Mε νέο έλεγχο από τις ελβετικές ρυθμιστικές αρχές και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο βρίσκεται αντιμέτωπη η Credit Suisse, μετά τη διαρροή στοιχείων που φέρουν την τράπεζα να έχει στο πελατολόγιό της άτομα που παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα, διεφθαρμένους πολιτικούς και επιχειρηματίες που αντιμετωπίζουν κυρώσεις επί δεκαετίες.

Η ελβετική τράπεζα αρνήθηκε οποιαδήποτε παρατυπία και τόνισε ότι «απορρίπτει κατηγορηματικά» τους ισχυρισμούς που δημοσιεύθηκαν από δεκάδες διεθνή μέσα ενημέρωσης μετά από συντονισμένη έρευνα. Τα δεδομένα πελατών της Credit Suisse διέρρευσαν αρχικά σε γερμανική εφημερίδα προτού εντοπιστούν  από το Δίκτυο Έρευνας Διαφθοράς και Οργανωμένου Εγκλήματος  (OCCRP) και 46 άλλους ειδησεογραφικούς οργανισμούς.

Τι απάντησε η τράπεζα

Σε ανακοίνωσή της, την Κυριακή, η τράπεζα αρνήθηκε τις κατηγορίες:

«Η Credit Suisse απορρίπτει σθεναρά τις κατηγορίες και τους υπαινιγμούς για τις φερόμενες επιχειρηματικές πρακτικές της τράπεζας. Τα θέματα που παρουσιάζονται είναι κατά κύριο λόγο ιστορικά, σε ορισμένες περιπτώσεις που χρονολογούνται από τη δεκαετία του 1940 και οι λογαριασμοί αυτών των θεμάτων βασίζονται σε μερικές ανακριβείς ή επιλεκτικές πληροφορίες που έχουν αφαιρεθεί από το πλαίσιο, με αποτέλεσμα ερμηνείες της επιχειρηματικής συμπεριφοράς της τράπεζας ».

Πρόσθεσε δε ότι «το 90% των εν λόγω λογαριασμών έχουν σήμερα κλείσει, ενώ πάνω από το 60% είχαν κλείσει πριν από το 2015», ενώ τόνισε ότι «διεξάγει έρευνα» για τη διαρροή των δεδομένων.

Οπως σημείωσε ο Guardian, πάντως, πάνω από τα δύο τρίτα των λογαριασμών άνοιξαν μετά το 2000. Πολλοί από αυτούς ήταν ακόμη ενεργοί την τελευταία δεκαετία και ένα μέρος τους παραμένουν ανοιχτοί σήμερα. Η Credit Suisse απάντησε  ότι δεν μπορούσε να σχολιάσει μεμονωμένους πελάτες και ότι έχει ήδη λάβει μέτρα για την αντιμετώπιση ακατάλληλων πελατών. Ωστόσο, σύμφωνα με τα ΜΜΕ, οι πρακτικές που ήρθαν στο φως, εξακολουθούν να εφαρμόζονται στους κόλπους της τράπεζας και εμπλέκουν άμεσα το επιτελείο της Credit Suisse.

Η ελβετική ρυθμιστική αρχή FINMA, από τη μεριά της, ανακοίνωσε δεν μπορεί να σχολιάσει μεμονωμένες αναφορές μέσων.

«Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι είμαστε σε επαφή με την τράπεζα σε αυτό το πλαίσιο. Η συμμόρφωση με τους κανονισμούς περί νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες αποτελεί επίκεντρο των εποπτικών μας δραστηριοτήτων εδώ και χρόνια. Αναφερόμαστε στα μέτρα και τις διαδικασίες της FINMA στο πλαίσιο της καταπολέμησης της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες τα τελευταία χρόνια», πρόσθεσε η FINMA.

ΕΛΚ: «Χώρα υψηλού κινδύνου η Ελβετία για ξέπλυμα χρήματος»

Εν τω μεταξύ, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) – η συντηρητική ομάδα που κατέχει τον μεγαλύτερο αριθμό εδρών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο – προέτρεψε τη Δευτέρα την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να «επανεκτιμήσει την Ελβετία ως χώρα υψηλού κινδύνου που κάνει ξέπλυμα χρήματος», προτείνοντας ότι θα μπορούσε να συμπεριληφθεί στη μαύρη λίστα της ΕΕ για χώρες που είναι ύποπτες για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

«Τα ευρήματα για τα ελβετικά μυστικά παραπέμπουν σε σημαντικότατες παραβάσεις από τις ελβετικές τράπεζες σε σχέση με την αποτροπή φαινομένων ξεπλύματος μαύρου χρήματος» σχολίασε χαρακτηριστικά ο συντονιστής του ΕΛΚ για θέματα οικονομικών υποθέσεων, Μάρκους Φέρμπερ, επισημαίνοντας πως όταν οι ελβετικές τράπεζες αποτυγχάνουν να εφαρμόσουν σωστά τα διεθνή στάνταρ, υπόλογο είναι το ελβετικό κράτος, οπότε γίνεται το ίδιο περιοχή υψηλού ρίσκου.

Θυμίζουμε πως η σχετική μαύρη λίστα της Ε.Ε. περιλαμβάνει 21 κράτη, που θεωρείται πως δεν ακολουθούν τα διεθνή πρότυπα κατά του ξεπλύματος μαύρου χρήματος. Ανάμεσα τους είναι το Ιράν, η Μυανμάρ, η Συρία και η Βόρειος Κορέα.

Δικαστικές περιπέτειες

Η Credit Suisse έγινε πρόσφατα η πρώτη ελβετική τράπεζα που διώκεται ποινικά για υποθέσεις που αφορούν ξέπλυμα εκατομμυρίων ευρώ συμμοριών ναρκωτικών μεταξύ 2004 και 2008.

Τον Οκτώβριο του 2021, η FINMA ολοκλήρωσε μια έρευνα για μια σειρά παλαιών ζητημάτων κατά του ξεπλύματος χρήματος που χρονολογούνται  πριν από το 2014 και ορισμένα μεταξύ 2016 και 2019. Η ρυθμιστική αρχή επέβαλε μέτρα στον όμιλο και συνεχίζει να παρακολουθεί την εφαρμογή τους.

Τα σκάνδαλα ταλανίζουν εδώ και χρόνια την Credit Suisse. Ο πρώην διευθύνων σύμβουλος Tidjane Thiam παραιτήθηκε στις αρχές του 2020 μετά από μια περίεργη υπόθεση κατασκοπείας που είχε επίσης ως αποτέλεσμα τον θάνατο ενός εξωτερικού συνεργάτη και την απομάκρυνση του COO Pierre-Olivier Bouee.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
G20: Ενεργειακή μετάβαση και καταπολέμηση της πείνας στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής
Διεθνή |

Οι BRICS στο... τιμόνι των G20 για έναν ακόμη χρόνο

Η Σύνοδος Κορυφής του Ρίο ντε Τζανέιρο ακολουθεί αυτή του Νέου Δελχί (Ινδία) και συνερχεται πριν απο αυτη του Γιοχάνεσμπουργκ (Νότια Αφρική), δίνοντας στις 3 χώρες μέλη των των BRICS τη δυνατότητα να διαμορφώσου την ατζέντα των G20