Επιπλέον 4 δισ. δολάρια παγκόσμιων επενδύσεων για την διεύρυνση μιας πρωτοβουλίας που θα βοηθήσει την γεωργία να γίνει πιο ανθεκτική απέναντι στις επιδράσεις της κλιματικής αλλαγής, επιζητούν οι Ηνωμένες Πολιτείες σε συνεργασία με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, σύμφωνα με αποκλειστικό δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters.

Οι δύο χώρες δημιούργησαν την πρωτοβουλία Agriculture Innovation Mission for Climate (AIM for Climate) στο περιθώριο της διάσκεψης της Γλασκόβης για το κλίμα, τον περασμένο Νοέμβριο. Σύμφωνα λοιπόν με το πρακτορείο, που επικαλείται πληροφορίες από Αμερικανό υπουργό, επιζητούν από κοινού την διασφάλιση επιπλέον επενδύσεων ύψους 4 δισ. δολαρίων από κυβερνήσεις και μη κυβερνητικούς οργανισμούς για την προώθηση των σκοπών του, μεταξύ 2021 και 2025.

Η πρωτοβουλία του AIM θα διοργανώσει την πρώτη της συνάντηση σε υπουργικό επίπεδο, αύριο Δευτέρα, στο Ντουμπάι και για το σκοπό αυτό έχει μεταβεί ήδη στην πόλη ο Αμερικανός υπουργός Γεωργίας, Τόμας Βίλσακ.

Σύμφωνα με τον Αμερικανό υπουργό, η ΑΙΜ έχει στο στόχαστρο της συνολικές επενδύσεις ύψους 8 δισ. δολαρίων για έξυπνα κλιματικά project, μέχρι τον ερχόμενο Νοέμβριο, οπότε θα διεξαχθεί η επόμενη κλιματική διάσκεψη COP27, στη Αίγυπτο.

«Πιστεύουμε πως χρειάζεται πραγματικά να θέσουμε έναν πολύ υψηλότερο στόχο. Ο Πρόεδρος Μπάιντεν πιστεύει πως μπορούμε να διασφαλίσουμε 8 δισ. δολάρια μέχρι την COP27» τόνισε χαρακτηριστικά.

Στην πρωτοβουλία έχουν ενταχθεί μέχρι τώρα 140 χώρες και φορείς, που έχουν δεσμευτεί για την δρομολόγηση επιπλέον επενδύσεων σε έξυπνα κλιματικά project που θα βοηθήσουν τον γεωργικό κλάδο να ανταπεξέλθει στα δεδομένα της κλιματικής αλλαγής.

Για τον σκοπό αυτό, ΗΠΑ και ΗΑΕ που δημιούργησαν την πρωτοβουλία τοποθέτησαν αρχικά τον πήχη στα 4 δισ. δολάρια επενδύσεων, από τα οποία 1 δισ. δολάρια θα δώσει η κάθε μία από τις δύο χώρες, 1,8 δισ. θα συγκεντρώνονταν από τις υπόλοιπες χώρες και 200 εκατ. από μη κυβερνητικούς φορείς.

Ο αμερικανικός αγροτικός τομέας ήδη δέχεται σημαντικές πιέσεις από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, η οποία έχει αυξήσει τα φαινόμενα ξηρασίας όπως και τις πλημμύρες. Αντιστοίχως, τα ΗΑΕ που εισάγουν το μεγαλύτερο μέρος των τροφίμων που καταναλώνουν και βασίζονται σε προγράμματα αφαλάτωσης για την κάλυψη των αναγκών τους, έχουν ήδη ξεκινήσει να επενδύουν εδώ και χρόνια σε νέα προγράμματα έρευνας και τεχνολογίας κυρίως στο μέτωπο του νερού.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green
Συνολάκης: Η χώρα μας μπορεί να αντιμετωπίσει πυρκαγιές τύπου Λος Άντζελες
Green |

Μπορεί η Ελλάδα να αντιμετωπίσει πυρκαγιές τύπου Λος Άντζελες - Τι απαντά ο Συνολάκης

«Οι άνεμοι είχαν ταχύτητες που φτάνανε τα 160 χιλιόμετρα την ώρα και με τέτοιες ταχύτητες δεν μπορεί κανείς να σταματήσεις τις πυρκαγιές γιατί δεν μπορούν να πετάξουν αεροπλάνα»

Κλιματική αλλαγή: Θανάσιμη απειλή για εκατομμύρια ανθρώπους – Προστέθηκαν 41 μέρες επικίνδυνης ζέστης
Green |

Η κλιματική αλλαγή δείχνει τα δόντια της - Προστέθηκαν 41 μέρες επικίνδυνης ζέστης

Η κλιματική αλλαγή αποτελεί τον υπ’ αριθμόν ένα κίνδυνο για την ανθρωπότητα, με τους καύσωνες εντείνονται κάθε χρόνο λόγω της καύσης ορυκτών καυσίμων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου