
Η διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα θα γράψει ιστορία, έλεγε η Γερμανίδα υπουργός Περιβάλλοντος στα μέσα Νοεμβρίου στη Γλασκόβη. Η ακτιβίστρια για το κλίμα Γκρέτα Τούνμπεργκ, από την άλλη, μιλούσε για λόγια χωρίς αντίκρισμα.
Τώρα, 100 μέρες μετά, οι ειδικοί καταλήγουν σε ένα αποθαρρυντικό συμπέρασμα. Δυστυχώς μικρή μόνο πρόοδος έχει σημειωθεί στην εφαρμογή του ψηφίσματος της συνόδου κορυφής, λέει ο ερευνητής για το κλίμα Νίκλας Χένε στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Καμία μεγάλη χώρα, ούτε η Γερμανία, δεν αύξησε το αργότερο μέχρι το τέλος του έτους τους στόχους της για την προστασία του κλίματος για το 2030, όπως προβλέπεται στο τελικό ανακοινωθέν.
Επίσης η παγκόσμια σταδιακή κατάργηση του άνθρακα δεν έχει επιταχυνθεί όπως προβλέπεται. Ακόμη επιδοτήσεις που βλάπτουν το κλίμα και που σύμφωνα με την απόφαση της συνόδου κορυφής θα έπρεπε να διακοπούν δεν έχουν σταματήσει. «Συνεχίζουν να ρέουν κατά κόρο», λέει.
Συνεχίζονται οι διεθνείς επενδύσεις σε πετρέλαιο
Και πράγματι, μόλις τη Δευτέρα η βρετανική μη κερδοσκοπική οργάνωση ShareAction διαπίστωσε πως 25 ευρωπαϊκές τράπεζες έδωσαν το 2021 το υπέρογκο ποσό των 55 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε επενδύσεις φυσικού αερίου και παραγωγής πετρελαίου. Πρωτοστατούν οι τράπεζες HSBC, Barclays, BNP Paribas και Deutsche Bank αν και, σύμφωνα με την οργάνωση, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα εδώ και αρκετό καιρό έχουν δεσμευθεί να στηρίξουν το στόχο της κλιματικής ουδετερότητας.
Η Κίνα ανακοίνωσε μάλιστα αυτή την περασμένη εβδομάδα ότι θα καταναλώνει ξανά περισσότερο κάρβουνο. Ο Πρωθυπουργός Λι Κεγκιάνγκ δήλωσε ότι οι ανάγκες των επιχειρήσεων και των πολιτών σε ηλεκτρική ενέργεια πρέπει αναγκαστικά να καλύπτονται. Επίσης το σχέδιο των κρατών της ΕΕ για μια οικονομία μετά την κρίση του κορωνοϊού «πιο πράσινη» και πιο φιλική προς το κλίμα φαίνεται να έχει αποτύχει. Τα επιβλαβή για το κλίμα αέρια του θερμοκηπίου είναι στα ίδια επίπεδα όπως πριν από την πανδημία, σύμφωνα με την Eurostat.
Μετά την ανάληψη των καθηκόντων της νέας ομοσπονδιακής κυβέρνησης, πολλοί θεωρούν ότι λείπει η φιλοδοξία για γρήγορη επίτευξη των στόχων σχετικά με την προστασία του κλίματος.
Η ειδικός για το κλίμα από την περιβαλλοντική οργάνωση Germanwatch Ρίξα Σβαρτς πιστεύει ότι αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση δεν φαίνεται να θέλει μερική αλλαγή από το αεροπλάνο και το αυτοκίνητο στο τρένο. «Αν η Γερμανία συνεχίσει να κατασκευάζει περισσότερους δρόμους ταχείας κυκλοφορίας από εδώ και πέρα, αυτό θα ήταν ένα σαφές μήνυμα ότι η προστασία του κλίματος στις μεταφορές είναι δευτερεύον θέμα», λέει.
Θετικά βήματα αλλά χρειάζονται υποστήριξη
Μέχρι τον Νοέμβριο που αναλαμβάνει η Αίγυπτος την προεδρία της παγκόσμιας διάσκεψης για το κλίμα, υπεύθυνη για τη διασφάλιση της εφαρμογής των ανακοινώσεων της Γλασκόβης είναι η Μεγάλη Βρετανία. Ωστόσο ο Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος είχε κάνει σημαία του την προστασία του κλίματος, δέχεται μεγάλες πιέσεις εξαιτίας της υπόθεσης Partygate.
Στη Γλασκόβη όμως υπήρξαν και πολλά θετικά βήματα. Για παράδειγμα η πρωτοβουλία 140 χωρών να σταματήσουν την καταστροφή των δασών μέχρι το 2030, κάτι για το οποίο δεν υπάρχει δεσμευτική σύμβαση. Ήδη όμως το 2014 υπήρχε παρόμοια συμφωνία, αλλά η καταστροφή των δασών συνεχίστηκε, λέει η Σουζάνε Βίντερ από την περιβαλλοντική οργάνωση WWF. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, από το 1990 περίπου 420 εκατομμύρια εκτάρια δάσους έχουν χαθεί. Ας ελπίσουμε ότι έστω και αργά θα μπει ένα φρένο.
Πηγή: Deutsche Welle/ Τόρστεν Χολτς και Λαρίσα Σβέντες (DPA)
Επιμέλεια: Μαρία Ρηγούτσου


Latest News

Η TotalEnergies εμμένει στη καθαρή ενέργεια καθώς οι ανταγωνιστές της αλλάζουν ρότα
Η TotalEnergies διατηρεί τη δέσμευσή του να επεκτείνει τις δραστηριότητές του σε υδρογονάνθρακες αλλά και πράσινη ενέργεια, ενώ BP και Shell στρέφονται στα ορυκτά καύσιμα
![Πλημμύρες: Σημειώθηκαν σε επίπεδα ρεκόρ στην Ευρώπη το 2024 [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/04/FLOOD_HUNGRY-600x450.jpg)
Το 2024 η Ευρώπη επλήγη απο εκτεταμένες πλημμύρες [γράφημα]
Οι πλημμύρες το 2024 επηρέασαν περίπου 413.000 πολίτες, σύμφωνα με την Υπηρεσία Κλιματικής Αλλαγής Copernicus της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό

Ξεκινούν την κατασκευή οκτώ φωτοβολταϊκών σταθμών MORE και ΔΕΗ Ανανεώσιμες
Καθοριστικό βήμα στη διαδικασία αδειοδότησης για τη MORE και τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες στη Μακεδονία

Δυναμική η ανάπτυξη των φωτοβολταϊκών στην Ελλάδα το 2024
Τα φωτοβολταϊκά αποτελούσαν το 93,5% όλης της νέας εγκατεστημένης ισχύος από ΑΠΕ για το 2024

Οι στόχοι της Ελλάδας για την πράσινη μετάβαση - Τι είπαν Παπασταύρου - Hoekstra
Οι προτεραιότητες για την πράσινη μετάβαση - Εξελίξεις για το Κοινωνικό Ταμείο για το Κλίμα

Ηλεκτρικά αυτοκίνητα «made in China» στη... Σερβία
Η JMEV επιβεβαίωσε την κατασκευή του εργοστασίου στη Σερβία

Made in Serbia - Τι σχεδιάζουν οι Κινεζικές αυτοκινητοβιομηχανίες
Η JMEV επιβεβαίωσε την κατασκευή του εργοστασίου

ΔΕΗ blue: Στην Πάτρα το πιο ισχυρό Hub φόρτισης της Ελλάδας
Με συνολική ισχύ 1,2 MW, το νέο ΔΕΗ blue Hub υποστηρίζει την ταυτόχρονη φόρτιση έως και 29 οχημάτων

Masdar: Εδραιώνει την παρουσία της στην Ευρώπη με την ολοκλήρωση της εξαγοράς του 100% της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ
Η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη του χαρτοφυλακίου της Masdar στην Ευρώπη, στο πλαίσιο του στρατηγικού στόχου της εταιρείας για 100 GW παγκόσμιας εγκατεστημένης ισχύος έως το 2030

ΟΤ Delphi Economic Forum X – Καρτάλης (ΕΚΠΑ): «Χωρίς τις ΑΠΕ, η Ελλάδα θα είχε υπερδιπλάσια τιμή ρεύματος»
Οι συνθήκες που διαμορφώνονται υπό την προεδρία Τραμπ στις ΗΠΑ, επηρεάζουν και θα επηρεάσουν την ενεργειακή μετάβαση, είπε ο Κώστας Καρτάλης, καθηγητής του ΕΚΠΑ, στο ΟΤ Delphi Economic Forum X