Μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα, μία συζήτηση στο ελληνικό Κοινοβούλιο δεν υπήρξε βαρετή και αναλωθείσα απλώς σε κραυγές και ανεξέλεγκτες καταγγελίες – χωρίς να σημαίνει ότι οι αρνητικές εξαιρέσεις έλειψαν. Ωστόσο, η συζήτηση επί του νομοσχεδίου για την αμυντική θωράκιση της χώρας, με προμετωπίδα τη σύμβαση για την προμήθεια τριών γαλλικών φρεγατών Belh@rra, αλλά επίσης την αγορά άλλων έξι μαχητικών αεροσκαφών Rafale καθώς και τορπιλών βαρέος τύπου για τα υποβρύχια του Στόλου, δεν περιορίστηκε απλώς στην παρουσίαση της κυβέρνησης (κυρίως μέσω της ιδιαίτερα εμπεριστατωμένης παρουσίασης στην οποία προέβη ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος) ή στην κριτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης περίπου για… διασπάθιση του δημοσίου χρήματος, ειδικότερα ως προς την αγορά επιπλέον μαχητικών αεροσκαφών.
Το πλέον ενδιαφέρον σημείο της κοινοβουλευτικής συζήτησης υπήρξε η αντιπαράθεση δύο διαφορετικών φιλοσοφιών εκ μέρους του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα σε σχέση με την εθνική ασφάλεια, δηλαδή την εξωτερική πολιτική και την άμυνα. Οι πρόσφατες εξελίξεις στο Ουκρανικό Ζήτημα αλλά και η διαρκής αναθεωρητική ρητορική της Αγκυρας περί αποστρατιωτικοποίησης και κυριαρχίας των ελληνικών νησιών είχαν διαμορφώσει το υπόβαθρο επί του οποίου διεξήχθη η συζήτηση.
Ο Πρωθυπουργός υπεραμύνθηκε των ενεργειών της θητείας του σε όλο το φάσμα των πτυχών της εθνικής ασφάλειας και επιβεβαίωσε ότι παραμένει πιστός στο δόγμα «Ανήκομεν εις την Δύσιν» που είχε διατυπώσει ο Κωνσταντίνος Καραμανλής τη δεκαετία του 1970. Ο κ. Τσίπρας τού επεσήμανε ότι σε προηγούμενη συζήτηση ο κ. Μητσοτάκης είχε προχωρήσει ένα βήμα παραπέρα, λέγοντας ότι η Ελλάδα αποτελεί «το τελευταίο φυλάκιο της Δύσης προς Ανατολάς» και ότι αυτό «επιτάσσει η Ιστορία, ο Πολιτισμός και η γεωγραφία μας».
Είναι δυστυχές, πλην αληθές, ότι η γεωγραφία «έριξε» την Ελλάδα δίπλα στην Τουρκία. Ουδείς αμφισβητεί ότι η χώρα ανήκει στο δυτικό στρατόπεδο και ακόμη και ο κ. Τσίπρας το αντελήφθη αυτό αποφεύγοντας να προβεί στην «απόλυτη» απονενοημένη κίνηση το 2015. Ωστόσο, ας είμαστε ρεαλιστές. Η υπόθεση εργασίας ότι η Ελλάδα θα είναι το έσχατο φυλάκιο της Δύσης ενέχει σοβαρότατες προκλήσεις και κινδύνους για την ίδια την ελληνική κοινωνία που δεν είναι σαφές, όπως είχε προειδοποιήσει ο αείμνηστος Παναγιώτης Κονδύλης, «αν διαθέτει τα κότσια» να αναλάβει τέτοια ευθύνη, η οποία συνεπάγεται και θυσίες. Σε απλά ελληνικά, το ερώτημα θα ετίθετο ως ακολούθως: «Μπορεί η Ελλάδα να γίνει ένα δεύτερο Ισραήλ;».
Ο κ. Τσίπρας αντιπαρέβαλε το «δόγμα της επαρκούς άμυνας». Ο νεολογισμός αυτός ηχεί ωραία, ωστόσο απαιτεί περισσότερη διευκρίνιση και οι αρχικές αναφορές σε διαφάνεια και ολοκληρωμένο προγραμματισμό δεν επαρκούν. Επιπλέον, ο πρώην πρωθυπουργός επέμεινε στην ανάγκη πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής. Το πολυδιαφημισμένο «δόγμα Κοτζιά» άλλωστε δεν ακολουθήθηκε στην πράξη ούτε από τον ίδιο σε πολλές περιπτώσεις, καθώς παρά τις διακηρύξεις του, η εξωτερική πολιτική που ακολουθήθηκε μετά το 2016 προσδέθηκε πλήρως στο αμερικανικό άρμα και η υπόθεση της Αλεξανδρούπολης έλκει από εκεί την έναρξή της.
Το συμπέρασμα είναι ότι η Ελλάδα έχει, ως μικρό κράτος, περιορισμένες (άρα και πολύτιμες) επιλογές σε ένα διεθνές σύστημα που μοιάζει πάλι να πολώνεται μεταξύ Δύσης και Ανατολής, μεταξύ δημοκρατίας και ανελευθερίας. Η διαμόρφωση συνεπούς εθνικής στρατηγικής, μέσα από συμπαγείς δομές, έχει δραματικά καθυστερήσει. Και δυστυχώς, πρέπει όλοι να παραδεχθούμε ότι ο «μήνας του μέλιτος» στο μεταψυχροπολεμικό διεθνές περιβάλλον πέρασε ανεπιστρεπτί. Η σκληρή ισχύς είναι πάλι εδώ.
Latest News
Βουλιμία
Είναι γνωστό ότι μεταξύ των θανάσιμων αμαρτημάτων περιλαμβάνεται και η βουλιμία…
Μπουλντόζες τη νύχτα
Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, που αποφάνθηκε ότι ο νόμος με τον οποίο χτίζουμε στην Ελλάδα από το 2012 είναι αντισυνταγματικός, εξαιρεί όσες οικοδομές έχουν αποδεδειγμένα αρχίσει εργασίες για την ανέγερσή τους
Οι εγκλωβισμένοι, τα ακίνητα και ο… φορέας
Θυμηθήκαμε ότι υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός μικρών επιχειρήσεων που μέσα στην κρίση κοκκίνισαν τα δάνειά τους
Η ευθύνη των τραπεζών
Οι τράπεζες πατούν καλύτερα στα πόδια τους, δεν εξαρτάται η κερδοφορία τους από τις προμήθειες. Επίσης είναι εμφανές ότι χρειάζεται η κυβέρνηση μια «νίκη» στο μέτωπο του κόστους ζωής
Ανάπτυξη που «τρώγεται»
Με τα μέχρι τώρα στοιχεία είμαστε πάνω και από τον στόχο του 2024
Απιστευτα δώρα προς τα πολιτικά άκρα
Αρχίζω να πιστεύω όλο και περισσότερο ότι το σύνδρομο της επιτυχίας από μια φάση και μετά τυφλώνει τις δημοκρατίες, οι οποίες στη συνέχεια χάνουν και την ακοή τους.
Ελληνικές απώλειες από το «γαλλικό μέτωπο»
Θα πρέπει να θεωρούμε σίγουρες και τις πρώτες απώλειες για την Ελλάδα από το «γαλλικό μέτωπο».
Σοκαριστικές ομοιότητες
Στη Γαλλία, οι έμπειροι από την ελληνική κρίση βλέπουν ομοιότητες με την περίοδο 2012 – 2014 στην Ελλάδα
Η Γαλλία σε κρίση και η Ευρώπη σε περιδίνηση
Η πολιτική κρίση στη Γαλλία έρχεται να αναδείξει τα συνολικότερα προβλήματα της ευρωπαϊκής διακυβέρνησης
Και όμως υπάρχει άλλος δρόμος
Με την παρουσία του στο OT Forum ο Αλέξης Τσίπρας έδειξε ότι σε πείσμα μιας διάχυτης ρητορικής δεν υπάρχουν μονόδρομοι