Η καίρια σημασία της κλιματικής διπλωματίας και η προσέγγιση της ΕΕ με τρίτες χώρες για την επιτάχυνση της εφαρμογής των αποτελεσμάτων της COP26 το 2022, τονίζεται μεταξύ άλλων στα συμπεράσματα που ενέκρινε σήμερα το Συμβούλιο της ΕΕ με θέμα «Η κλιματική διπλωματία της ΕΕ: επιταχύνοντας την υλοποίηση των αποτελεσμάτων της διάσκεψης της Γλασκόβης».

Τα συμπεράσματα ορίζουν ότι η ΕΕ και τα κράτη μέλη της, στο πλαίσιο μιας κοινής προσέγγισης «Ομάδα Ευρώπη», θα συμπράξουν με εταίρους ανά την υφήλιο για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που συνδέονται με την εφαρμογή αυτή, και θα εργαστούν ενεργά για την υλοποίηση διαφόρων τομεακών πρωτοβουλιών και εκκλήσεων στο πλαίσιο της COP26.

Διαβάστε επίσης: 100 μέρες από τη Διάσκεψη της Γλασκόβης για το Κλίμα

Το Συμβούλιο αναγνωρίζει ότι οι άμεσες και έμμεσες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, της απώλειας της βιοποικιλότητας και της υποβάθμισης του περιβάλλοντος θέτουν σε κίνδυνο την πραγμάτωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την ασφάλεια των ανθρώπων και κρατών, υπονομεύουν την παγκόσμια ειρήνη και σταθερότητα, ενώ συχνά επιταχύνουν ή επιδεινώνουν την αστάθεια και υφιστάμενα τρωτά σημεία. Υπό το πρίσμα αυτό, το Συμβούλιο εκφράζει ικανοποίηση για την αυξημένη εστίαση του ΟΗΕ στη σχέση μεταξύ κλίματος, ειρήνης και ασφάλειας, αλλά επαναλαμβάνει επίσης την ανάγκη τα ανθρώπινα δικαιώματα να ενσωματώνονται συστηματικά στη δράση για το κλίμα και την ενεργειακή διπλωματία.

Τονίζει, επίσης, ότι η έλλειψη χρηματοδότησης στην απαιτούμενη κλίμακα για μια ανθεκτική και δίκαιη ενεργειακή μετάβαση σε χώρες μεσαίου και χαμηλού εισοδήματος παραμένει εμπόδιο για την πράσινη και βιώσιμη ανάπτυξη. Ως εκ τούτου, η ΕΕ θα συνεχίσει να προσφέρει ένα βιώσιμο, πράσινο και θετικό πλαίσιο στους εταίρους για την ανάπτυξη αξιόπιστων ενεργειακών και ψηφιακών υποδομών και υποδομών στον τομέα των μεταφορών που θα είναι ανθεκτικές στην κλιματική αλλαγή.

Ταυτόχρονα, η ΕΕ καλεί άλλες ανεπτυγμένες χώρες να τηρήσουν τη συλλογική δέσμευση για κινητοποίηση 100 δισ. δολαρίων ΗΠΑ ετησίως το 2022, καθώς και τις πολυμερείς τράπεζες ανάπτυξης και τα διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να διαδραματίσουν καταλυτικό ρόλο στην κινητοποίηση του ιδιωτικού τομέα και στη μετατόπιση των παγκόσμιων χρηματοδοτικών ροών προς βιώσιμες και πράσινες επενδύσεις.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green
Υπεράκτια αιολικά: Ποιες περιοχές θέτει εκτός το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τις ΑΠΕ
Green |

Ξεκαθαρίζει το τοπίο για τα υπεράκτια αιολικά – Τι θα προβλέπει το ειδικό χωροταξικό πλαίσιο για τις ΑΠΕ

Ποιες περιοχές δεν περιλαμβάνονται στον «οδικό χάρτη» για τα υπεράκτια αιολικά – Ζωηρό επενδυτικό ενδιαφέρον Masdar και Iberdrola για θαλάσσια πάρκα στην Ελλάδα