
Σε 1,835 δισ. ευρώ ανέρχεται η συνολική αξία των περιουσιακών στοιχείων (Ενεργητικού) των εν λειτουργία Ταμείων Επαγγελματικών Ασφάλισης (ΤΕΑ) αυξημένα κατά 61,5% ή κατά 700 εκατ. ευρώ από το 2015 έως σήμερα, ενώ ραγδαία είναι τα βήματα που έχουν γίνει την τελευταία 20ετία στο πλαίσιο ανάπτυξης των ελληνικών ΤΕΑ στην Ελλάδα.
Από τα τέσσερα ΤΕΑ που ιδρύθηκαν το 2004 (με χρονολογική σειρά έκδοσης ΦΕΚ, το TEA-ΥΠΟΙΚ, το Ε.Τ.Α.Ο, το ΤΕΑ-ΕΛΤΑ και το Τ.Ε.Α.Γ.Ε.) στα τέλη του 2021 ο αριθμός τους έχει εξαπλασιαστεί. Μάλιστα, την τελευταία 5ετία έχουν ιδρυθεί 15 νέα ΤΕΑ με τη σύμπραξη εργοδοτών και εργαζομένων.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ελληνικής Ένωσης Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης κ. Χρήστο Νούνη, σε ένα περιβάλλον που για άλλη μια χρονιά επισκιάστηκε από τις επιπτώσεις της πανδημίας, με υψηλή μεταβλητότητα στις διεθνείς αγορές και έντονη οικονομική αβεβαιότητα, η μέση ετήσια σταθμική απόδοση του χαρτοφυλακίου των ελληνικών ΤΕΑ το 2021, έφτασε στο 6,2%. Η απόδοση είναι σημαντικά υψηλότερη από τα μέσα επίπεδα επιτοκίων που επικράτησαν στις αγορές χρήματος, αναδεικνύοντας τα οφέλη της μακροχρόνιας τακτικής και επαρκώς διαφοροποιημένης επένδυσης, μέσω της αξιοποίησης της υψηλής ποιότητας επαγγελματικής διαχείρισης.
Παρά το γεγονός ότι ο θεσμός στη χώρα μας υπολείπεται έναντι των αντίστοιχων θεσμών στις ανεπτυγμένες οικονομίες του ΟΟΣΑ και της Ευρώπης, με την αξία των αποθεματικών του 2ου Πυλώνα, δηλαδή της επαγγελματικής ασφάλισης, να εκτιμάται περίπου στο 1,1% του ΑΕΠ, η παρούσα συγκυρία κρίνεται ιδιαίτερα ευνοϊκή για τη δυναμική ανάπτυξη του θεσμού, ενώ και το μέλλον αξιολογείται ως ευοίωνο. Αυξημένη κατά 11,69% ήταν και η αξία των περιουσιακών στοιχείων (Ενεργητικό) των 28 εν λειτουργία ΤΕΑ που στο τέλος του 2021 προσέγγισαν τα 1,835 δισ. ευρώ, από 1,643 δισ. ευρώ το 2020.
Μάλιστα, το 2022 επίσης αναμένεται να αποτελέσει άλλη μια δυναμική χρονιά για την περαιτέρω ανάπτυξη του θεσμού της επαγγελματικής ασφάλισης και την ίδρυση νέων ΤΕΑ. Ήδη, καταγράφεται ζωηρό ενδιαφέρον από μεγάλες εταιρίες και ενώσεις εργοδοτών για την ίδρυση επαγγελματικών ταμείων, που έχουν ήδη μετουσιωθεί σε υποβολές καταστατικών προς έγκριση από το αρμόδιο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Παράλληλα, εντός του 2022 αναμένονται στοχευμένες μεταρρυθμιστικές παρεμβάσεις που θα επιτρέψουν την θεσμοθέτηση των πολυ-εργοδοτικών ΤΕΑ χωρίς επαγγελματικό δεσμό στη χώρα μας, την ενοποίηση και απλούστευση των εποπτικών ιδρυτικών διαδικασιών και περαιτέρω κίνητρα για την ανάδειξη του συμπληρωματικού ρόλου της επαγγελματικής ασφάλισης με στόχο τη βιωσιμότητα του συνταξιοδοτικού συστήματος.
Ο 20ς πυλώνας
Το μέλλον της επαγγελματικής ασφάλισης, δηλαδή του 2ου Πυλώνα ασφάλισης, εκτιμάται ότι θα είναι ευοίωνο. Ωστόσο, όπως αναφέρεται στην πρόσφατη έκθεση που εκπονήθηκε από τον Ι.Ο.Β.Ε. για την επαγγελματική ασφάλιση, απαιτούνται σημαντικές μεταρρυθμίσεις με βάση τις διεθνείς βέλτιστες πρακτικές και τις εμπειρίες των άλλων χωρών, ώστε να διατηρηθεί και να ενισχυθεί μακροπρόθεσμα το αναπτυξιακό momentum του κλάδου, προσφέροντας σημαντικά οφέλη στην ελληνική οικονομία και κοινωνία.
Η υιοθέτηση κυβερνητικών πρωτοβουλιών για την ενίσχυση της συνταξιοδοτικής αποταμίευσης, με όχημα την επαγγελματική ασφάλιση, αναμένεται να συμβάλλει μέσω των επενδύσεων στην παραγωγική αναβάθμιση της οικονομίας, στην αύξηση της παραγωγικότητας και των επενδύσεων και εν τέλει του ΑΕΠ. Ενδεικτικά, όπως αναφέρεται στα σενάρια προβλέψεων της μελέτης του ΙΟΒΕ, υπό προϋποθέσεις δημιουργείται προοπτική για νέα κεφαλαιακά αποθέματα που μπορεί να ξεπεράσουν τα 20 δισ. ευρώ μακροπρόθεσμα, σε πραγματικούς σημερινούς όρους. Αντίστοιχα, εκτιμάται ότι το ΑΕΠ μπορεί να είναι υψηλότερο κατά μέσο όρο κατά περίπου ένα δισεκατομμύριο ετησίως σε βάθος 40ετίας, σε πραγματικούς σημερινούς όρους.
Αξίζει να τονιστεί ότι την Τρίτη 22 και Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου πραγματοποιείται το 3ο Συνέδριο Επαγγελματικής Ασφάλισης από την Ελληνική Ένωση Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης (http://www.eletea.com.gr) σε συνεργασία με την ethosEVENTS. Το συνέδριο με τίτλο: “Επαγγελματική Ασφάλιση: Σε τροχιά αναπτυξιακού άλματος με επίκεντρο τις θεσμικές μεταρρυθμίσεις” επιδιώκει να καταγράψει τις εξελίξεις που έλαβαν χώρα τον τελευταίο χρόνο σε εγχώριο και διεθνές επίπεδο, στον θεσμό της επαγγελματικής ασφάλισης και να αναδείξει τον ρόλο του 2ου πυλώνα ασφάλισης και τη σημασία της λειτουργίας των Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης στο εκάστοτε εγχώριο οικονομικό και ασφαλιστικό γίγνεσθαι.
Επιπλέον, στοχεύει να αναδείξει τις προκλήσεις και τις αναπτυξιακές διαστάσεις της επαγγελματικής ασφάλισης, να φωτίσει τις διεθνείς εξελίξεις και πρακτικές στα πεδία του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας και επενδυτικής διαχείρισης των επαγγελματικών ταμείων και να υπογραμμίσει τα οφέλη και τις αξίες που αυτά μπορούν να προσδώσουν στην εργασιακή και επιχειρηματική κοινότητα και συνολικά στην οικονομική και κοινωνική ζωή μιας χώρας, με την εξασφάλιση επάρκειας συνταξιοδοτικού εισοδήματος κατά την μετα-εργασιακή περίοδο για τη διατήρηση ενός αξιοπρεπούς βιοτικού επιπέδου στην τρίτη ηλικία.


Latest News

Δεν έπιασαν ταβάνι ακόμη οι τιμές ακινήτων - Πόσο αυξήθηκαν το α' τρίμηνο
Οι υποψήφιοι αγοραστές και ενοικιαστές ακινήτων βρίσκονται σε απόγνωση λόγω της εκτόξευσης των τιμών ακινήτων – Πόσο αυξήθηκαν οι τιμές ανά περιοχή

Ποιοι δικαιούνται την επιστροφή ενοικίου - Οι συνταξιούχοι που θα λάβουν επίδομα 250 ευρώ
Τα εισοδηματικά και τα περιουσιακά κριτήρια όλων των κατηγοριών - Μαζί με τα επιπλέον 500 εκατ. στο ΠΔΕ το συνολικό ύψος των μέτρων αγγίζει το 1,1 δισ. ευρώ

Η εξειδίκευση των μέτρων στήριξης που ανακοίνωσε ο Μητσοτάκης
Στο 1 δισ. ευρώ το πακέτο μέτρων που ισχύει από φέτος και θα είναι μόνιμα

Μητσοτάκης: Επιστροφή ένα ενοίκιο σε ενοικιαστές κάθε Νοέμβριο – 250 ευρώ σε 1,5 εκατ. συνταξιούχους
Στο 1 δισ. ευρώ το πακέτο μέτρων που ισχύει από φέτος και θα είναι μόνιμα - Τι ανέφερε στο μήνυμά του ο πρωθυπουργός

Αυτά είναι τα μέτρα στήριξης μετά τα πλεονάσματα - Δείτε live τις ανακοινώσεις Μητσοτάκη
Στις 14:00 θα πραγματοποιηθεί έκτακτη ενημέρωση Τύπου σχετικά με τις ανακοινώσεις της ΕΛΣΤΑΤ και της Eurostat για το πλεόνασμα του 2024 στο Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών

Στο 3,2% το έλλειμμα στην ΕΕ - Στην 6άδα των πλεονασμάτων η Ελλάδα
Η Eurostat ανακοίνωσε ότι το έλλειμμα στην ζώνη του ευρώ μειώθηκε το 2024

Πλεονάσματα «μαμούθ» το 2024 - Πώς διαμορφώθηκε το χρέος [πίνακες]
Τι δείχνουν τα στοιχεία - Στο 153,6% το δημόσιο χρέος - Ρεκόρ 4,8% για το πρωτογενές πλεόνασμα την περυσινή χρονιά, ενώ για πρώτη φορά σημείωσε δημοσιονομικό πλεόνασμα της τάξης του 1,3%

Κλείδωσε το πλεόνασμα στο 1,3% – Έρχονται ανακοινώσεις Μητσοτάκη για έκτακτα μέτρα στήριξης
Ποιες κατηγορίες πολιτών θα αφορά - Τα μέτρα για συντάξεις και ενοίκια

Ο πολεοδομικός σχεδιασμός βουλιάζει σε «μαύρες τρύπες»-Ποιες ρυθμίσεις εξετάζονται
Σωρεία προβλημάτων κατά την εκπόνηση των δασικών χαρτών σε εκατοντάδες οικισμούς παραμένουν εμπόδιο στη χωρική ανάπτυξη της χώρας

Πόσο προστατευμένη είναι η Ελλάδα από την «καταιγίδα Τραμπ»
Κίνδυνοι λόγω Ευρώπης αλλά και ευκαιρίες - Καθώς κλείνει ο κύκλος της κρίσης χρέους ζητούμενο είναι η αύξηση της παραγωγικότητας - Παραμένει η ζήτηση για ελληνικά assets