
Αμέσως μετά το διάγγελμα της μίας ώρας, ο Βλαντιμίρ Πούτιν μετέβη σε μια επιβλητική αίθουσα του Κρεμλίνου και υπέγραψε το διάταγμα της αναγνώρισης των περιοχών του Ντονμπάς.
Οκτώ χρόνια μετά την εισβολή και προσάρτηση της χερσονήσου της Κριμαίας και επιμένοντας στα περί διάπραξης «γενοκτονίας» στο Ντονμπάς της ανατολικής Ουκρανίας, ο ρώσος πρόεδρος ανακοίνωσε την αναγνώριση της ανεξαρτησίας των «λαϊκών δημοκρατιών» του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ εκ μέρους της Ρωσικής Ομοσπονδίας, σε μία κίνηση που κινδυνεύει να οδηγήσει σε γενικευμένη σύρραξη στην πρώην σοβιετική δημοκρατία.
O Πούτιν επέμεινε στα περί διάπραξης «γενοκτονίας» στο Ντονμπάς, ισχυριζόμενος πως «γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένοι υπόκεινται σε βασανιστήρια», καθώς στα περί «πραξικοπήματος» το 2014 όταν οι Ουκρανοί έστρεψαν το βλέμμα προς τη Δύση για να ακολουθήσει η σφαγή στην πλατεία Μαϊντάν.
Επέμεινε πως η Ρωσία κινήθηκε στο δρόμο της ειρηνευτικής διαδικασίας του Μινσκ, και είναι το Κίεβο που αρνήθηκε τη λύση της σύγκρουσης στην ανατολική Ουκρανία, διαμηνύοντας πως πλέον το Κίεβο πρέπει να παραιτηθεί από το Ντονμπάς, και αν δεν το πράξει θα ευθύνεται για οποιαδήποτε μελλοντική αιματοχυσία.
Το ιστορικό διάγγελμα του Πούτιν έληξε με την αναγνώριση της ανεξαρτησίας των δύο περιοχών του Ντονμπάς, του Ντονέτσκ ακι του Λουγκάνσκ: «Έπρεπε να λάβω μία άμεση απόφαση. Υπογράφω διάταγμα για την αναγνώριση των λαϊκών δημοκρατιών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ. Θα έπρεπε να το είχα κάνει από καιρό».
Τελετή υπογραφής
Αμέσως μετά, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο Tass ο Ρώσος πρόεδρος -σε τελετή στο Κρεμλίνο- υπέγραψε τα σχετικά διατάγματα.
Επίσης, συνήψε με τους ηγέτες των δύο Λαϊκών Δημοκρατιών συμφωνίες φιλίας, συνεργασίας και αμοιβαίας βοήθειας. «Συγχαρητήρια» ήταν το μήνυμα που απηύθυνε ο Πούτιν.
Η τελετή πραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα Αικατερίνης του Κρεμλίνου, όπου είχε προηγουμένως πραγματοποιηθεί συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας σε αυτή τη συνεδρίαση τάχθηκαν υπέρ της αναγνώρισης της ανεξαρτησίας των δύο Δημοκρατιών.
⚡️ Путин подписал указы о признании Донецкой и Луганской Народных Республик! pic.twitter.com/JdPYZ7xqsK
— Дубравка (@Iva3Iva) February 21, 2022


Latest News

Διαβάστε στο Βήμα της Κυριακής: Ραντεβού τον Σεπτέμβριο
Η νέα κυβέρνηση, ο χρονικός ορίζοντας και οι μπλε φάκελοι της μιας σελίδας

Τα πρώτα μηνύματα των νέων μελών της κυβέρνησης
Κοινή συνισταμένη των δηλώσεων των νέων μελών στην κυβέρνηση ήταν το δίπτυχο «ταχύτητα και αποτελεσματικότητα».

Μητσοτάκης σε υπουργούς: Θέλω χειροπιαστό αποτέλεσμα σε κάθε τομέα
Ο πρωθυπουργός προανήγγειλε αλλαγές σε τρία πεδία: Οικονομία – Υποδομές, Συγκοινωνίες – Μεταναστευτική Πολιτική και Ναυτιλία

Τοπίο στην ομίχλη – Πυκνό νέφος κάλυψε την παραλία Αλίμου
Κολυμβητές και καΐκια στον Άλιμο χάθηκαν μέσα στην ομίχλη μέσα σε λίγα λεπτά – Αφρικανική σκόνη και θερμοκρασίες ρεκόρ επιτείνουν το φαινόμενο

Ορκίστηκαν οι νέοι υπουργοί - Το πρώτο υπουργικό συμβούλιο με τη νέα σύνθεση
Ολοκληρώθηκε η ορκωμοσία των νέων υπουργών και υφυπουργών της κυβέρνησης - Σε εξέλιξη το πρώτο υπουργικό συμβούλιο

Η Βρετανία καλεί σε άσκηση οικονομικής πίεσης στη Ρωσια
Λίγες ώρες πριν απο μια διαδικτυακή σύσκεψη με άλλους ηγέτες ο πρωθυπουργος της Βρετανίας ζητά να ασκηθεί πίεση στη Μόσχα

Τέμπη: Νέο ηχητικό ντοκουμέντο – Συνομιλία σταθμάρχη με ρυθμιστή για την ηλεκτροδότηση
Στο νέο ηχητικό ντοκουμέντο από τη νύχτα της τραγωδίας στα Τέμπη καταγράφεται συζήτηση σχετικά με την ηλεκτροδότηση της γραμμής, απόφαση την οποία τελικά έλαβε ο σταθμάρχης

Μητσοτάκης για Moody’s: Πλήρως προσηλωμένοι στις μεταρρυθμίσεις
«Η αναβάθμιση της Ελλάδας σε Baa3 της Moody's σηματοδοτεί το τελευταίο βήμα για την αποκατάσταση της επενδυτικής μας βαθμίδας από όλους τους μεγάλους οίκους αξιολόγησης», επισημαίνει.

Το μήνυμα Χατζηδάκη μετά την αναβάθμισή του
Ο Χατζηδάκης πηγαίνει στο Μέγαρο Μαξίμου αναλαμβάνοντας αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, με ρόλο συντονιστή για την παρακολούθηση του έργου των παραγωγικών υπουργείων

Το Who is Who των 15 νέων προσώπων της κυβέρνησης μετά τον ανασχηματισμό
Δεκαπέντε είναι τα νέα πρόσωπα στην κυβέρνηση αφού ο ανασχηματισμός που αναμενόταν μετά την πρόταση δυσπιστίας και τα μαζικότατα συλλαλητήρια για τα Τέμπη έγινε το πρωί της Παρασκευής