Η επιλογή του προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντίμιρ Πούτιν να βάλει την υπογραφή του στην αναγνώριση της ανεξαρτησίας δύο επαρχιών στην Ανατολική Ουκρανία (οι αυτοαποκαλούμενες Λαϊκές Δημοκρατίες του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ) φέρνει στο νου την ιστορία της Ελεύθερης Πόλης του Ντάντσιχ. Υπενθυμίζεται ότι ήταν μια ημιαυτόνομη πόλη-κράτος η οποία υπήρξε από το 1920 έως το 1939, και αποτελούταν από το Ντάντσιχ (σημερινό πολωνικό Γκντανσκ) και σχεδόν 200 πόλεις και χωριά στις γ≠κροτύρω περιοχές. Δημιουργήθηκε στις 15 Νοεμβρίου 1920, σύμφωνα με τους όρους του άρθρου 100 (11η παράγραφος του 3ου μέρους) της Συνθήκης των Βερσαλλιών που επικύρωνε το τέλος του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Η πλειοψηφία των κατοίκων της Ελεύθερης Πόλης ήταν Γερμανοί, οι οποίοι δεν έκρυψαν ήδη από τα μέσα της δεκαετίας του ΄30 τα αισθήματα τους υπέρ της Ναζιστικής Γερμανίας. Το 1939 με την εισβολή του Χίτλερ στην Πολωνία, η ιστορία της Ελεύθερης Πόλης έλαβε τέλος!.
Η πραγματική αξία των δεδομένων
Εξαρτάται πάντα το ποιος μιλάει και όχι μόνο το τι λέει… Γιατί αρκετοί μιλούν αλλά τα δεδομένα τους είναι εξ αρχής λανθασμένα ή λάθος αναγνωσμένα.
Αν θέλει κανείς να διαμορφώσει άποψη με βάση πραγματικά δεδομένα που μπορούν να διαβαστούν με σωστό τρόπο καλό είναι να βρει τη συνέντευξη του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος καθηγητή Γιάννη Στουρνάρα στη γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung και στον Christian Schubert, ανταποκριτή της εφημερίδας στη Ρώμη.
Ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα του κειμένου που υπογράφει ο Christian Schubert : «Προς αποφυγή παρεξηγήσεων, η Ελλάδα εξακολουθεί να είναι η πιο υπερχρεωμένη χώρα στην ΕΕ, με δημόσιο χρέος άνω του 200% του ΑΕΠ το τρίτο τρίμηνο του 2021.
Η πανδημία έχει αυξήσει τις υποχρεώσεις της χώρας. Ωστόσο, οι Έλληνες έχουν τη δυνατότητα να παραμείνουν αρκετά χαλαροί λόγω των ευνοϊκών όρων των τριών προγραμμάτων διάσωσης από το 2010 έως το 2015: “Αυτή είναι η άλλη όψη της δοκιμασίας μας: ναι, είχαμε μια σκληρή πολιτική λιτότητας και αρνητική ανάπτυξη για αρκετά χρόνια, περικόψαμε τους μισθούς και τις συντάξεις, αυξήσαμε τους φόρους. Όμως το δημόσιο χρέος αναχρηματοδοτήθηκε με πολύ ευνοϊκούς όρους. Το μέσο επιτόκιο είναι μόλις 1,4% – σημαντικά χαμηλότερο απ’ ό,τι σε πολλές άλλες χώρες”, αναφέρει ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος.
Κατά μέσο όρο, τα διμερή και πολυμερή δάνεια έχουν χρόνο αποπληρωμής σε 20,5 χρόνια από σήμερα, ορισμένα μάλιστα λήγουν το 2070. “Αυτοί οι όροι είναι από τους μεγαλύτερους που υπάρχουν για κράτη-δανειολήπτες”, αναφέρει ο αναλυτής Alex Muscatelli από τον οίκο αξιολόγησης Fitch.
Οι αυξήσεις των επιτοκίων στις αγορές μπορούν επομένως να αφήσουν την Ελλάδα αρκετά αδιάφορη προς το παρόν. Τα 3/4 του δημοσίου χρέους συνδέονται με δημόσιους πιστωτές.
Το δεκαετές ελληνικό κρατικό ομόλογο κυμαίνεται πλέον και πάλι στο 2,6%, είναι δηλαδή πέντε φορές υψηλότερο από τον περασμένο Αύγουστο και επομένως στα επίπεδα του καλοκαιριού του 2019. “Τα επιτόκια έχουν αυξηθεί λόγω της κρίσης στην Ουκρανία και της πιθανής αυστηροποίησης της ευρωπαϊκής νομισματικής πολιτικής. Αλλά αυτό δεν είναι πολύ σημαντικό για την Ελλάδα”, λέει ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας.
Ο ίδιος πιστεύει ότι το δημόσιο χρέος θα είναι δυνατόν να μειώνεται στο άμεσο μέλλον κατά 3,5 ποσοστιαίες μονάδες ετησίως – και στον υπολογισμό αυτό δεν συμπεριλαμβάνεται καν η προγραμματισμένη επιστροφή στα πρωτογενή πλεονάσματα, καθώς και τα έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις. “Καμία χώρα της Ευρωζώνης δεν θα μειώνει το χρέος της σε μεγαλύτερο βαθμό από την Ελλάδα», αναφέρει ο Στουρνάρας.
Οι αναλυτές της Fitch αναμένουν ότι το χρέος θα μειωθεί στο 155% του ΑΕΠ έως το 2031.
Οι συνθήκες είναι καλές: η ανάπτυξη επιταχύνθηκε πέρυσι με αιφνιδιαστικά υψηλούς ρυθμούς. Αύξηση έως και 9,5% αναμένει το ΙΟΒΕ. Αν επιβεβαιωθεί, θα είναι μεγαλύτερη από την πτώση της τάξης του 9% το 2020. Ο τουρισμός επανέκαμψε εντυπωσιακά. “Το καλοκαίρι αναμέναμε έσοδα της τάξης του 40% σε σχέση με το 2019. Τελικά τα έσοδα κυμάνθηκαν στο 60% του επιπέδου του 2019”, αναφέρει ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Γιάννης Ρέτσος. Φέτος μάλιστα αναμένεται άνοδός τους στο 80% του επιπέδου του 2019».
Διοίκηση με συνέπεια και συνέχεια
Η κρισιμότητα του ρόλου του ΑΔΜΗΕ ως προς την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας και τη μετάβαση στην εποχή της κλιματικής ουδετερότητας επιβεβαιώνεται περίτρανα τα τελευταία χρόνια.
Τα έργα των ηλεκτρικών διασυνδέσεων των Κυκλάδων και της Κρήτης με το ηπειρωτικό σύστημα αλλά και οι δρομολογούμενες μεγάλες επενδύσεις για τα υποβρύχια καλώδια της Ελλάδας με την Αίγυπτο και την Κύπρο προσφέρουν όχι μόνο ενεργειακή επάρκεια αλλά αναδεικνύουν και τη χώρα μας σε κόμβο μεταφοράς καθαρής ενέργειας προς την Ε.Ε.
Η ταχύτητα ανταπόκρισης του ΑΔΜΗΕ σε αυτές τις νέες προκλήσεις είναι αξιοσημείωτη και όπως υπογραμμίζουν αρμόδιοι αξιωματούχοι το μοντέλο της μετοχικής συνεργασίας του ελληνικού δημοσίου με την κινεζική State Grid έχει αποδώσει.
Και σύμφωνα με όσα συμπληρώνουν με νόημα οι ίδιες πηγές, με αφορμή και το θέμα της ανανέωσης της θητείας του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου Μάνου Μανουσάκη, οι μικροκομματικές σκοπιμότητες δεν χωρούν ως προς τη στήριξη του συγκεκριμένου προσώπου, το οποίο μπορεί να εγγυηθεί τη συνέχεια του ΑΔΜΗΕ.
Όταν η αστική αυτοπεποίθηση κρατά Ομπρέλα
Ο Νίκος Καρανίκας (φίλος και συνεργάτης του πρώην πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα) δεν χρειάζεται άλλες συστάσεις. Ήταν και παραμένει #με_τον_Αλέξη. Τις τελευταίες ώρες ξεσπαθώνει στα social media εναντίον των απόψεων και θέσεων του σ. Τσακαλώτου. Μάλιστα, όπως ο ίδιος επισήμανε γράφει για την «αυτοπεποίθηση και κινητικότητα με αριστερή ματιά».
Άνευ άλλων σχολίων παραθέτω ανάρτηση του Νίκου Καρανίκα στο facebook:«Διάβασα την άποψη του σ. Τσακαλώτου για την αυτοπεποίθηση.
Με απασχολεί, γιατί αυτή η άποψη κρύβει μια προσπάθεια να προσβάλει – μάταια στην προκειμένη – και φανερώνει υπεροψία που μετατρέπεται σε πολιτική.
Κατά τ άλλα αυτή η δήλωση είναι απότοκο της αριστοκρατικής αντίληψης για την αυτοπεποίθηση . Εμείς οι αριστεροί και οι αριστερές δεν αντλούμε αυτοπεποίθηση από την μεταλαμπάδευση της οποιασδήποτε αξιακής και κληρονομικής καταγωγής ενός οποιουδήποτε ιδρύματος, ούτε από την κοινωνική μας τάξη και ειδικά από την κληρονομικότητα.
Κατακτούμε τον εαυτό μας με προσωπικό αγώνα και η γνώση-αποδοχή του εαυτού μας μαζί με την συντροφικότητα του συλλογικού, είναι αρκετά για να έχουμε την αυτοπεποίθηση που δεν μετατρέπεται σε αλαζονεία και υπεροψία.
Όσο για τον νεοφιλελευθερισμό σύντροφοι και συντρόφισσες, δημιουργεί τόση ανισότητα που δυσκολεύει την κινητικότητα και όχι το αντίθετο όπως διαβάσαμε από τον σύντροφο απόφοιτο του ιδρύματος που υπάρχει από το 1500….και σας το λέω εγώ που είμαι απόφοιτος του δημόσιου ΤΕΙ που υπάρχει από το 1985, αλλά έχω μελετήσει τον Μαρξ, γνωρίζω υλισμό, διαλεκτική και νεοφιλελευθερισμό.
καλή βδομάδα
#με_τον_Αλέξη».
Αλλά δεν ήταν μόνο μία η ανάρτηση και οι σχολιασμοί ήταν κατά πυράς. Μεταξύ των σχολίων διακρίνω και μια αποστροφή προς την Ομπρέλα που από εσωκομματική τάση γίνεται αξεσουάρ δρόμου… «(…) δεν βρήκα κάτι ενδιαφέρον από αριστερή πλευρά και δεν θέλω να στεναχωρήσω τους ακόλουθους του που με μια ομπρέλα στο χέρι προσπαθούν να αποδημήσουν του πρόεδρο και σύντροφο Αλέξη Τσίπρα» ή «(…)ο επικεφαλής σύμβολο της Ομπρέλας-τάσης φραξιας».
Μια διαδικτυακή φίλη του Νίκου Καρανίκα σχολιάζει: «Καλημέρα και καλή εβδομάδα Νίκο, να πάρει την ομπρέλα του και δρόμο, λέω εγώ!!!», για να λάβει ως απάντηση: «αυτό θα αρχίσω να λέω και εγώ».
Μια επένδυση με Kroto
O Ορφέας Μποτέας το 2013 ίδρυσε μια εταιρεία με έδρα το Εδιμβούργο. Το όνομα της, Krotos. Η εταιρεία του Έλληνα δημιουργού αναπτύσσει εργαλεία λογισμικού που επιτρέπουν στους επαγγελματίες του ήχου να παράγουν και να προσαρμόζουν τον ήχο εύκολα και να εξοικονομούν ώρες επεξεργασίας, ανοίγοντας έτσι νέες ευκαιρίες στη δημιουργία ήχου και επιτρέποντάς τους να αναπτύξουν τη δημιουργικότητά τους.
Η τρέχουσα γκάμα αυτών των προϊόντων περιλαμβάνει εργαλεία που βοηθούν στο σχεδιασμό, την αυτοματοποίηση και την παραγωγή σύνθετων ηχητικών εφέ σε δευτερόλεπτα όπως ηχητικά εφέ Sci-Fi, wooshes (φασαρία) & transitions (μεταβάσεις), ήχους οχημάτων, πραγματικά & Sci-Fi όπλα, SFX (ζώα, φρούτα & λαχανικά, ηλεκτρονικοί ήχοι, δέρμα, κ.λπ.) και φωνητικά ηχητικά εφέ (φωνή πλασμάτων, επεξεργασία διαλόγων, επεξεργασία φωνής).
Τα εργαλεία λογισμικού του Krotos έχουν γίνει βιομηχανικά πρότυπα στο post-production κινηματογραφικών ταινιών και στον ήχο παιχνιδιών, έχοντας αποκτήσει έναν συνεχώς διευρυνόμενο κατάλογο πελατών μεγάλων στουντιο του Hollywood και τίτλων παιχνιδιών ΑΑΑ, όπως τα Stranger Things, Game of Thrones, The Lion King, Avengers, Captain Marvel, Star Trek και πολλά άλλα.
O Krotos στοχεύει στην αγορά λογισμικού επεξεργασίας βίντεο και ήχου, η οποία αναμένεται να φτάσει σε μέγεθος τα 6 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2024. Η εταιρεία διαθέτει ήδη 5 σειρές προϊόντων και περίπου 100 add-ons που χρησιμοποιούνται από χιλιάδες επαγγελματίες του ήχου και μουσικούς παραγωγούς σε 65 χώρες.
Χτες, η Metavallon VC – ένα από τα πιο δραστήρια funds στη χρηματοδότηση σε πρώιμο στάδιο, ανακοίνωσε την επένδυσή της στον Kroto. Η Metavallon VC ηγείται του επενδυτικού γύρου που συμπληρώνεται από την Old College Capital και από στρατηγικούς επενδυτές-αγγέλους.
Ποιος θυμάται την Iron Lady;
Από την πρόσφατη ποσοτική έρευνα του Eteron – Ινστιτούτο για την Έρευνα και την Κοινωνική Αλλαγή (διευθυντής του οποίου είναι ο πρώην υπουργός Γαβριήλ Σακελλαρίδης) συγκρατώ τα ευρήματα που υπήρξαν από μια ερώτηση που ετέθη από τους διοργανωτές της έρευνας (aboutpeople) με τον καθηγητή του Παντείου Πανεπιστημίου Γεράσιμο Μοσχονά να έχει την επιστημονική ευθύνη.
Η ερώτηση που επέλεξα: Θεωρείτε τους δημοσίους υπαλλήλους στην Ελλάδα μια προνομιούχο ομάδα ή όχι; Στο κείμενο του πολιτικού αναλυτή της aboutpeople Πέτρου Ιωαννίδη διαβάζω το σχετικό απόσπασμα των συμπερασμάτων υπό τον τίτλο: Αίτημα για πιο αποτελεσματικό Δημόσιο – Προνομιούχοι οι δημόσιοι υπάλληλοι.
«Οι 3 στους 4 ερωτώμενους πιστεύουν ότι ο δημόσιος τομέας μπορεί να γίνει αποτελεσματικός, ενώ το 21,9% θεωρεί ότι από τη φύση του δεν μπορεί να γίνει ποτέ.
Παράλληλα το 63,4% δηλώνει ότι πιθανή κατάργηση της μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων θα βοηθήσει να βελτιωθεί η ποιότητα υπηρεσιών του Δημοσίου και το 66,2% θεωρεί τους δημοσίους υπαλλήλους προνομιούχους γιατί έχουν ασφάλεια εργασίας και λαμβάνουν υψηλούς μισθούς. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι μόνοι που διαφωνούν με τα παραπάνω είναι οι ίδιοι οι δημόσιοι υπάλληλοι».
Η παρούσα έρευνα διεξήχθη για λογαριασμό του Eteron – Ινστιτούτο για την Έρευνα και την Κοινωνική Αλλαγή από την aboutpeople AE τον Δεκέμβριο του 2021. Το συνολικό δείγμα ήταν 1.659 άτομα ηλικίας 17 ετών και άνω, με τα 1.220 να απαντούν σε ηλεκτρονικές συνεντεύξεις μέσω διαδικτύου και τα 439 μέσω τηλεφωνικών συνεντεύξεων που πραγματοποιήθηκαν από τη Μονάδα ερευνών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.
Στο site της Eteron διαβάζω: «Το ερευνητικό αυτό πρόγραμμα αποτελεί μια προσπάθεια χαρτογράφησης της ελληνικής κοινωνίας και καλύπτει ένα πολύ ευρύ πεδίο θεματολογίας: Κράτος, θεσμοί, αξίες, δικαιοσύνη, δημόσιος τομέας και κυρίως οικονομία, αποτελούν τα βασικά αντικείμενα της έρευνας. Στόχος μας ήταν να μην πραγματοποιήσουμε μια κλασική δημοσκόπηση που να καταγράφει τον αντίκτυπο της χρονικής συγκυρίας, αλλά να προσπαθήσουμε να αποκτήσουμε μια όσο το δυνατόν μεγαλύτερη και σε βάθος εικόνα για τις αξίες/προτιμήσεις των ερωτώμενων για τα παραπάνω ζητήματα».
Latest News
Μέτωπο Βιομηχάνων, το «δράμα» Χατζηδάκη, το «σκονάκι» της Αικατερινάρη, η θλίψη στη ΜΕΒΓΑΛ, «χημική» σύναξη στην Αθήνα, οι παραλαβές της Επίλεκτος
Καμπανάκια
Φεύγουν οι «μεγάλοι», στη «σίγαση» η αντιπολίτευση της ΝΔ, οι τιτλοποιήσεις της Attica Bank, στο βωμό των απαλλοτριώσεων ο… ΟΤΕ, ξεκαθάρισμα στο ΧΑ, ο κακός χαμός… στη χονδρική ρεύματος
Βαρδής Βαρδινογιάννης
Οι «κόκκινοι» υπουργοί, ξεσκονίζει τις φοροαπαλλαγές το Μαξίμου, ωστικό κύμα στα σούπερ μάρκετ, θα σώσει την Επίλεκτο η Louis Vuitton (;), η «εκδίκηση» της Alpha Bank, θα έχουμε και εργοστάσιο ΑΙ
Υποβιβασμός…
Η «κόκκινη γραμμή» του ΝΟΚ, στον αέρα ο υπερυπολογιστής Δαίδαλος, το σταυροδρόμι του χρηματιστηρίου, ο Κοκκόλης για τα χρηματιστήρια ενέργειας, η αξία της MORE Energy και το υπερ-σόου του μετρό Θεσσαλονίκης
Η «κόκκινη γραμμή»
Η εκδίκηση των μηχανικών, την «έριξε» την Κασκανιώτη ο Μαρινάκης, ο «άσσος» του Θεοδωρικάκου, μπαίνουν τα θεμέλια της Data4, η μητέρα του Ευτύχη Βασιλάκη, «παγωμένη» η αγορά του λαδιού
Η «εκδίκηση» των μηχανικών
Ο νέος πονοκέφαλος των ελληνικών τραπεζών, το «χέρι» Τραμπ στο χρηματιστήριο, η αναφορά Εξάρχου, το μισό τρισ. του Τζιτζικώστα, οι φαιδρότητες στη Ραφήνα
Όλα συνδέονται
Ο Τραμπ στηρίζει (;) Ελλάδα, έρχεται κύμα Made in USA, Κωστέτσος… συνδικαλιστής, η κρυμμένη αξία της Μπάρμπα Στάθης, τα σχέδια των εκπαιδευτηρίων Δούκα, ο «ενοχλητικός» Αυτιάς, ο “άπειρος” ΕΟΠΥΥ
Χρυσή εποχή
Ακούει αλήθειες πλέον η κυβέρνηση, το πυροτέχνημα του ΦΠΑ, έρχονται νέες παραχωρήσεις, χωρίς… εγγυητικές και πτυχία, αποφασισμένοι οι Ρώσοι στη Θεσσαλονίκη, οι γνώριμοι των προμηθειών
Έχει μήνυμα(τα) η κυβέρνηση
«Ναυαγούν» οι προσδοκίες του CVC, η Ideal, η «Μπάρμπα Στάθης» και τα σενάρια, το χαρτί της Goldair για τον Βόλο, το πριβέ δείπνο της Αθήνας
Το «ναυάγιο» του CVC
Αμερικανική σκιά στο ΧΑ, τα ραντεβού της Lamda στο Μονακό τα νέα project της ΔΕΗ, το δίωρο Κοντόπουλου – Γεράρδου, τα ΙΧ των ξένων μάνατζερ
Αμερικανικές εκλογές