
Το 2022 θα είναι χρονιά υπεραπόδοσης για το ελληνικό χρηματιστήριο σε σχέση με τις διεθνείς αγορές εκτιμούν ελληνικές χρηματιστηριακές εταιρείες όπως η Euroxx Securities και η Alpha Finance.
Οι αναλυτές της Euroxx
Ειδικότερα, οι αναλυτές Βαγγέλης Καρανίκας και Ανδρέας Σουβλερός της Euroxx εκτιμούν πως τα θεμελιώδη μεγέθη των ελληνικών εισηγμένων εταιρειών παραμένουν αρκετά ισχυρά για να αντισταθμίσουν τον αρνητικό αντίκτυπο των υψηλότερων επιτοκίων και των γεωπολιτικών κινδύνων, με αποτέλεσμα το χρηματιστήριο της Αθήνας να αναμένεται πως θα ξεπεράσει κατά πολύ το όριο των 1.000 μονάδων μέχρι το τέλος του έτους.
Θεωρούν πως οι βασικοί μοχλοί που θα καθορίσουν την απόδοση της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς αφορούν:
α. το ευνοϊκό μακροοικονομικό περιβάλλον που παραμένει υποστηρικτικό για τις ελληνικές μετοχές, καθώς ενισχύει τα εταιρικά κέρδη και στηρίζει τις αποτιμήσεις των ελληνικών μετοχών.
β. Μαζί με την έξοδο από την ενισχυμένη εποπτεία, η αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας από τους οίκους θα οδηγήσει σε re-rating (διεύρυνση των αποτιμήσεων) των ελληνικών μετοχών και στην επανένταξή τους στους δείκτες ανεπτυγμένων αγορών, κάτι που θα αποτελέσει θετικό καταλύτη για το Χ.Α.
γ. Η νέα εποχή στην οποία εισέρχονται οι ελληνικές τράπεζες μετά τη μείωση των κόκκινων δανείων, οι οποίες είναι έτοιμες να στηρίξουν μέσω της αύξησης των χορηγήσεων την ανάπτυξη της οικονομίας. Οι τοπ επιλογές μετοχών της χρηματιστηριακής αφορούν στις τέσσερεις συστημικές τράπεζες για τις οποίες συστήνει «αγορά» δίδοντας τιμές στόχους τα €1,60 για την Alpha Bank, τα €1,30 για την Eurobank, τα €4,20 για την Εθνική και τα €2,20 για την Πειραιώς. Παράλληλα επιλέγει συστήνοντας «αγορά» τις μετοχές των Μυτιληναίος με τιμή στόχο τα €23,80 την Τέρνα Ενεργειακή με τιμή στόχο τα €18, τον ΟΠΑΠ με τιμή στόχο τα €16,90 και την Lamda Development με τιμή στόχο τα €14.
Η Alpha Finance
Από την πλευρά τους οι αναλυτές Νίκος Κατσένος και Ιωάννης Νοικοκυράκης της Alpha Finance προβλέπουν επίσης πως το 2022 θα είναι χρονιά με υπεραποδόσεις για το ΧΑ, καθώς η ελληνική αγορά θα ωφεληθεί από τους άνω του μέσου όρου ρυθμούς αύξησης του ΑΕΠ (>8% το 2021 και περί του 5% το 2022), κυρίως λόγω των αυξημένων ξένων επενδύσεων, της επανόδου του τουρισμού στα επίπεδα του 2019, καθώς και της εξομάλυνσης της καταναλωτικής δαπάνης, που επηρεάζεται θετικά και από την αυξημένη εγχώρια καταθετική βάση.
Τα κεφάλαια που θα εισρεύσουν από το Ταμείο Ανάκαμψης (RRF), αλλά και οι θετικές επιπτώσεις από μία πιθανή αναβάθμιση του αξιόχρεου της χώρας σε επενδυτική βαθμίδα μέσα στα επόμενα δύο χρόνια θα διευρύνουν το επενδυτικό ενδιαφέρον για τη χώρα, ενώ αναμένεται συνολικά αύξηση των επενδύσεων, καθώς και νέες ροές κεφαλαίων προς τις ελληνικές μετοχές. Βραχυπρόθεσμα, ωστόσο, ο πληθωρισμός, οι αυξημένες αποδόσεις των ομολόγων, καθώς και η άνοδος του ενεργειακού κόστους, εγκυμονούν κινδύνους.
Οι αναλυτές της Alpha Finance πιστεύουν πως καθώς το επενδυτικό ενδιαφέρων διεθνώς στρέφεται από τις μετοχές τεχνολογίας (tech) / ανάπτυξης (growth) σε μετοχές κυκλικές (cyclical) / αξίας (value) όπως οι τράπεζες, η συγκυρία ευνοεί το ΧΑ, καθώς χαρακτηρίζεται από υψηλότερη αντιπροσώπευση τέτοιων μετοχών σε επίπεδο Γενικού Δείκτη, ενισχύοντας έτσι την εκτίμηση της υπεραπόδοσης έναντι των ευρωπαϊκών αλλά και των αναδυόμενων αγορών.
Για το 2022, η Alpha Finance προτείνει τοποθετήσεις σε τράπεζες που με βασική επιλογή την Εθνική για την οποία συστήνει «αγορά» με τιμή-στόχο τα 3,99 ευρώ, ενώ από τις υπόλοιπες μετοχές συστήνονται για «αγορά» ως top picks o Μυτιληναίος (ισχυρό προφίλ ανάπτυξης κερδοφορίας, υψηλές τιμές αλουμινίου) με τιμή-στόχο τα 20,12 ευρώ, ο ΟΠΑΠ (προφίλ παραγωγής ισχυρών ελεύθερων ταμειακών ροών) με τιμή-στόχο τα 14,30 ευρώ και ο Φουρλής (επένδυση σε logistics και ηλεκτρονικό εμπόριο, νέες δραστηριότητες, νέο μοντέλο IKEA, πιθανή εισαγωγή στο ΧΑΑ της Trade Estates REIC) με τιμή-στόχο τα 5,90 ευρώ.
Δυνητικά, επίσης, η ΔΕΗ (στροφή στις ΑΠΕ, η αποτίμηση έγινε πιο ελκυστική μετά την πρόσφατη διόρθωση) με τιμή-στόχο τα 14 ευρώ και η ΕΧΑΕ (νέο Management, προσδοκίες για αύξηση αξίας συναλλαγών) ως εναλλακτικές επιλογές με τιμή-στόχο τα 5,10 ευρώ.


Latest News

Κανονικά η συνεδρίαση της 18ης Μαρτίου στο ΧΑ - Πού οφείλονταν τα τεχνικά προβλήματα
Έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα για την αποφυγή της επανεμφάνισης του προβλήματος στο ΧΑ

Υπουργείο Οικονομικών: Πρωτοβουλία Πιερρακάκη για ψηφιακή αναβάθμιση του ΧΑ
Η ανακοίνωση του υπουργείου μετά την τεχνική δυσλειτουργία στο ΧΑ

Πρόωρο κλείσιμο στο ΧΑ λόγω σοβαρών τεχνικών προβλημάτων - Χωρίς συναλλαγές σχεδόν 3ώρες
Η διοίκηση της ΕΧΑΕ ενημέρωσε τα μέλη της ότι αγορά θα επαναλειτουργήσει μόνο για να υπολογισθούν οι τιμές κλεισίματος

Καμία συναλλαγή στο ΧΑ, λόγω τεχνικού προβλήματος - Ανεστάλη η συνεδρίαση μέχρι τις 17.20
Οι συναλλαγές στο Χρηματιστήριο Αθηνών σταμάτησαν με τον γενικό δείκτη να γράφει κέρδη 0,19% στις 1.696,85 μονάδες και τον τζίρο στα 110,8 εκατ. ευρώ

Τεχνική δυσλειτουργία στο Χρηματιστήριο Αθηνών
Οι συναλλαγές σταμάτησαν με τον γενικό δείκτη να γράφει κέρδη 0,19% στις 1.696,85 μονάδες και τον τζίρο στα 110,8 εκατ. ευρώ

Μάχες για το πρόσημο δίνει το ΧΑ - Mε στηρίγματα από Βιοχάλκο και Alpha Bank
Όπως είναι φυσικό η αγορά δέχεται κάποιες πιέσεις κατοχύρωσης κερδών, εντούτοις βρίσκει τα στηρίγματα ώστε να κρατηθεί σε θετικά εδάφη, αλλά και να μην χάσει την επαφή του με τις 1.700 μονάδες

Ήπιες πιέσεις από το profit taking δέχεται το ΧΑ
Περιθώριο για κατοχύρωση κερδών μετά το ράλι της Παρασκευής

Τι είδαν οι ξένοι και «μπαίνουν» μαζικά στις τράπεζες
Το Χρηματιστήριο Αθηνών «πήρε λίγη δόξα» και από το συνολικό bull market των ευρωπαϊκών Χρηματιστηρίων

Εβδομαδιαίο άλμα άνω του 4% για το ΧΑ - «Βλέπει» και τις 1.700 μονάδες
Η εγχώρια αγορά συνεχίζει να υπεραποδίδει έχοντας πληθωρική εικόνα σε πρωταγωνιστές από την μεγάλη κεφαλαιοποίηση

Συντήρηση επιπέδων στο Χρηματιστήριο, με προσεκτικούς τους αγοραστές
Η σκυτάλη της ανόδου σήμερα βρίσκεται σε τίτλους που είτε έμειναν ελαφρώς πίσω στην άνοδο της εβδομάδας είτε έχουν σημαντικές αγοραστικές εντολές σε αναμονή