτες](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/Gulf-of-America-600x364.jpg)
Τέλος απο τους χάρτες της Google ο Κόλπος του Μεξικού - Ήρθε ο «Κόλπος της Αμερικής»
Η αλλαγή της ονομασίας σε «Κόλπος της Αμερικής» έγινε μετά από εκτελεστικό διάταγμα του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ που μετονομάζει την περιοχή
![Σαντορίνη – Σεισμοί: Νέα ανάρτηση Τσελέντη μετά τα 5,3 Ρίχτερ – «Έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας…»](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/tseln-600x390.jpg)
Νέα ανάρτηση Τσελέντη – «Έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας…»
«Δυστυχώς με τη πρόσφατη σεισμική δράση στη Σαντορίνη, αντί να ξεστομίζουμε αλήθειες φτύνουμε σιωπές» τονίζει ο Άκης Τσελέντης. Τι λέει για τη σεισμική δραστηριότητα στη Σαντορίνη μετά τα 5,3 Ρίχτερ
![Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής: Συγκαλείται την Τρίτη – Ποιο είναι το κεντρικό θέμα](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/T2212-600x400.jpg)
Συγκαλείται την Τρίτη το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής - Το κεντρικό θέμα
Σήμερα, Τρίτη, θα συγκληθεί το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής υπό την προεδρία του υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη
![Ισχυρός σεισμός 5,3 Ρίχτερ στη Σαντορίνη](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/santor-600x400.jpeg)
Ισχυρός σεισμός 5,3 Ρίχτερ στη Σαντορίνη - Αισθητός στην Αθήνα
Ισχυρός σεισμός 5,3 Ρίχτερ ανοιχτά της Σαντορίνης έγινε αισθητός στην Αθήνα. Πρόκειται για τον μεγαλύτερο σεισμό που έχει σημειωθεί τις τελευταίες μέρες στην περιοχή.
![Πέθανε ο Τάκης Οικονομόπουλος](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/Takis-Oikonomopoulos-600x400.jpg)
Πέθανε ο Τάκης Οικονομόπουλος
Το ελληνικό ποδόσφαιρο βυθίστηκε ξανά στο πένθος, καθώς έφυγε από την ζωή ο παλιός τερματοφύλακας του Παναθηναϊκού, Τάκης Οικονομόπουλος
![ΕΚΠΑ: Πάνω από 12.800 σεισμοί σε Σαντορίνη και Αμοργό](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/photo_2025-02-03_14-47-12-2-2-1200x900-1-600x450.jpg)
ΕΚΠΑ: Πάνω από 12.800 σεισμοί σε Σαντορίνη και Αμοργό
Που υπάρχουν κατολισθήσεις