
Με τις τιμές των ενοικίων να έχουν κάνει άλμα τα τελευταία χρόνια, ένα crash test στο κόστος μίσθωσης σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πάτρα ανακηρύσσει την πρωτεύουσα πρωταθλήτρια με τα υψηλότερα ενοίκια.
Η μέση τιμή ενοικίασης ενός διαμερίσματος 80-110 τ.μ., το οποίο κατασκευάστηκε μετά το 2000, ανέρχεται σε 9,80 ευρώ το τετραγωνικό στην Αθήνα.
Το μέσο ενοίκιο για ένα αντίστοιχο διαμέρισμα στη Θεσσαλονίκη έχει διαμορφωθεί στα 5,9 ευρώ το τετραγωνικό, δηλαδή σχεδόν 40% πιο φθηνά σε σχέση με την Αθήνα.
Στην Πάτρα, η μέση τιμή του ενοικίου για ένα παρόμοιο διαμέρισμα προσγειώνεται στα 5,37 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο και είναι 45% μικρότερο σε σύγκριση με την Αθήνα.
Ετσι, για να νοικιάσει κάποιος ένα διαμέρισμα 100 τ.μ. στην πρωτεύουσα θα πρέπει να διαθέσει ακόμη και έναν ολόκληρο μισθό ή 980 ευρώ τον μήνα, κόστος το οποίο περιορίζεται στα 590 ευρώ για κάποιον που εκμισθώνει διαμέρισμα με τα ίδια χαρακτηριστικά στη συμπρωτεύουσα, ενώ στην τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Ελλάδας το κόστος μίσθωσης πέφτει στα 537 ευρώ τον μήνα.

Εκρηκτική αύξηση
Η αύξηση των ενοικίων στο Λεκανοπέδιο είναι εκρηκτική και, όπως εξηγεί στα «ΝΕΑ» ο Θεμιστοκλής Μπάκας, πρόεδρος του Πανελλαδικού Δικτύου Κτηματομεσιτών E-Real Estates, «οι υποδομές της Αττικής δεν μπορούν να συγκριθούν με των υπόλοιπων περιφερειακών πόλεων, ακόμη και αν αναφερόμαστε στη Θεσσαλονίκη και στην Πάτρα που αποτελεί την τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Ελλάδας.
Παρομοίως δεν μπορούν να συγκριθούν και τα οικονομικά μεγέθη, οι αναπλάσεις, οι επενδύσεις και ο τουρισμός της Αθήνας με των υπόλοιπων πόλεων».
Οπως αναφέρει ο Θ. Μπάκας, «τα έργα υποδομής και τα οικονομικά μεγέθη της εκάστοτε πόλης αποτελούν βασικούς παράγοντες που καθορίζουν τις αξίες των ακινήτων, είτε διατίθενται προς πώληση είτε προς ενοικίαση».
Σύμφωνα με την έρευνα του Πανελλαδικού Δικτύου Κτηματομεσιτών E-Real Estates:
Η μέση κατώτατη ζητούμενη τιμή μίσθωσης στην Αθήνα διαμορφώνεται στα 8,15 ευρώ ανά τ.μ. και η μέση ανώτατη στα 11,4 ευρώ ανά τ.μ., ενώ η μέση τιμή μίσθωσης κυμαίνεται στα 9,8 ευρώ ανά τ.μ. για διαμέρισμα 80-110 τ.μ. άνω του 1ου ορόφου, κατασκευής μετά το 2000.
Αυτό σημαίνει ότι εάν κάποιος θελήσει να μισθώσει μια κατοικία 100 τ.μ., θα πρέπει να γνωρίζει ότι το μέσο ζητούμενο μίσθωμα θα κυμανθεί από 815 έως και 1.140 ευρώ/μήνα, δηλαδή ένας ολόκληρος «καλός» μισθός, χωρίς να υπολογίζεται το κόστος των κοινοχρήστων, ηλεκτρισμού και λοιπών λογαριασμών.
Στη Θεσσαλονίκη, για παρόμοια κατοικία, η μέση κατώτατη ζητούμενη τιμή μίσθωσης διαμορφώνεται στα 5,4 ευρώ/τ.μ. και η μέση ανώτατη στα 6,4 ευρώ/τ.μ., ενώ η μέση τιμή μίσθωσης κυμαίνεται στα 5,9 ευρώ/τ.μ. για παρόμοια κατοικία. Επομένως, το μέσο ζητούμενο μίσθωμα για κατοικία 100 τ.μ. θα κυμανθεί από 540έως και 640 ευρώ/μήνα.
Στην αχαϊκή πρωτεύουσα, την Πάτρα, τα δεδομένα είναι καλύτερα σε σχέση με την Αττική, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι οι ζητούμενες τιμές δεν έχουν καταγράψει αυξητικές τάσεις σε σχέση με το 2017-2018. Για κατοικία 80-110 τ.μ., άνω του 1ου ορόφου, κατασκευής μετά το 2000, η μέση κατώτατη ζητούμενη τιμή μίσθωσης διαμορφώνεται στα 4,83 ευρώ το τ.μ. και η μέση ανώτατη στα 5,92 ευρώ το τ.μ., ενώ η μέση τιμή μίσθωσης κυμαίνεται στα 5,37 ευρώ το τετραγωνικό. Το μέσο κόστος μίσθωσης στην αχαϊκή πρωτεύουσα κυμαίνεται από 483 έως και 592 ευρώ/μήνα.
Χαοτικές διαφορές
Το crash test στις μέσες ζητούμενες τιμές μίσθωσης σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα δείχνει ότι ένας ενοικιαστής στην Αθήνα θα πρέπει να καταβάλει για ένα ακίνητο παρόμοιων χαρακτηριστικών υψηλότερο ενοίκιο κατά 66,10% σε σχέση με τον ενοικιαστή στη Θεσσαλονίκη και κατά 82,50% σε σχέση με έναν ενοικιαστή στην Πάτρα.
«Αν συγκρίνουμε περιοχές της Αθήνας, της Πάτρας και της Θεσσαλονίκης που θα μπορούσαμε να ισχυριστούμε ότι έχουν «πανομοιότυπα» χαρακτηριστικά, δηλαδή αποτελούν παρόμοια προάστια στην εκάστοτε πόλη, όπως το Περιστέρι στην Αθήνα, η Σταυρούπολη στη Θεσσαλονίκη και τα Ζαρουχλέικα στην Πάτρα, κατανοούμε ότι ο εν δυνάμει ενοικιαστής θα πρέπει να καταβάλει στο Περιστέρι προσαυξημένο μίσθωμα κατά 52,08% σε σχέση με τον ενδιαφερόμενο που αναζητά κατοικία στη Σταυρούπολη Θεσσαλονίκης και προσαυξημένο κατά 62,22% σε σχέση με τον ενδιαφερόμενο που αναζητά κατοικία στα Ζαρουχλέικα Πατρών» σημειώνει ο Θεμιστοκλής Μπάκας.
Παραδείγματα
Για παράδειγμα, στη Νέα Σμύρνη της Αττικής, περιοχή η οποία μπορεί να συγκριθεί με την Αγυιά στην Πάτρα, το κόστος μίσθωσης για ένα διαμέρισμα 100 τ.μ., άνω του 1ου ορόφου, κατασκευής μετά το 2000, αγγίζει τα 945 ευρώ τον μήνα, ενώ στην Αγυιά ανέρχεται σε 620 ευρώ τον μήνα, με τη διαφορά του ενοικίου να φθάνει το 52,41%.
Στη Γλυφάδα και τη Βούλα στην Αττική το μέσο ζητούμενο μίσθωμα για κατοικία 100 τ.μ. είναι 1.300 ευρώ τον μήνα και 1.150 ευρώ τον μήνα αντίστοιχα. Στην Πυλαία και την Καλαμαριά της Θεσσαλονίκης το μέσο ζητούμενο μίσθωμα φθάνει τα 730 ευρώ τον μήνα και 725 ευρώ τον μήνα, αντίστοιχα. Δηλαδή στις περιοχές της Αττικής το μηνιαίο μίσθωμα καταγράφει αύξηση από 58,6% έως 78% σε σχέση με τα «παρόμοια» προάστια της Θεσσαλονίκης.
Οπως τονίζει ο Θεμιστοκλής Μπάκας, «το κόστος στέγασης δεν είναι μόνο το κόστος μίσθωσης της κατοικίας, αλλά επιπλέον τα κοινόχρηστα και οι λοιποί λογαριασμοί ΔΕΚΟ. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί διαμέρισμα 85 τ.μ. στη Νέα Σμύρνη, 3ου ορόφου, σε πολυκατοικία 10 διαμερισμάτων, όπου το κόστος των κοινοχρήστων με κοινόχρηστη θέρμανση (φυσικό αέριο) για τους μήνες Δεκέμβριο 2021 και Ιανουάριο 2022 ανήλθε στο ποσό των 200 ευρώ τον μήνα, χωρίς να συνυπολογίσουμε το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος και λοιπών λογαριασμών».


Latest News

Σκέρτσος: Οι 10 πολιτικές της κυβέρνησης για προσιτή στέγη
Ανάρτηση του υπουργού Επικρατείας Ακη Σκέρτσου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης
![Ενοίκια: Ποιοι δικαιούνται την επιστροφή ενός ενοικίου κάθε χρόνο [Παραδείγματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/04/ot_akinhta_metavivaseis-1024x600-1-1-600x352.png)
Ποιοι δικαιούνται την επιστροφή ενός ενοικίου κάθε χρόνο [Παραδείγματα]
Το μέγιστο ποσό επιστροφής για την κύρια κατοικία ανέρχεται σε 800 ευρώ επαυξανόμενο κατά 50 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο του ενοικιαστή

Νέο μπλόκο της Δικαιοσύνης στα μπόνους δόμησης - Φρένο και στις σοφίτες
Στον «πάγο» μπαίνουν οι σοφίτες στο πλαίσιο των μπόνους δόμησης - Κρίθηκε ως αντισυνταγματική η μη προσμέτρησή τους στον συντελεστή δόμησης μιας οικοδομής

Δεν έπιασαν ταβάνι ακόμη οι τιμές ακινήτων - Πόσο αυξήθηκαν το α' τρίμηνο
Οι υποψήφιοι αγοραστές και ενοικιαστές ακινήτων βρίσκονται σε απόγνωση λόγω της εκτόξευσης των τιμών ακινήτων – Πόσο αυξήθηκαν οι τιμές ανά περιοχή

Ο πολεοδομικός σχεδιασμός βουλιάζει σε «μαύρες τρύπες»-Ποιες ρυθμίσεις εξετάζονται
Σωρεία προβλημάτων κατά την εκπόνηση των δασικών χαρτών σε εκατοντάδες οικισμούς παραμένουν εμπόδιο στη χωρική ανάπτυξη της χώρας
![Ακίνητα: Ποιοι παράγοντες ανεβάζουν τις τιμές – Οι πιο ακριβές περιοχές στην Αττική [γραφήματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/04/akinita-600x384.jpg)
Οι 10 εστίες που πυροδοτούν τις τιμές στα ακίνητα - Οι πιο ακριβές περιοχές [γραφήματα]
Τι αναφέρει μελέτη της Alpha Bank για τα ακίνητα και τις προοπτικές της αγοράς

Τα δύο σχέδια για την αξιοποίηση των ακινήτων του Δημοσίου
Τι αλλάζει σε σχολάζουσες κληρονομιές, και δωρεές

Πού βρίσκει... πόρτα το Σπίτι μου 2 - Η κούρσα για την χρηματοδότηση
Μεγάλο ενδιαφέρον για τη δεύτερη φάση του προγράμματος Σπίτι μου 2
![Μετακόμιση: Ποια είναι τα κίνητρα και τα κριτήρια των Ελλήνων [γραφήματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/04/ot_metakomisi-600x352.png)
Γιατί μετακομίζουν οι Έλληνες και οι Ευρωπαίοι – Οι νέες τάσεις [γραφήματα]
Τι δείχνει πανευρωπαϊκή έρευνα «European Housing Trend Report 2024» που πραγματοποίησε το κτηματομεσιτικό δίκτυο RE/MAX Europe για την μετακόμιση σε Ελλάδα και Ευρώπη

Πώς θα «πέσουν» περισσότερα ακίνητα στην αγορά – Τι ζητούν οι servicers
Ποιες λύσεις προτείνουν οι servicers για την αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης – Τα κίνητρα στους αγοραστές ακινήτων