Σαν η πανδημία να κόπασε, σποραδικές είναι οι επισκέψεις στα εμβολιαστικά κέντρα της χώρας για κάποια από τις πρώτες δόσεις ή για την αναμνηστική. Αντιθέτως, η προσέλευση στα διαγνωστικά κέντρα είναι μεγαλύτερη. Αλλωστε καθημερινά τα κρούσματα φλερτάρουν με τις 20.000, σαν η πανδημία τελικά να μην κόπασε.
Ξανά τα ίδια
Είναι η πρώτη φορά ύστερα από δύο χρόνια, που την κοινή γνώμη της Ευρώπης δεν μονοπωλεί ένας αόρατος εχθρός με χιλιάδες εχθρούς καθημερινά αλλά ένας ορατός εχθρός, μία ενδεχόμενη στρατιωτική σύγκρουση που αν η κατάσταση γλιστρήσει από το τεντωμένο σκοινί που ισορροπεί, τότε ο κόσμος θα διαταραχθεί σε βαθμό κατά πολύ μεγαλύτερο από εκείνον που χρωστά στον πανδημικό ιό.
Τα όσα συμβαίνουν στην όχι και τόσο μακρινή γειτονιά μας, μετατοπίζουν τις κοινωνικοπολιτικές διεργασίες σε μία βίαιη κανονικότητα, με απότομο τρόπο, η οποία περιφρονεί μία διετία ξενόφερτου τρόμου και επαναφέρει στο τιμόνι των εξελίξεων την ανθρώπινη βούληση.
Ομως η πανδημία που κουράστηκε να σκοτώνει και κούρασε ψυχολογικά τα θύματά της, φαίνεται ίσως απρόθυμη να ολοκληρώσει τον εξελικτικό της κύκλο και να αποτραβηχτεί από το προσκήνιο, επιστρέφοντας σε μία αφανή ρουτίνα μαζί με τους άσημους συγγενικούς της ιούς όπως αυτοί του κρυολογήματος για παράδειγμα.
Τουλάχιστον μία τέτοια άποψη, ενστερνίζονται πολλοί επιστήμονες και γιατροί οι οποίοι διστάζουν να επιβιβαστούν το ίδιο τρένο αισιοδοξίας που επιστάτευσε η κυβέρνηση – η οποία ενεργεί με γνώμονα τα όσα της λέει η Επιτροπή των Ειδικών αλλά και όσα πράττουν άλλες κυβερνήσεις στην Ευρώπη.
Η Ομικρον και τα προβλήματα
Οι γιατροί στα δημόσια νοσοκομεία, οι οποίοι έφτασαν στα όρια τους προσφέροντας τις υπηρεσίες τους σε ασθενείς με κοροναϊό, βλέπουν τα ασθενοφόροα να καταφθάνουν με μικρότερη συχνότητα τον τελευταίο καιρό.
Δυστυχώς όμως, εξακολουθούν να μεταφέρουν ασθενείς με ιό, προσβεβλημένους από την μετάλλαξη Ο, και πολλά νοσοκομεία αδυνατούν να περιθάλψουν όπως πρέπει άλλους αρρώστους με άλλες ασθένειες, αφού όλες οι κλινικές έχουν επιστρατευτεί για την ανάσχεση της πανδημίας.
Και είναι κι αυτό μία αιτία για τους 70,80, 90 νεκρούς που καταγράφονται κάθε μέρα, δημόσιες δομές υγείας χωρίς προσανατολισμό, υπό κατάρρευση. Οι γιατροί που δεν επιβιάστηκαν στο τρένο, βλέπουν τις βλάβες που προκαλεί η Ο, σε εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους, κυρίως, και φοβούνται ότι αυτός ο χρόνος μπορεί να είναι χρόνος «αναστοχασμού» για τον ιό, προτού δημιουργήσει μία νέα μετάλλαξη.
Επανεμφάνιση
Ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, μιλώντας σε ημερίδα, ανέφερε ότι τα μέχρι τώρα δεδομένα δείχνουν ότι η μετάλλαξη «Όμικρον» θα οδηγήσει σε σταθεροποίηση της κατάστασης. Προειδοποίησε πάντως ότι δεν είμαστε στο τέλος της ιστορίας του κοροναϊού αλλά ίσως είμαστε στο τέλος αυτού που ονομάζουμε «επείγουσα φάση».
Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Τσιόδρας ανέφερε ότι η κάθε χώρα πρέπει να βρει το δικό της κατάλληλο μονοπάτι για τη μετάβαση στην κανονικότητα, βασιζόμενη στα επιδημιολογικά δεδομένα και στη δημογραφία της. Ειδικά για την Ευρώπη, ανέφερε ότι το πλάνο ελευθερίας είναι η επόμενη προτεραιότητα.
Σίγουρος ότι η κατάσταση αν αφεθεί θα κοιλοπονήσει βάσανα, εμφανίζεται ο καθηγητής Αιματολογίας του Πανεπιστημίου της Σορβόνης Γρηγόρης Γεροτζιάφας.
«Εάν δεν εφαρμοστεί συγκεκριμένη στρατηγική και μέτρα τώρα με μια προοπτική μακροπρόθεσμη τον Σεπτέμβριο – Οκτώβριο θα ζήσουμε την ίδια κατάσταση. Περιμένουμε ο ιός να κάνει κάτι διαφορετικό από ότι έως τώρα. Είναι ένας ζωντανός οργανισμός (…) Δεν μπορούμε να περιμένουμε να γίνουν τα πράγματα όπως ήταν τον Μάρτιο του 2020. Η πανδημία κάποια στιγμή θα είναι ένα θέμα το οποίο δεν θα πρέπει να μας απασχολεί (…) Το ζήτημα δεν είναι πότε θα φύγει ο ιός, αλλά το πότε στην Ελλάδα θα αρχίσουμε να εφαρμόζουμε τα πέντε εργαλεία που έχουμε στα χέρια μας».
Τι παραμονεύει
Τα μέτρα όμως για όσους έχουν κάνει το εμβόλιο, αίρονται. Και το μαγικό χαρτί που πιστοποιεί την τρίτη δόση, ανοίγει την πόρτα στην πολυθρύλητη κανονικότητα, χωρίς εγγύηση για το τι κρύβεται στο σκοτάδι.
Ο ιός, σε κάθε του έκφανση-παραλλαγή, μεταδίδεται, η εσωτερική ασπίδα είναι αυτή που κάνει τη διαφορά. Ο κόσμος μαζεύεται στα μαγαζιά, η εστίαση τα σαββατοκύριακα συγκεντρώνει κόσμο, το αποτέεσμα αυτού του συγχρωτισμού μένει να φανεί, αν θα αποδειχτεί γράμμα κενό για την πανδημία ή ένας πρώτης τάξεως βιοχημικό εργαστήριο για κάτι νέο.
Και καθώς το απόσταγμα των γνώσεών μας, δεν μας επιτρέπει ακόμη την παρασκευή σκευασμάτων εξουδετέρωσης των κοροναϊών, το iatronet.gr θέτει το ερώτημα για το αν φθάνουμε στο τέλος ή σε μία καινούργια αρχή, σε δύο δοκιμασμένους γιατρούς του ΕΣΥ. Ο διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής και συντονιστής Covid του «Γ. Παπανικολάου», Διαμαντής Χλωρός, τάσσεται κατά των πρόωρων χαλαρώσεων και υπερβολικών αισιοδοξιών, επισημαίνοντας τον κίνδυνο πισωγυρίσματος. Η παθολόγος – εντατικολόγος στο Ιπποκράτειο, Χριστίνα Κυδώνα, χαρακτηρίζει ως υπερφίαλη την αισιοδοξία για το τέλος της πανδημίας, ενώ τάσσεται υπέρ της χαλάρωσης κάποιων μέτρων, αλλά και της παραμονής κάποιων άλλων.
Τα νούμερα δείχνουν
Ειδικότερα, ο κ. Χλωρός παρατηρεί πως στην Ελλάδα συνήθως ακολουθούμε την πρακτική των χωρών της Ευρώπης, ενώ δεν έχουμε τις αντίστοιχες δυνατότητες. «Δεν έχουμε ούτε το εθνικό σύστημα σε ικανότητα ανάλογη των συστημάτων της Δύσης, ούτε το κατάλληλο προσωπικό και τα μέσα, αλλά ούτε τους συνετούς πολίτες που τηρούν τους κανόνες», λέει και προσθέτει πως «το να μιμούμαστε τους ξένους δεν νομίζω ότι θα μας ωφελήσει. Είμαι εναντίον των όποιων πρόωρων χαλαρώσεων και υπερβολικών αισιοδοξιών».
«Τα νούμερα είναι καλύτερα από αυτά του προηγούμενου μήνα, αλλά χειρότερα από τα περσινά της αντίστοιχης περιόδου. Και το σημαντικότερο είναι πως δεν έχουμε ύφεση, αλλά μια στασιμότητα, μια σταθεροποίηση από τις αρχές Φεβρουαρίου», σημειώνει ο κ. Χλωρός, και δεν κρύβει την ανησυχία του για πιθανή νέα αύξηση, λόγω της χαλάρωσης των μέτρων και της αυξημένης κινητικότητας στην Αποκριά.
Υπερφίαλες διακηρύξεις
Η εντατικολόγος Χριστίνα Κυδώνα, χαρακτηρίζει ως υπερφίαλες τις διακηρύξεις περί του τέλους της πανδημίας, που ακούγονται έντονα τον τελευταίο μήνα. «Δεν μπορείς να το λες αυτό, είναι αβάσιμο. Ελπίζω τώρα να έχουν καταλάβει όλοι ότι έχουμε να κάνουμε με κάτι που ήρθε για να μείνει», επισημαίνει η κα Κυδώνα, υπογραμμίζοντας πως η πιθανότητα μιας νέας μετάλλαξης είναι πάντα μέσα στο παιχνίδι.
Η σταθεροποίηση της πίεσης στα νοσοκομεία επιβεβαιώνεται και με τα στοιχεία των νέων εισαγωγών στο Ιπποκράτειο, οι οποίες βρίσκονται τον Φεβρουάριο στις περίπου 40 ανά εφημερία, από 60 που ήταν στις γιορτές και στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου. «Η πτώση δεν συνεχίστηκε και έχουμε σταθεροποίηση στο πλατό των 40. Μπορεί να λήγουν οι εφημερίες με 32 ως 35 εισαγωγές, αλλά το επόμενο 24ωρο προστίθενται άλλες 5-6 που προκύπτουν από μέσα. Υπάρχει μια υφέρπουσα διασπορά μέσα στα νοσοκομεία», διευκρινίζει.
Latest News
Αμερικανικές κυρώσεις στον σταθμό Ζαπορίζια και τον νέο διευθυντή του
Ο πυρηνικός σταθμός της Ζαπορίζια γίνεται συχνά στόχος επιθέσεων από drones για τις οποίες η μια πλευρά κατηγορεί την άλλη
Γάζα: Η Χαμάς ενέκρινε τη συμφωνία εκεχειρίας – Τι λέει ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ
Η αντιπροσωπεία της Χαμάς ενημέρωσε τους διαμεσολαβητές Κατάρ και Αίγυπτο ότι ενέκρινε τη συμφωνία για τη Γάζα
Οι παγκόσμιες απειλές το 2025 - Τι αναφέρει το Global Risks Report [γραφήματα]
Το μακροπρόθεσμο τοπίο επισκιάζεται επίσης από τεχνολογικούς κινδύνους
Ιδρυτική εκδήλωση του Think Tank Synergia με θέμα την ελληνική οικονομία
Κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση του Think Tank Synergia, θα είναι ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης
Στις 25 Ιανουαρίου η πρώτη ψηφοφορία στη Βουλή για ΠτΔ – Η δήλωση Τασούλα
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκλέγεται από τη Βουλή - Ποιοι είναι η διαδικασία που προβλέπεται
Τον Κ. Τασούλα προτείνει για νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο Μητσοτάκης - Όλο το μήνυμα
Ο κ. Μητσοτάκης είχε προγραμματίσει να συναντηθεί σήμερα στις 11:30 το μεσημέρι με την Κατερίνα Σακελλαροπούλου
Μητσοτάκης: Κ. Τασούλας η πρόταση για ΠτΔ - Live το μήνυμα
H προγραμματισμένη συνάντηση με την Κατερίνα Σακελλαροπούλου μετατίθεται τις επόμενες ημέρες
Σήμερα το τετ α τετ Μητσοτάκη – Σακελλαροπούλου - Εν αναμονή των ανακοινώσεων για ΠτΔ
Σε τηλεοπτικό μήνυμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ανακοινώσει το πρόσωπο που προτείνει για ΠτΔ
Πρεμιέρα σήμερα για τα «ανέπαφα εισιτήρια» στα ΜΜΜ - Πώς θα λειτουργεί το tap2ride
Με το σύστημα tap2ride οι επιβάτες θα έχουν τη δυνατότητα να μετακινούνται χρησιμοποιώντας απλώς τη χρεωστική τους κάρτα
Xαμηλές θερμοκρασίες – Πού θα σημειωθούν καταιγίδες και χιονοπτώσεις
Τις πρωινές και βραδινές ώρες θα σημειωθεί κατά τόπους στα βόρεια και κεντρικά παγετός. Ο καιρός ανά περιοχή την Τετάρτη