
H Ουκρανία επιθυμεί να ξεκινήσει συνομιλίες με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για ένα νέο χρηματοδοτικό πρόγραμμα τον Απρίλιο, προκειμένου να καθησυχάσει τις αγορές που έχουν κλονιστεί από τις εντάσεις με τη Ρωσία, δήλωσε στο Reuters ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Κιρίλο Σεβσένκο.
Ο Σεφτσένκο απέκλεισε την επιβολή διοικητικών περιορισμών στο εθνικό νόμισμα, λέγοντας ότι αυτοί θα ήταν αντιπαραγωγικοί αναταράσσοντας τις αγορές αντί να προσφέρουν σταθερότητα.
Είπε επίσης ότι η κεντρική τράπεζα θα διατηρήσει την «γερακίσια» προσέγγιση σε ό,τι αφορά την καταπολέμηση του πληθωρισμού, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο αύξησης των επιτοκίων πέρα από την προγραμματισμένη αύξηση στο 11% στην επόμενη συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής τον Μάρτιο.
Η απειλή ενός μεγάλου πολέμου στην Ουκρανία μετά τη συγκέντρωση στρατευμάτων από τη Ρωσία και την ανακοίνωση της ανάπτυξής τους σε ελεγχόμενες από τη Μόσχα αυτονομιστικές περιοχές έχει πλήξει τα ουκρανικά περιουσιακά στοιχεία.
Τα σχέδια της κυβέρνησης
Η κυβέρνηση του Βολοντίμιρ Ζελένκσι έχει τονίσει τη σημασία της θωράκισης της οικονομίας από τις επιπτώσεις, ενώ η κεντρική τράπεζα έχει πουλήσει περισσότερα από 1,4 δισεκατομμύρια δολάρια σε συναλλαγματικά αποθέματα για να διατηρήσει το εθνικό νόμισμα σταθερό από τον Ιανουάριο.
«Πρέπει να συζητήσουμε ένα νέο πρόγραμμα με το ΔΝΤ τώρα, θα υπάρξει μια πολύ καλή πλατφόρμα – η εαρινή συνεδρίαση του ΔΝΤ τον Απρίλιο», είπε ο Σεφτσένκο.
Το τρέχον stand-by των 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων λήγει τον Ιούνιο και η Ουκρανία αναμένει να λάβει τα υπόλοιπα 2,2 δισεκατομμύρια δολάρια το πρώτο εξάμηνο του έτους, συμπεριλαμβανομένων 700 εκατομμυρίων δολαρίων τον Μάρτιο.
Η Ουκρανία βασίζεται σε τέτοια βοήθεια, καθώς οι αυξημένες αποδόσεις έχουν περιορίσει τον δανεισμό σε εξωτερικές αγορές κεφαλαίων.
«Ελπίζουμε ότι τους επόμενους μήνες η χώρα θα έχει την ευκαιρία να αντισταθμίσει την περίπλοκη πρόσβαση στις ξένες αγορές με πηγές επίσημης χρηματοδότησης», είπε.
Όχι περιορισμοί στην αγορά συναλλάγματος
Ο Σεφτσένκο είπε ότι η κεντρική τράπεζα θα συνεχίσει την πολιτική κυμαινόμενης συναλλαγματικής ισοτιμίας.
Η γρίβνα έχει αποδυναμωθεί κατά 6% έναντι του δολαρίου ΗΠΑ από την αρχή του έτους ως αποτέλεσμα εκροών άνω των 600 εκατομμυρίων δολαρίων ξένου κεφαλαίου από τα εγχώρια ομόλογα και αυξημένης ζήτησης από εισαγωγείς ενέργειας.
Η τράπεζα πιστεύει ότι κυρίως ψυχολογικοί παράγοντες, όχι μακροοικονομικοί, προκάλεσαν την αστάθεια της αγοράς.
«Είμαστε βαθιά πεπεισμένοι ότι τώρα δεν υπάρχει ανάγκη να εισαχθούν διοικητικοί περιορισμοί. Από την άποψή μας, οι διοικητικοί περιορισμοί, αντίθετα, προκαλούν σάλο», είπε ο Σεφτσένκο.
Σύμφωνα με τον ίδιο, τα διεθνή συναλλαγματικά αποθέματα, επί του παρόντος στα 28 δισ. δολάρια, επιτρέπουν στην τράπεζα να συνεχίσει τις παρεμβάσεις για την εξομάλυνση των διακυμάνσεων στην αγορά.


Latest News

Οι Big Tobacco πολιορκούν τον Τραμπ - Τι ζητούν για τους κινέζους ανταγωνιστές τους
Οι μεγάλες εταιρείες καπνού και ατμικών ειδών - Big Tobacco- θέλουν η διαδικασία έγκρισης του FDA να είναι ταχύτερη και σαφέστερη

Πόσο μπορεί να εμπιστεύεται η Γερμανία τις ΗΠΑ; - Τα αποθέματα χρυσού στη Ν. Υόρκη
Η ιδέα ότι μπορεί να μην είναι ασφαλείς θα θεωρούνταν γελοία από το 1945... μέχρι πριν από μερικές εβδομάδες

Γιατί η «συμφωνία του αιώνα» για την UBS αρχίζει να...τρίζει
Η ενσωμάτωση της Credit Suisse από την τράπεζα UBS δείχνει να πηγαίνει καλά - Όλα τα υπόλοιπα δείχνουν να αποτελούν το πρόβλημα

Οι ΗΠΑ σαμποτάρουν συστηματικά τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου
Η Ουάσιγκτον χρωστά τις εισφορές της για το 2024 και το 2025 στο διεθνή οργανισμό

Αγοράζουν... καναδικά - Στραπάτσο αμερικανικών εταιρειών μετά τους δασμούς
Το κίνημα «Αγοράστε από τον Καναδά» προκαλεί τριγμούς και μεγάλη ανησυχία στους CEO καταναλωτικών εταιρειών με έδρα τις ΗΠΑ

ΕΚΤ: Στο τραπέζι ο «πάγος» στα επιτόκια στη συνεδρίαση του Απριλίου
Μέλη του δ.σ. που ανήκουν και στα δύο στρατόπεδα, των γερακιών και των περιστεριών φαίνεται να εξετάζουν το ενδεχόμενο να διατηρήσουν αμετάβλητα τα επιτόκια, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Bloomberg

Φεύγει ο επικεφαλής εμβολίων της FDA και οι μετοχές φαρμακοβιομηχανιών γίνονται... συντρίμμια
Ο Μαρκς επέβλεψε την έγκριση των εμβολίων κατά της COVID-19 ως επικεφαλής του Κέντρου Βιολογικής Αξιολόγησης και Έρευνας του FDA
![Goldman Sachs: Μέχρι το τέλος του 2025 το μεγάλο πλήγμα των δασμών Τραμπ στην ΕΕ [γραφήματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/03/ot_TRUMP_world_stocks_2025-600x352.png)
Μέχρι το τέλος του 2025 το μεγάλο πλήγμα των δασμών Τραμπ στην ΕΕ - Η ανάλυση της Goldman Sachs [γραφήματα]
Πλέον η Goldman Sachs προβλέπει μικρή ανάπτυξη για το υπόλοιπο του 2025, με ετήσια ανάπτυξη 0,1%, 0% και 0,2% στο δεύτερο, τρίτο και τέταρτο τρίμηνο, αντίστοιχα

Συναγερμός για το οικοσύστημα από τον Εμανουέλ Μακρόν
Την ώρα που το Εφετείο καταδίκαζε τη Μαρίν Λεπέν, ο γάλλος πρόεδρος δημιουργούσε Συμβούλιο Οικολογικού Σχεδιασμού

Στο 2,3% ο πληθωρισμός στη Γερμανία - Προσδοκίες για μείωση επιτοκίων
Τα νέα δεδομένα έρχονται σε κρίσιμο σημείο για την Γερμανία, καθώς οι δασμοί του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ είναι προ των πυλών