
H Ουκρανία επιθυμεί να ξεκινήσει συνομιλίες με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για ένα νέο χρηματοδοτικό πρόγραμμα τον Απρίλιο, προκειμένου να καθησυχάσει τις αγορές που έχουν κλονιστεί από τις εντάσεις με τη Ρωσία, δήλωσε στο Reuters ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Κιρίλο Σεβσένκο.
Ο Σεφτσένκο απέκλεισε την επιβολή διοικητικών περιορισμών στο εθνικό νόμισμα, λέγοντας ότι αυτοί θα ήταν αντιπαραγωγικοί αναταράσσοντας τις αγορές αντί να προσφέρουν σταθερότητα.
Είπε επίσης ότι η κεντρική τράπεζα θα διατηρήσει την «γερακίσια» προσέγγιση σε ό,τι αφορά την καταπολέμηση του πληθωρισμού, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο αύξησης των επιτοκίων πέρα από την προγραμματισμένη αύξηση στο 11% στην επόμενη συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής τον Μάρτιο.
Η απειλή ενός μεγάλου πολέμου στην Ουκρανία μετά τη συγκέντρωση στρατευμάτων από τη Ρωσία και την ανακοίνωση της ανάπτυξής τους σε ελεγχόμενες από τη Μόσχα αυτονομιστικές περιοχές έχει πλήξει τα ουκρανικά περιουσιακά στοιχεία.
Τα σχέδια της κυβέρνησης
Η κυβέρνηση του Βολοντίμιρ Ζελένκσι έχει τονίσει τη σημασία της θωράκισης της οικονομίας από τις επιπτώσεις, ενώ η κεντρική τράπεζα έχει πουλήσει περισσότερα από 1,4 δισεκατομμύρια δολάρια σε συναλλαγματικά αποθέματα για να διατηρήσει το εθνικό νόμισμα σταθερό από τον Ιανουάριο.
«Πρέπει να συζητήσουμε ένα νέο πρόγραμμα με το ΔΝΤ τώρα, θα υπάρξει μια πολύ καλή πλατφόρμα – η εαρινή συνεδρίαση του ΔΝΤ τον Απρίλιο», είπε ο Σεφτσένκο.
Το τρέχον stand-by των 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων λήγει τον Ιούνιο και η Ουκρανία αναμένει να λάβει τα υπόλοιπα 2,2 δισεκατομμύρια δολάρια το πρώτο εξάμηνο του έτους, συμπεριλαμβανομένων 700 εκατομμυρίων δολαρίων τον Μάρτιο.
Η Ουκρανία βασίζεται σε τέτοια βοήθεια, καθώς οι αυξημένες αποδόσεις έχουν περιορίσει τον δανεισμό σε εξωτερικές αγορές κεφαλαίων.
«Ελπίζουμε ότι τους επόμενους μήνες η χώρα θα έχει την ευκαιρία να αντισταθμίσει την περίπλοκη πρόσβαση στις ξένες αγορές με πηγές επίσημης χρηματοδότησης», είπε.
Όχι περιορισμοί στην αγορά συναλλάγματος
Ο Σεφτσένκο είπε ότι η κεντρική τράπεζα θα συνεχίσει την πολιτική κυμαινόμενης συναλλαγματικής ισοτιμίας.
Η γρίβνα έχει αποδυναμωθεί κατά 6% έναντι του δολαρίου ΗΠΑ από την αρχή του έτους ως αποτέλεσμα εκροών άνω των 600 εκατομμυρίων δολαρίων ξένου κεφαλαίου από τα εγχώρια ομόλογα και αυξημένης ζήτησης από εισαγωγείς ενέργειας.
Η τράπεζα πιστεύει ότι κυρίως ψυχολογικοί παράγοντες, όχι μακροοικονομικοί, προκάλεσαν την αστάθεια της αγοράς.
«Είμαστε βαθιά πεπεισμένοι ότι τώρα δεν υπάρχει ανάγκη να εισαχθούν διοικητικοί περιορισμοί. Από την άποψή μας, οι διοικητικοί περιορισμοί, αντίθετα, προκαλούν σάλο», είπε ο Σεφτσένκο.
Σύμφωνα με τον ίδιο, τα διεθνή συναλλαγματικά αποθέματα, επί του παρόντος στα 28 δισ. δολάρια, επιτρέπουν στην τράπεζα να συνεχίσει τις παρεμβάσεις για την εξομάλυνση των διακυμάνσεων στην αγορά.


Latest News

Γιατί όλο και περισσότερες επιχειρήσεις πατάνε... pause - Τι είναι η «μεγάλη παύση»
Η νέα λέξη της μόδας για τα διευθυντικά στελέχη επιχειρήσεων είναι η «παύση», το προσωρινό πάγωμα των αποφάσεων μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο με τους δασμούς. Όμως το pause κινδυνεύει να γίνει delete.

Τα Hedge Funds κυνηγούν συμφωνίες σε σενάρια κινδύνου πολύ δαπανηρά για τις ασφαλιστικές
Οι ασφαλιστικές υποφέρουν από δυσβάσταχτες αποζημιώσεις που καλούνται να πληρώσουν μετά από θεομηνίες που προκαλούνται από την κλιματική αλλαγή

Εμπορικά «μπαϊπάς» ερήμην της Ουάσιγκτον
Αναδιπλώνονται οι εταίροι των ΗΠΑ και χαράσσουν νέους δρόμους - Μεγάλες δυνάμεις σε Ανατολή και Δύση προχωρούν σε συμφωνίες με άλλους εταίρους

Η «κρυφή» συνάντηση των fund managers στο Αμπού Ντάμπι και το κυνήγι επενδύσεων στη Μέση Ανατολή
H Goldman Sachs συγκέντρωσε δεκάδες fund manages στο Αμπού Ντάμπι - Αναζήτηση επενδύσεων εν μέσω δασμών Τραμπ

Αναιμική ανάπτυξη εν μέσω δασμών δείχνει ένας βασικός δείκτης για την οικονομία των ΗΠΑ
Ο δείκτης LEI είναι ένας σύνθετος οικονομικός δείκτης που έχει σχεδιαστεί για να σηματοδοτεί τη μελλοντική κατεύθυνση της οικονομίας των ΗΠΑ

Πώς Βραζιλία και Αργεντινή βγαίνουν κερδισμένοι από τον εμπορικό πόλεμο
Ο εμπορικός πόλεμος φαίνεται σε πρώτη φάση να ευνοεί χώρες με ισχυρές αγροτικές εξαγωγές όπως οι δύο οικονομίες της Λατινικής Αμερικής

Στα άδυτα του παπικού κονκλαβίου - Πώς θα γίνει η επιλογή του νέου Ποντίφικα
Το παπικό κονκλάβιο αποτελεί μια παράδοση που χρονολογείται από τον 13ο αιώνα - Όσα πρέπει να ξέρετε για αυτό

Νέα επίθεση Τραμπ στον «πολύ αργό» Πάουελ - Τον καλεί να μειώσει τα επιτόκια
Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει προκαλέσει αναστάτωση στη Wall Street με τις επανειλημμένες επικρίσεις του προς τον Πάουελ

Τα κινεζικά funds σταματούν τις επενδύσεις στις ΗΠΑ εν μέσω δασμών
Τα κρατικά επενδυτικά κεφάλαια στην Κίνα έχουν αποσύρει επενδύσεις από ιδιωτικά κεφάλαια με έδρα τις ΗΠΑ τις τελευταίες εβδομάδες

Επίσκεψη του αμερικανού αντιπροέδρου στην Ινδία, στη σκιά των δασμών
Ο αμερικανός αντιπροέδρος θα συζητήσει στην Ινδία με τον Ναρέντρα Μόντι την πρόοδο των θεμάτων που εξετάστηκαν τον περασμένο Φεβρουάριο στο Λευκό Οίκο