Με απαράμιλλη ανθεκτικότητα, το Χρηματιστήριο Αθηνών απορρόφησε τις πιέσεις των πωλητών σε μία εξαιρετικά κρίσιμη χρονική συγκυρία.
Η μεταμεσονύχτια (ώρα Ελλάδος) αρνητική εξέλιξη στο γεωπολιτικό ζήτημα στη Ρωσο – Ουκρανική επικράτεια, θα μπορούσε πολύ εύκολα να μεταφραστεί σε γενικευμένο sell off από το άνοιγμα κιόλας της συνεδρίασης, όπως παραδοσιακά συνέβαινε τα περασμένα χρόνια.
Ωστόσο, όχι μόνο οι πρωινές απώλειες ήταν σημαντικά ελεγχόμενες (χαμηλό ημέρας – 2,05%) αλλά παρατηρήθηκε σοβαρό ενδιαφέρον για υποστηρικτικές αγορές, με τους αγοραστές να οδηγούν τον Γενικό Δείκτη στις 944,18 μονάδες, μειωμένος κατά -0,54%.
Και μάλιστα, κάποιες μετοχές έκλεισαν και τελικά θετικές, ώστε από τις 25 μετοχές της μεγάλες κεφαλαιοποίησης οι 5 έκλεισαν ανοδικές (και 3 αμετάβλητες), επί συνόλω 28 έναντι 79 πτωτικών.
Έτι περαιτέρω, η συναλλακτική δραστηριότητα για μία τέτοια ημέρα ήταν μέτρια (στα 79 εκατ. ευρώ), επομένως μπορεί ασφαλώς να συναχθεί το συμπέρασμα ότι οι όποιες ρευστοποιήσεις αφορούσαν κυρίως βραχυπρόθεσμες θέσεις, επεκτείνοντας έτσι την επιχειρηματολογία της εισόδου ποιοτικών χρηματικών κεφαλαίων, μέσο-μακροπρόθεσμου χαρακτήρα στην ελληνική αγορά.
Άξια μνείας για άλλη μία φορά και ειδικά σε τέτοια περίπτωση, η συμπεριφορά του τραπεζικού κλάδου, που στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων: ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε με τις ελάχιστες δυνατές απώλειες, έχοντας όμως δοκιμάσει δις ενδοσυνεδριακά τη θετική περιοχή, απορροφώντας το 1/3 του συνολικού τζίρου.
Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης δεν κατάφερε μεν να διατηρήσει τη στήριξη των 943 μονάδων, αλλά σε κάθε περίπτωση μάς έδωσε ένα καθαρό σημείο εξόδου από αγοραστικές θέσεις κάτω από το χθεσινό ενδοσυνεδριακό χαμηλό (929 μονάδες).
Είναι προφανές ότι οι εξελίξεις στις επόμενες ώρες θα κρίνουν και την κατεύθυνση, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα, καθώς η κρίση στις σχέσεις Ρωσίας – Ουκρανίας, αποτελεί έναν εξωγενή παράγοντα στους ήδη επιβαρυμένους πληθωρισμούς των μεγάλων οικονομιών.