
Κλιμακώνεται η αντιπαράθεση στο εσωτερικό της McDonald’s για τις συνθήκες διαβίωσης των χοίρων που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή των burgers της εταιρείας.
Ορμώμενος από φιλοζωικά αισθήματα, όπως δηλώνει, ο δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας Καρλ Ίκαν, το όνομα του οποίου έχει μετατραπεί σε θρύλο στη Wall Street για την πρόκληση αναταράξεων σε εταιρείες, θέλει να τοποθετήσει δύο άτομα στο διοικητικό συμβούλιο της McDonald’s.
Αν και κατέχει μόλις 200 μετοχές, υποκινούμενος – σύμφωνα με πληροφορίες – από την κόρη του, ακτιβίστρια για την ευζωία των ζώων, έχει τη δυνατότητα να προωθήσει μια αλλαγή.
Ο Ίκαν, η McDonald’s και οι έγκυες χοιρομητέρες
Σύμφωνα με το BBC, αν και η McDonald’s υποστηρίζει ότι πρωτοστατεί στη βελτίωση των προτύπων καλής διαβίωσης των ζώων, η αντιπαράθεση επικεντρώνεται στους ισχυρισμούς ότι οι έγκυες χοιρομητέρες φυλάσσονται σε μικρά κιβώτια, μια πρακτική που ο Ίκαν έχει χαρακτηρίσει «αισχρή».
Ο ίδιος υποστήριξε ότι η McDonald’s δεν τήρησε την υπόσχεσή της να καταργήσει σταδιακά την προμήθεια χοιρινού κρέατος από χοίρους που φιλοξενούνται σε λεγόμενα «κλουβιά κύησης», μια πρακτική που έχουν καταδικάσει ακτιβιστές για τα δικαιώματα των ζώων.
Ο Ίκαν είχε ζητήσει από όλους τους προμηθευτές χοιρινού κρέατος προς την McDonald’s στις ΗΠΑ να προχωρήσουν σε μια πολιτική «χοιρινού κρέατος χωρίς κλουβιά», σύμφωνα με χρονοδιαγράμματα που είχε ορίσει. Τώρα, προτείνει να εκλεγούν οι Λέσλι Σάμουελριχ και Μέισι Γκάντζλερ στην Ετήσια Συνάντηση του 2022.
Ακτιβιστές επενδυτές όπως ο κ. Ίκαν – ένας από τους λίγους απρόβλεπτους επιχειρηματίες, που λέγεται ότι ήταν το πρότυπο για τον Γκόρντον Γκέκο στην ταινία Wall Street του 1987 – συνήθως επικεντρώνονται σε εταιρείες που πιστεύουν ότι χρειάζονται αναδιάρθρωση.
Ωστόσο, νωρίτερα αυτόν τον μήνα δήλωσε στη Wall Street Journal ότι παρακινήθηκε να παρέμβει στη McDonald’s από την κόρη του, η οποία είναι φιλόζωη και έχει εργαστεί για την ΜΚΟ Humane Society.
Η αντίδραση της εταιρείας
Η McDonald’s δεσμεύτηκε να σταματήσει να παραγγέλνει χοιρινό κρέας από προμηθευτές που βάζουν έγκυες χοίρους σε κιβώτια το 2012. Η εταιρεία δηλώνει ότι «ηγήθηκε της βιομηχανίας» από τότε και περίπου το ένα τρίτο των προμηθευτών χοιρινού κρέατος στις ΗΠΑ έχουν προχωρήσει σε ομαδικά συστήματα στέγασης των χοίρων.
Η εταιρεία δήλωσε ακόμη ότι αναμένει να προμηθεύεται το 85% έως 90% του χοιρινού κρέατος από προμηθευτές που ακολουθούν αυτές τις πρακτικές μέχρι το τέλος του έτους, ενώ μέχρι το 2024 όλο το χοιρινό που αγοράζει θα προέρχεται από αυτούς.
Την Κυριακή, η McDonald’s ανέφερε ότι θα συνεχίσει να συνεργάζεται με τον κλάδο της εκτροφής χοίρων για τη βελτίωση των προτύπων, αλλά χαρακτήρισε ορισμένες από τις απαιτήσεις του Ίκαν παράλογες.
Η αλυσίδα σημείωσε επίσης ότι ο Ίκαν ήταν ο κύριος ιδιοκτήτης της Viskase, η οποία κατασκευάζει και προμηθεύει συσκευασίες για τη βιομηχανία χοιρινού κρέατος και πουλερικών.
Πρόσθεσε ότι «δεν είχε καλέσει δημόσια» την Viskase να αναλάβει παρόμοιες δεσμεύσεις. Ο Ίκαν δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα του BBC για σχόλιο.
Το «who is who» του Καρλ Ίκαν
Σύμφωνα με το Forbes, ως ιδρυτής και βασικός μέτοχος της Icahn Enterprises ο Ίκαν διαθέτει καθαρή περιουσία 16,8 δισ. δολάρια.
Προσφάτως πέρασε αρκετούς μήνες συμβουλεύοντας τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για τη μεταρρύθμιση στις ρυθμιστικές αρχές, προτού παραιτηθεί εν μέσω αντιπαραθέσεων.
Παρατηρητές εκτιμούν ότι είναι απίθανο οι υποψήφιοι που προωθεί να επιτύχουν να εκλεγούν στο Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας.
«Το προφίλ του κ. Ίκαν έχει ως αποτέλεσμα η McDonald’s να αισθάνεται την ανάγκη να ανταποκριθεί (σ.σ, στις απαιτήσεις του), παρόλο που το μερίδιό του είναι τόσο μικρό», δήλωσε στο BBC ο Μακ Γιουέν Τιν, καθηγητής στο NUS Business School στη Σιγκαπούρη.
«Φαίνεται ότι η McDonald’s ήταν μάλλον αργή στην εκπλήρωση αυτής της συγκεκριμένης δέσμευσης που ανέλαβε πριν από 10 χρόνια. Μόνο τώρα αρχίζει να κινείται πιο γρήγορα, που την αναδεικνύουν ακτιβιστές.»
Η McDonald’s αναφέρει ότι προμηθεύεται μόνο το 1% περίπου της παραγωγής χοιρινού κρέατος στις ΗΠΑ και ότι δεν κατείχε χοιρομητέρες, ούτε παράγει ούτε συσκευάζει χοιρινό κρέας στη χώρα.
Το Διοικητικό Συμβούλιο θα αξιολογήσει τους υποψηφίους του κ. Ίκαν «όπως θα αξιολογούσε κάθε άλλο υποψήφιο», πρόσθεσε.


Latest News

«Eσβησε» η εμπιστοσύνη της Δύσης στην Αμερική λέει ο Ρίτσαρντ Μπράνσον
Οι ιστορικοί θα θυμούνται την τρέχουσα περίοδο γεωπολιτικής αναταραχής ως τη στιγμή που τα δυτικά έθνη έχασαν την εμπιστοσύνη στις ΗΠΑ, προειδοποίησε ο σερ Ρίτσαρντ Μπράνσον

Η Κίνα περιορίζει τις επενδύσεις στις ΗΠΑ καθώς οι εντάσεις κλιμακώνονται
Σε αναστολή της εμπορικής δραστηριότητας στις ΗΠΑ προχωρά η Κίνα - Αυξάνει τις πιέσεις όσο οξύνεται ο ανταγωνισμός

Δασμούς 20% στην ΕΕ ανακοίνωσε ο Τραμπ - Έπίθεση στους συμμάχους των ΗΠΑ για «λεηλασία»
«Οι θέσεις εργασίας και τα εργοστάσια θα επιστρέψουν στη χώρα μας και το βλέπετε ήδη να συμβαίνει», δήλωσε ο Ντόναλντ Τραμπ

Σε μια σπάνια συνέντευξη ο πλουσιότερος άνθρωπος του Μεξικού μιλάει για τις επιχειρήσεις του, την οικογένειά του και τον Τραμπ
Σε συνέντευξή του στο Bloomberg, ο Κάρλος Σλιμ, ο πλουσιότερος άνθρωπος του Μεξικού, μιλάει για τις επιχειρήσεις του, την οικογένειά του και τον Ντόναλντ Τραμπ

Πώς η Ισπανία έγινε το νέο hotspot των «Big Pharma» στην Ευρώπη
Η Ισπανία κατέχει την πρώτη θέση στην Ευρώπη για κλινικές δοκιμές και προσελκύει επενδύσεις στις βιοεπιστήμες, αλλά αντιμετωπίζει έντονο ανταγωνισμό, μεταξύ άλλων από την Κίνα.

Πώς το Minecraft κατέκτησε τον κόσμο;
Η ταινία «A Minecraft Movie» που βρίσκεται στις αίθουσες και το «κόλλημα» του ηθοποιού Τζακ Μπλακ - Tο βιντεοπαιχνίδι Minecraft με τις περισσότερες πωλήσεις όλων των εποχών

Η Walmart «ανοίγεται» στα premium καλλυντικά
Η μεγαλύτερη αλυσίδα σούπερ μάρκετ της Αμερικής Walmart προσθέτει premium μάρκες ομορφιάς στα εμπορεύματά της

Τεχνητή νοημοσύνη: Οι γίγαντες του άνθρακα φεύγουν, τα AI data centers έρχονται
Οι ενεργειακές ανάγκες που δημιουργεί η τεχνητή νοημοσύνη «κατασκευάζουν» τον μεγαλύτερο σταθμό ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο των ΗΠΑ ανατολικά του Πίτσμπουργκ

Πόσα δολάρια θα κοστίσει στις ΗΠΑ η προσάρτηση της Γροιλανδίας; – Τι εκτιμούν οι άνθρωποι του Τραμπ
Οι αρμόδιες υπηρεσίες στις ΗΠΑ έχουν περάσει ήδη σε εκτιμήσεις κόστους-οφέλους, παρά τις διαθνείς αντιδράσεις

Δε γλιτώνουν ούτε τα κουτάκια μπύρας από τους δασμούς Τραμπ
Το Υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ αναθεώρησε την Τετάρτη τους δασμούς 25% του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στα παράγωγα προϊόντα από αλουμίνιο