![Η οικονομία της γης](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2021/04/earth-768x515-1-1.jpg)
Project Syndicate
«Πόση γη χρειάζεται ένας άνθρωπος;» ρωτά ο Λέων Τολστόι σε μια σύντομη ιστορία για έναν πρώην δουλοπάροικο ονόματι Παχόμ, ο οποίος συσσωρεύει άπληστα γη στην τσαρική Ρωσία. Στο τέλος, ο υπηρέτης του Παχόμ απαντά στην ερώτηση καθώς θάβει τον κύριό του με το ίδιο φτυάρι που χρησιμοποιήθηκε για να σημαδέψει την τεράστια περιουσία του: «Εξι πόδια από το κεφάλι του μέχρι τις φτέρνες του ήταν το μόνο που χρειαζόταν».
Η αναζήτηση γης από τον Παχόμ ήρθε μετά τη Ρωσική Μεταρρύθμιση του 1861, η οποία απελευθέρωσε τους δουλοπάροικους διατηρώντας την πολιτική εξουσία σε αριστοκρατικά χέρια. Επειδή η ιδιοκτησία γης εξακολουθούσε να είναι το μοναδικό μέτρο οικονομικής αξίας, η χειραφέτηση πυροδότησε μια αναζήτηση γης. Αλλά η Ρωσία του Τολστόι ήταν ήδη πίσω από την εποχή της. Η παλιά οικονομία της γης πλησίαζε το λυκόφως της και η εκβιομηχάνιση θα επέφερε σύντομα μια βαθιά μεταμόρφωση.
Με την εξάπλωση της Δεύτερης Βιομηχανικής Επανάστασης η διαχείριση περιουσιακών στοιχείων εστιάστηκε κυρίως στην παραγωγικότητα. Η οικονομική θεωρία σύντομα εξελίχθηκε για να καλύψει την αλλαγή. Για άλλη μια φορά η γη βρίσκεται στην καρδιά της παγκόσμιας οικονομίας. Στην οικολογική μετάβαση, κάθε τοποθεσία στον πλανήτη έχει πολλά πολύτιμα χαρακτηριστικά. Επειδή η γη θα πρέπει να έχει πλέον πολλαπλά τέτοια χαρακτηριστικά, είναι πιθανές συγκρούσεις. Σύμφωνα με μια μελέτη του 2020, μόνο οι βραχυπρόθεσμοι στόχοι της Ινδίας για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα απαιτήσουν να γίνει εκμετάλλευση σε μια περιοχή της χώρας στο μέγεθος περίπου της Κροατίας.
Τελικά, ο ριζικός μετασχηματισμός του τοπίου δεν είναι μόνο θέμα οικονομικής διαχείρισης. Είναι θεμελιωδώς πολιτικό, ζητώντας μια νέα σχέση μεταξύ της γης, του κράτους και της κοινωνίας. Ο μηχανισμός για τη ρύθμιση της κρατικής εξουσίας, που εξισορροπεί τα ατομικά συμφέροντα και τα συλλογικά οφέλη, έχει υιοθετήσει όλο και περισσότερο το περιβάλλον ως σημαντικό ζήτημα. Πιθανότατα θα δούμε περισσότερες εγγενείς συγκρούσεις στη χρήση γης. Οταν ο Τολστόι έδωσε την απάντησή του στο πόση γη χρειάζεται ένας άνθρωπος, ένας άλλος μεγάλος ρώσος συγγραφέας, ο Αντον Τσέχοφ, απάντησε ότι τα έξι πόδια γης μπορεί κάλλιστα να είναι «αυτό που χρειάζεται ένα πτώμα», αλλά όχι ο άνθρωπος. Η ανθρωπότητα χρειάζεται «όλη την υδρόγειο, όλη τη φύση, όπου μπορεί να έχει χώρο να επιδείξει όλες τις ιδιότητες και τις ιδιαιτερότητες του ελεύθερου πνεύματός της». Ισως. Αλλά η επιβίωσή μας τώρα εξαρτάται από τη διαχείριση όλων των εδαφών στον πλανήτη στην υπηρεσία του πιο φιλόδοξου εγχειρήματος στην ανθρώπινη ιστορία. Πρέπει να επαναφέρουμε τη γη εκεί που ανήκει, στην καρδιά της οικονομίας μας.
Ο Giulio Boccaletti είναι επίτιμος ερευνητής της Smith School of Enterprise and the Environment του University of Oxford.
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
Latest News
![Δασμολογική πολιτική και ισορροπίες](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/euusa-2-600x357.png)
Δασμολογική πολιτική και ισορροπίες
Η κινητήρια δύναμη πίσω από το βασικό εμπορικό δόγμα της νέας αμερικανικής κυβέρνησης είναι η αρνητική της στάση για το ύψος του εμπορικού πλεονάσματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης
![Ανταγωνισμοί και προκλήσεις](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/2025-02-05T205254Z_583250170_RC2EOCA20A8M_RTRMADP_3_USA-TRUMP-600x400.jpg)
Ανταγωνισμοί και προκλήσεις
Ουδείς γνωρίζει σε ποιον βαθμό η ρητορική των δασμών θα υλοποιηθεί
![Οι σεισμοί στις Κυκλάδες, οι επιχειρήσεις-εργοδότες και οι εργαζόμενοι](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/santorini-3-600x400.jpg)
Τι πρέπει να γνωρίζουν εργαζόμενοι και εργοδότες στη Σαντορίνη για τους σεισμούς
Ολα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι εργοδότες και οι εργαζόμενοι των νησιών που πλήττονται από τη σεισμική δραστηριότητα
![Πώς «προστατεύονται» οι καταθέσεις σε κοινούς λογαριασμούς από τον φόρο κληρονομιάς](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/01/30310601_katathes-600x435.jpg)
Πώς «προστατεύονται» οι καταθέσεις σε κοινούς λογαριασμούς από τον φόρο κληρονομιάς
Η απόφαση έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην νομική φύση του κοινού λογαριασμού με τον πρόσθετο όρο του άρθρου 2 του ν. 5638/1932
![Οι εμπορικοί πόλεμοι έχουν μόνο ηττημένους](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/10/xatzidakis2-600x399.jpg)
Οι εμπορικοί πόλεμοι έχουν μόνο ηττημένους
Οι πρόσφατες εκθέσεις Ντράγκι και Λέτα δείχνουν τον δρόμο που θα πρέπει να ακολουθήσουμε τα επόμενα χρόνια
![Μπορεί η φιλελεύθερη διεθνής τάξη να επιβιώσει χωρίς την Αμερική;](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/01/2024-11-15T015135Z_1337842552_RC2D5BA9GHPA_RTRMADP_5_USA-TRUMP-600x393.jpg)
Μπορεί η φιλελεύθερη διεθνής τάξη να επιβιώσει χωρίς την Αμερική;
Ως η κινητήρια δύναμη της Δύσης πίσω από την ήττα των δυνάμεων του Αξονα, οι Ηνωμένες Πολιτείες ηγήθηκαν φυσικά της μεταπολεμικής ανοικοδόμησης
![Οικολογικός Σχεδιασμός](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/08/klimatiki-600x337.jpg)
Οικολογικός Σχεδιασμός
H βαθιά αλλαγή στον τρόπο ζωής, στις παραγωγικές και καταναλωτικές συνήθειες είναι μια μάχη που πρέπει να δοθεί κατά μέτωπο από όλους τους παράγοντες της κοινωνίας.
![Χρηματοοικονομικός αλφαβητισμός και οικονομική παιδεία στην Ελλάδα](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/12/books-600x555.jpeg)
Χρηματοοικονομικός αλφαβητισμός και οικονομική παιδεία στην Ελλάδα
«Οι δεξιότητες που χρειάζεται πολύ το εκπαιδευτικό μας σύστημα, αφορούν στην εξάσκηση κριτικής σκέψης, συστημικής σκέψης, επιχειρηματικότητας και διαπολιτισμικότητας»
![Δήλωση Ε9: Τι πρέπει να προσέξουμε για να μην πληρώσουμε περισσότερο ΕΝΦΙΑ (Β’ μέρος)](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/05/eforia-600x400.jpg)
Τι πρέπει να προσέξουμε για να μην πληρώσουμε περισσότερο ΕΝΦΙΑ με το Ε9 (Β' μέρος)
Πώς θα συμπληρώσουμε με ασφάλεια το έντυπο Ε9 με τις τροποποιήσεις του φορολογικού έτους 2024
![Εφορία: Επανεξέταση καταλογιστικών πράξεων της φορολογικής διοίκησης (Α’ μέρος)](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/06/forologia-2-600x400-1.jpg)
Επανεξέταση καταλογιστικών πράξεων της φορολογικής διοίκησης (Α' μέρος)
Η διαδικασία στις περιπτώσεις που ο φορολογούμενος αμφισβητεί οποιαδήποτε πράξη έχει εκδοθεί εις βάρος του και εμπίπτει στο πεδίο εφαρμογής του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας