
Χωρίς την Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) θα υπήρχε μεγαλύτερη φτώχεια, εγκατάλειψη γης και παρακμή της υπαίθρου.
Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε μια πρόσφατα δημοσιευμένη έκθεση αξιολόγησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Η αξιολόγηση διερεύνησε τη συμβολή της ΚΑΠ στην ανάπτυξη της αγροτικής Ευρώπης όσον αφορά τη μείωση των κοινωνικών και οικονομικών ανισορροπιών, όπως ο κοινωνικός αποκλεισμός στις αγροτικές περιοχές. Τα ευρήματα της αξιολόγησης αναφέρονται στα «παράλληλα» οικονομικά οφέλη της ΚΑΠ και ιδιαίτερα για τις λιγότερο ανεπτυγμένες περιφέρειες.
Oι αγροτικές περιοχές αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του κοινωνικού, οικονομικού και περιβαλλοντικού ιστού της ΕΕ, αντιπροσωπεύοντας πάνω από το 80% της συνολικής έκτασης της. Μεγάλο μερίδιο αυτών είναι γεωργικές εκτάσεις, που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή προσιτών τροφίμων για τους καταναλωτές της ΕΕ, διατηρώντας παράλληλα θέσεις εργασίας σε αγροτικές περιοχές.
Ενώ σχεδόν το 30% του πληθυσμού της ΕΕ ζει σε αυτές τις περιοχές, οι αγροτικοί πληθυσμοί συρρικνώνονται και γερνούν, ενώ υψηλότερο ποσοστό ανθρώπων κινδυνεύει από τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό στις αγροτικές περιοχές, σε σύγκριση με τις πόλεις.
Στην αξιολόγηση επισημαίνεται ότι η ΚΑΠ συμβάλλει στην ανάπτυξη των αγροτικών περιοχών μειώνοντας τις κοινωνικές και οικονομικές ανισορροπίες, συμπεριλαμβανομένου του κοινωνικού αποκλεισμού.
Να σημειωθεί ότι η χρηματοδότηση της ΚΑΠ αντιπροσωπεύει σχεδόν το 50% του εισοδήματος των αγροτών στις πιο απομακρυσμένες περιοχές και στηρίζει τη βιωσιμότητα και τη συντήρηση των αγροτικών εκμεταλλεύσεων. Επίσης, πολλά μέτρα της ΚΑΠ συμβάλλουν στον εκσυγχρονισμό των αγροτικών εκμεταλλεύσεων και στην αύξηση της παραγωγικότητας. Ωστόσο, η άνιση κατανομή της στήριξης περιορίζει την αποτελεσματικότητα της ΚΑΠ αναφορικά με τη μείωση των οικονομικών διαφορών μεταξύ των αγροτών και των διαφόρων περιοχών.
Ακόμη, σύμφωνα με την αξιολόγηση, η ΚΑΠ συμβάλλει στην ανανέωση των γενεών – η ερήμωση και η εγκατάλειψη της γης θα ήταν χειρότερες χωρίς την ΚΑΠ. Ωστόσο, η ελκυστικότητα των αγροτικών περιοχών, ειδικά για τους νέους αγρότες, εξαρτάται επίσης σε μεγάλο βαθμό από τις υποδομές και τις υπηρεσίες μεταφορών και επικοινωνιών, ιδίως σε απομακρυσμένες περιοχές.


Latest News

Ενίσχυση του ΕΛΓΑ με 170 προσλήψεις για την αποτίμηση των ζημιών από τον παγετό
Σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στον ΕΛΓΑ υπό την παρουσία της ηγεσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων - Τι αποφασίστηκε

Πλήγμα οι δασμοί Τραμπ και για την κομπόστα ροδάκινου
Οι δασμοί Τραμπ αναμένεται να πλήξουν τις εξαγωγές ελληνικής κομπόστας ροδάκινου, αξίας 100 εκατ. ευρώ

Αβεβαιότητα και οικονομική πίεση για τους ευρωπαίους αγρότες φέρνουν οι δασμοί Τραμπ
Σημαντικές οικονομικές συνέπειες για τους αγρότες και τους αγροτικούς συνεταιρισμούς θα φέρουν οι δασμοί Τραμπ - Καμπανάκι από Copa - Cogeca

Τσιάρας: Το συνεταιρίζεσθαι είναι μονόδρομος για την ανταγωνιστικότητα του πρωτογενούς τομέα
Στις παρεμβάσεις, τα φορολογικά κίνητρα για τους συνεταιρισμούς, τη ρύθμιση των κόκκινων δανείων, αναφέρθηκε από την ΕΘΕΑΣ ο Κώστας Τσιάρας

Τσιάρας: Χρειάζεται ψυχραιμία στις αντιδράσεις για τους δασμούς Τράμπ
Τα ελληνικά προϊόντα είναι μοναδικά και πρέπει να τύχουν άλλης μεταχείρισης, επισήμανε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Τσιάρας

Άνοιξε η πλατφόρμα για την επιστροφή ΦΠΑ στους αγρότες ειδικού καθεστώτος
Το 2024, δεύτερη χρονιά εφαρμογής της ψηφιακής διαδικασίας για την επιστροφή ΦΠΑ στους αγρότες ειδικού καθεστώτος, υποβλήθηκαν 121.550 αιτήσεις
![Κομφούζιο: Από 14 Απριλίου 2025 οι αιτήσεις στήριξης – Τα ποσά και οι δικαιούχοι [πίνακας]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/04/komfouzio-600x391.jpg)
Από 14 Απριλίου 2025 οι αιτήσεις στήριξης για το νέο «Κομφούζιο» – Τα ποσά και οι δικαιούχοι [πίνακας]
Στα 60 εκατ. ευρώ το νέο «Κομφούζιο» - Οι δεσμεύσεις των δικαιούχων της πρόσκλησης είναι πενταετούς διάρκειας

Προγραμματική συμφωνία ΕΛΓΑ - Γεωπονικό Πανεπιστήμιο – Τι περιλαμβάνει
Με επίκεντρο την έρευνα, κατάρτιση και εκπαίδευση η συνεργασία ΕΛΓΑ και Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών
![Φρούτα και λαχανικά: Μείωση των εισαγωγών κατά 2,89% το α’ τρίμηνο του 2025 [πίνακες]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/04/ot_potatoes_onions-2-600x352.png)
Έριξαν προσωρινά ταχύτητα οι εισαγωγές φρούτων και λαχανικών [πίνακες]
Ποια φρούτα και λαχανικά βρίσκονται ψηλά στη λίστα των εισαγωγών - Τι δείχνουν τα στοιχεία για το α' τρίμηνο του 2025

Χάνει έδαφος ο ελληνικός αμπελώνας - Οι μεταβολές
Υψηλός παραμένει ο αριθμός των εκτάσεων με αμπέλι που εγκαταλείφθηκαν από το 2016 – Τι δείχνουν τα στοιχεία