
Mε νέο έλεγχο από τις ελβετικές ρυθμιστικές αρχές και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο βρίσκεται αντιμέτωπη η Credit Suisse, μετά τη διαρροή στοιχείων που φέρουν την τράπεζα να έχει στο πελατολόγιό της άτομα που παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα, διεφθαρμένους πολιτικούς και επιχειρηματίες που αντιμετωπίζουν κυρώσεις επί δεκαετίες.
Η ελβετική τράπεζα αρνήθηκε οποιαδήποτε παρατυπία και τόνισε ότι «απορρίπτει κατηγορηματικά» τους ισχυρισμούς που δημοσιεύθηκαν από δεκάδες διεθνή μέσα ενημέρωσης μετά από συντονισμένη έρευνα. Τα δεδομένα πελατών της Credit Suisse διέρρευσαν αρχικά σε γερμανική εφημερίδα προτού εντοπιστούν από το Δίκτυο Έρευνας Διαφθοράς και Οργανωμένου Εγκλήματος (OCCRP) και 46 άλλους ειδησεογραφικούς οργανισμούς.
Τι απάντησε η τράπεζα
Σε ανακοίνωσή της, την Κυριακή, η τράπεζα αρνήθηκε τις κατηγορίες:
«Η Credit Suisse απορρίπτει σθεναρά τις κατηγορίες και τους υπαινιγμούς για τις φερόμενες επιχειρηματικές πρακτικές της τράπεζας. Τα θέματα που παρουσιάζονται είναι κατά κύριο λόγο ιστορικά, σε ορισμένες περιπτώσεις που χρονολογούνται από τη δεκαετία του 1940 και οι λογαριασμοί αυτών των θεμάτων βασίζονται σε μερικές ανακριβείς ή επιλεκτικές πληροφορίες που έχουν αφαιρεθεί από το πλαίσιο, με αποτέλεσμα ερμηνείες της επιχειρηματικής συμπεριφοράς της τράπεζας ».
Πρόσθεσε δε ότι «το 90% των εν λόγω λογαριασμών έχουν σήμερα κλείσει, ενώ πάνω από το 60% είχαν κλείσει πριν από το 2015», ενώ τόνισε ότι «διεξάγει έρευνα» για τη διαρροή των δεδομένων.
Οπως σημείωσε ο Guardian, πάντως, πάνω από τα δύο τρίτα των λογαριασμών άνοιξαν μετά το 2000. Πολλοί από αυτούς ήταν ακόμη ενεργοί την τελευταία δεκαετία και ένα μέρος τους παραμένουν ανοιχτοί σήμερα. Η Credit Suisse απάντησε ότι δεν μπορούσε να σχολιάσει μεμονωμένους πελάτες και ότι έχει ήδη λάβει μέτρα για την αντιμετώπιση ακατάλληλων πελατών. Ωστόσο, σύμφωνα με τα ΜΜΕ, οι πρακτικές που ήρθαν στο φως, εξακολουθούν να εφαρμόζονται στους κόλπους της τράπεζας και εμπλέκουν άμεσα το επιτελείο της Credit Suisse.
Η ελβετική ρυθμιστική αρχή FINMA, από τη μεριά της, ανακοίνωσε δεν μπορεί να σχολιάσει μεμονωμένες αναφορές μέσων.
«Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι είμαστε σε επαφή με την τράπεζα σε αυτό το πλαίσιο. Η συμμόρφωση με τους κανονισμούς περί νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες αποτελεί επίκεντρο των εποπτικών μας δραστηριοτήτων εδώ και χρόνια. Αναφερόμαστε στα μέτρα και τις διαδικασίες της FINMA στο πλαίσιο της καταπολέμησης της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες τα τελευταία χρόνια», πρόσθεσε η FINMA.
ΕΛΚ: «Χώρα υψηλού κινδύνου η Ελβετία για ξέπλυμα χρήματος»
Εν τω μεταξύ, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) – η συντηρητική ομάδα που κατέχει τον μεγαλύτερο αριθμό εδρών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο – προέτρεψε τη Δευτέρα την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να «επανεκτιμήσει την Ελβετία ως χώρα υψηλού κινδύνου που κάνει ξέπλυμα χρήματος», προτείνοντας ότι θα μπορούσε να συμπεριληφθεί στη μαύρη λίστα της ΕΕ για χώρες που είναι ύποπτες για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.
«Τα ευρήματα για τα ελβετικά μυστικά παραπέμπουν σε σημαντικότατες παραβάσεις από τις ελβετικές τράπεζες σε σχέση με την αποτροπή φαινομένων ξεπλύματος μαύρου χρήματος» σχολίασε χαρακτηριστικά ο συντονιστής του ΕΛΚ για θέματα οικονομικών υποθέσεων, Μάρκους Φέρμπερ, επισημαίνοντας πως όταν οι ελβετικές τράπεζες αποτυγχάνουν να εφαρμόσουν σωστά τα διεθνή στάνταρ, υπόλογο είναι το ελβετικό κράτος, οπότε γίνεται το ίδιο περιοχή υψηλού ρίσκου.
Θυμίζουμε πως η σχετική μαύρη λίστα της Ε.Ε. περιλαμβάνει 21 κράτη, που θεωρείται πως δεν ακολουθούν τα διεθνή πρότυπα κατά του ξεπλύματος μαύρου χρήματος. Ανάμεσα τους είναι το Ιράν, η Μυανμάρ, η Συρία και η Βόρειος Κορέα.
Δικαστικές περιπέτειες
Η Credit Suisse έγινε πρόσφατα η πρώτη ελβετική τράπεζα που διώκεται ποινικά για υποθέσεις που αφορούν ξέπλυμα εκατομμυρίων ευρώ συμμοριών ναρκωτικών μεταξύ 2004 και 2008.
Τον Οκτώβριο του 2021, η FINMA ολοκλήρωσε μια έρευνα για μια σειρά παλαιών ζητημάτων κατά του ξεπλύματος χρήματος που χρονολογούνται πριν από το 2014 και ορισμένα μεταξύ 2016 και 2019. Η ρυθμιστική αρχή επέβαλε μέτρα στον όμιλο και συνεχίζει να παρακολουθεί την εφαρμογή τους.
Τα σκάνδαλα ταλανίζουν εδώ και χρόνια την Credit Suisse. Ο πρώην διευθύνων σύμβουλος Tidjane Thiam παραιτήθηκε στις αρχές του 2020 μετά από μια περίεργη υπόθεση κατασκοπείας που είχε επίσης ως αποτέλεσμα τον θάνατο ενός εξωτερικού συνεργάτη και την απομάκρυνση του COO Pierre-Olivier Bouee.


Latest News

Οι φαρμακοβιομηχανίες των ΗΠΑ αποθηκεύουν φάρμακα πριν την επιβολή δασμών
Η αύξηση των εξαγωγών απο την Ιρλανδία προς τις ΗΠΑ μπορεί εν μέρει να οφείλεται στη συσσώρευση αποθεμάτων, λέει η Τραπεζα της Ιρλανδίας.

Μπέσεντ: Το υπουργείο έχει εργαλεία για τις αναταραχές στην αγορά ομολόγων
Ο Σκοτ Μπέσεντ υποβάθμισε το σενάριο να πουλούν ξένες χώρες αμερικανικά ομόλογα - Τι είπε για τη συνάντηση με τον Πάουελ και το δολάριο

Κινέζος αξιωματούχος αποκαλεί τις ΗΠΑ «εχθρό» που υπονομεύει την επιβίωση του Χονγκ Κονγκ
Το Χονγκ Κονγκ, αντίθετα με την Κίνα, δεν επιβάλει δασμούς

Ομαδική αγωγή κατά της Stellantis για ελαττωματικούς αερόσακους
Ιταλικό δικαστήριο επέτρεψε την εκδίκαση της υπόθεσης κατά της Stellantis που μπορεί να επιφέρει τεράστιες αποζημιώσεις

Γύρισε ο τροχός - Η χρηματιστηριακή αξία της Hermès ξεπερνά την LVMH
Πώς η Hermès έγινε η τρίτη μεγαλύτερη εισηγμένη εταιρεία στην Ευρώπη - Τα λάθη της LVMH

Nike,Ugg ή Lululemon; Ποια μάρκα προτιμούν να αγοράζουν οι νέοι
Ανακατατάξεις και εκπλήξεις έκρυβε η έρευνα της Piper Sandler για τις καταναλωτικές συνήθειες των εφήβων - Η θέση Nike, Ugg, Lululemon

Ο Τραμπ βάζει φραγμούς στο μεγάλο ταξίδι των διαμαντιών
Οι έμποροι προειδοποιούν για «στασιμότητα» καθώς τα διαμάντια που αποστέλλονται μέσω του βασικού κόμβου της Αμβέρσας μειώνονται κατά 85%

Σενάρια διαδοχής μετά την πτώση πωλήσεων - Ακόμη ένα πλήγμα για την LVMH
Η έλλειψη σαφήνειας σχετικά με το ποιος θα αναλάβει τα ηνία της LVMH, είναι αυτή που έχει αρχίσει να επιβαρύνει την εικόνα του ομίλου

Η αντίσταση του Χάρβαρντ στα νέα ήθη Τραμπ θα του κοστίσει 9 δισ. δολάρια
Οι αμερικανικές υπηρεσίες είχαν γνωστοποιήσει προηγουμένως ότι επανεξετάζουν περίπου 9 δισεκατομμύρια δολάρια από τις υποτροφίες και τις συμβάσεις του Χάρβαρντ

Γιατί ο Ντίμον πουλά μετοχές της JPMorgan
Ο CEO της JPMorgan ξεκίνησε από το περασμένο έτος να εκφορτώνει μετοχές της τράπεζας