Τις επόμενες μέρες θα γίνουν οι ανακοινώσεις για να εξειδικευθεί ο τρόπος με τον οποίο θα γίνει η επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο αλλά και θα δοθούν διευκρινίσεις για το 7% στις ζωοτροφές.

Ως προς την ήδη εξαγγελθείσα επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο ύψους 50 εκατ. ευρώ, αυτή αφορά τους νέους αγρότες, όσους ανήκουν σε συλλογικά σχήματα και όσους εντάσσονται σε συμβολαιακή γεωργία. Σε ό, τι αφορά τις ζωοτροφές έχει ανακοινωθεί η ενίσχυση των κτηνοτρόφων με  επιδότηση ύψους 7% επί του κύκλου εργασιών, δηλαδή επί του τζίρου που θα έχουν από τον Ιανουάριο έως τον Μάρτιο του 2022. Το ύψος της ενίσχυσης αυτής εκτιμάται στα 30 εκατ. ευρώ.

Απαντώντας  σε Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ κ. Νικ. Καραθανασόπουλου σχετικά με την αύξηση του κόστους παραγωγής ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιώργος Γεωργαντάς αναγνώρισε ότι λόγω εξωγενών παραγόντων και ιδιαίτερα λόγω της ενεργειακής κρίσης, έχει αυξηθεί το κόστος παραγωγής. Υπενθύμισε ωστόσο ότι η κυβέρνηση και στην περίοδο της πανδημίας και στην κλιματική κρίση στάθηκε και στέκεται στο πλευρό των παραγωγών. Με τον ίδιο τρόπο, τόνισε, στέκεται στο πλευρό των παραγωγών και στην περίπτωση της ενεργειακής κρίσης.

Σε επισήμανση του κ. Καραθανασόπουλου ότι δεν υπάρχουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις, αλλά μόνο υποσχέσεις, ο κ. Γεωργαντάς τόνισε ότι τα 50 εκατ. ευρώ για την κάλυψη της ρήτρας αναπροσαρμογής στο ηλεκτρικό ρεύμα δεν είναι «θα». Ούτε η μείωση του ΦΠΑ είναι «θα», ούτε οι πέρα από κάθε προηγούμενο αποζημιώσεις που έχει πληρώσει ο ΕΛΓΑ το 2021 είναι «θα».

Τις επόμενες μέρες, όπως είπε ο κ. Γεωργαντάς, θα γίνουν ανακοινώσεις για να εξειδικευθεί ο τρόπος με τον οποίο θα γίνει η επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, ώστε να ωφεληθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι παραγωγοί. Ανάλογες διευκρινίσεις θα γίνουν και για το 7% για τις ζωοτροφές. Πρόσθεσε δε ότι θα υπάρξουν και θεσμικές παρεμβάσεις ώστε ο αγρότης, ως σύγχρονος επιχειρηματίας της υπαίθρου, να έχει και ο ίδιος και η ελληνική οικονομία, το μεγαλύτερο όφελος.

Από την πλευρά του ο βουλευτής του ΚΚΕ Ν. Καραθανασόπουλος, αναφέρθηκε στις εδώ και δεκαπέντε μέρες αγροτικές κινητοποιήσεις τονίζοντας ότι οι αγρότες έχουν να αντιμετωπίσουν το τεράστιο κύμα ακρίβειας στο ηλεκτρικό ρεύμα, στα καύσιμα, στα αγροτικά εφόδια που εκτοξεύει το κόστος παραγωγής και άρα, ζητούν να έχουν συγκεκριμένα αιτήματα για μείωση των επιπτώσεων αυτής της ακρίβειας στο κόστος παραγωγής και δεύτερον, έχουν να αντιμετωπίσουν εξευτελιστικές τιμές στα αγροτικά προϊόντα. «Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο, λοιπόν, απαιτούν τέτοιες τιμές, που θα μπορούν να τους διασφαλίσουν ένα ικανοποιητικό εισόδημα, για να μπορέσουν να ξαναμπούν στα χωράφια τους και για να τα καλλιεργήσουν, αλλά ταυτόχρονα για να ζήσουν οι ίδιοι και οι οικογένειές τους. Η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης έκανε μία σειρά από εξαγγελίες οι οποίες, όμως, δεν ανταποκρίνονται στα αιτήματα που προβάλλουν οι αγρότες. Επί της ουσίας δεν λύνουν κανένα από τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και δεν προσφέρουν έστω την παραμικρή ανακούφιση. Τα μέτρα αυτά είναι περίπου 170 εκατομμύρια ευρώ. Τα 100 εκατομμύρια είναι συγκεκριμενοποίηση παλαιών εξαγγελιών και μόνο τα 70 εκατομμύρια είναι νέα μέτρα, που και αυτά ακόμη μπροστά στις 500.000 αγροτικές εκμεταλλεύσεις είναι ψίχουλα», επισήμανε.

«Ανακοινώθηκαν μέτρα, όπως είπατε, 170 εκατομμυρίων για να περιορίσουν το κόστος της παραγωγής. Απομένει το επόμενο διάστημα να εξειδικευτούν ακριβώς γιατί θέλουμε να είναι στοχευμένα και πραγματικά να μπορέσουν να συμπεριλάβουν όσο το δυνατόν περισσότερους αγρότες και κτηνοτρόφους και να τους δώσουν τη δύναμη να σταθούν αυτήν τη δύσκολη περίοδο», απάντησε ο Γ. Γεωργαντάς.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα AGRO
Αγρότες: Μικρές και μεγάλες γεωργικές επιχειρήσεις στην Ευρώπη
AGRO |

Ανισότητες μεταξύ μικρών και μεγάλων αγροτικών επιχειρήσεων - Κερδισμένοι και χαμένοι

Στην Ευρώπη, οι μεγάλες γεωργικές επιχειρήσεις αποκομίζουν κέρδη ρεκόρ όταν οι τιμές των τροφίμων εκτοξεύονται, ενώ οι μικρές φάρμες παλεύουν με ελάχιστα περιθώρια κέρδους