H χθεσινή ημέρα της Ημέρας του Προέδρου προσέφερε μια ευπρόσδεκτη ανάπαυλα στην Wall Street, προκειμένου να «χωνέψει» τις χθεσινές εξελίξεις στην Ουκρανία και το τι θα ακολουθήσει. Ωστόσο, ήταν λογικό και επόμενο πως προσυνεδριακά η αμερικανική αγορά αντέδρασε σήμερα έντονα, αν και σταδιακά οι μεγάλες απώλειες περιορίστηκαν.

Έτσι, λοιπόν, τα futures του Dow Jones υποχωρούν αυτή την ώρα κατά 87 μονάδες, αν και ξεκίνησαν με μια… μεγαλοπρεπή βουτιά κατά 352 μονάδες, ήτοι δηλαδή πτώση 1%. Πιο «βαριές» απώλειες εμφάνισαν αρχικά τα futures του S&P 500 και του Nasdaq με αντίστοιχη πτώση 1,8% και 3%, όμως η πτώση περιορίστηκε αρκετά με τα futures του S&P 500 να σημειώνουν αυτή την ώρα μικρή πτώση 6 μονάδων και του Nasdaq να χάνουν 70 μονάδες.

Πάντως, αναλυτές επισημαίνουν ότι τα δύσκολα για τις αγορές είναι μπροστά μας, καθώς οι επενδυτές τηρούν στάση αναμονής για να δουν πόσο σκληρές θα είναι τελικά οι κυρώσεις με τις οποίες θα απαντήσουν οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι τους.

Το κλίμα εξάλλου ήταν αρνητικό ήδη από την περασμένη εβδομάδα, λόγω της έντονης ανησυχίας για τις κινήσεις της Ρωσίας. Θυμίζουμε πως ο Dow έχασε συνολικά 1,9% για την εβδομάδα, ο S&P 500 1,6% και ο Nasdaq 1,8%.

Σε κάθε περίπτωση οι επενδυτές στράφηκαν προς την ασφάλεια των κρατικών ομολόγων ωθώντας ανοδικά τις αποδόσεις. Αυτή την ώρα η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς έχει ανέβει στο 1,944%, ενώ την περασμένη εβδομάδα έκλεισε γύρω στο 1,93%, έχοντας πιάσει δε, πρόσκαιρα και το 2%. Θυμίζουμε πως στις αρχές της χρονιάς βρισκόταν στο 1,51%.

«Νομίζω πως αυτό που είναι το πιο σημαντικό αναφορικά με την κατάσταση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας δεν είναι τόσο πολύ η αστάθεια που δημιουργεί βραχυπρόθεσμα, όσο ο αντίκτυπος της» σχολίασε χαρακτηριστικά η Λιζ Αν Σόντερς της Charles Schwab, επισημαίνοντας πως η εκτίναξη των πετρελαϊκών τιμών σε ένα περιβάλλον χαμηλής ανάπτυξης μπορεί να πυροδοτήσει ύφεση. Εξάλλου, στο περιβάλλον αυτό θα πρέπει να προστεθεί και η σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής από τις κεντρικές τράπεζες, με την Fed να αναμένεται να κάνει την αρχή τον ερχόμενο μήνα.

«Φωτιά» στα commodities

Στην αγορά των commodities οι εξελίξεις στο Ουκρανικό έγιναν κάτι παραπάνω από αισθητές με ένα μίνι ράλι τόσο του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, ενώ σε ανοδική τροχιά βρέθηκαν και όλα τα μέταλλα με τον χρυσό να «πιάνει» υψηλό εξαμήνου.

Το πετρέλαιο οδεύει σταθερά προς τα 100 δολάρια το βαρέλι, όπως είχαν προειδοποιήσει πολλοί αναλυτές, με το Brent να κερδίζει σχεδόν 2,5% στα 97,72 δολάρια στο υψηλότερο σημείο του από το 2014 και το αμερικανικό WTI να ανεβαίνει πάνω από 3,2% στα 94 δολάρια. Στην ευρωπαϊκή αγορά τα συμβόλαια φυσικού αερίου εκτινάχθηκαν το πρωί κατά πάνω από 10% έως και στα 934,7 δολάρια, ενώ στην αμερικανική αγορά αυτή την ώρα η άνοδος κυμαίνεται περίπου στο 5,1%.

Αντιστοίχως, τα μέταλλα βρίσκονται όλα στο… πράσινο, καθώς η υψηλή ζήτηση και η διαταραχή στην παραγωγή και τις εξαγωγές από την Ουκρανία και τη Ρωσία θα εντείνει τις ελλείψεις σε πολλά μέταλλα. Ο χρυσός αυτή την ώρα βρίσκεται στα 1.901 δολάρια και το ασήμι στα 24,10 δολάρια.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Wall Street