Ήπια κίνηση αντίδρασης έκανε σήμερα το ελληνικό χρηματιστήριο, το οποίο αν και αντιμετώπισε το αρνητικό πρόσημο αρκετών τίτλων, βρήκε στήριξη από τον ενεργειακό και τον κατασκευαστικό κλάδο, προκειμένου να παραμείνει στη ζώνη των 950 μονάδων.

Διαβάστε ακόμη: Γιατί το ΧΑ θα υπεραποδώσει το 2022 

Υστερα από μια συνεδρίαση που επικράτησε η νευρικότητα και ο χαμηλός τζίρος, τελικά ο γενικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,53% στις 949,22 μονάδες, με τη συναλλακτική δραστηριότητα να παραμένει στα επίπεδα των 72 εκατ. ευρώ.

Το δίλημμα

Ο χαμηλός τζίρος, το ύψος του οποίου θυμίζει τους μήνες της συσσώρευσης του 2021, έδειξε την επιφυλακτικότητα των κινήσεων, καθώς δεν είναι λίγα τα χαρτοφυλάκια που αντιμετωπίζουν ένα μείζον δίλημμα. Από τη μία το ΧΑ δείχνει να έχει γυρίσει σελίδα και να βρίσκει τον ανοδικό δρόμο του, αλλά από την άλλη οι αγορές παγκοσμίως βρίσκονται σε ένα σταυροδρόμι, όπου θα κριθεί εάν αρχίσουν τη μεγάλη διόρθωση ή θα συνεχίσουν την bull market.

Σαφώς, όπως ήταν αναμενόμενο, η αγορά κινήθηκε επιφυλακτικά σε ένα ιδιαίτερα ευάλωτο γεωπολιτικά περιβάλλον. Βέβαια, ακόμη και αυτές οι αντοχές που έχει επιδείξει από την αρχή του έτους μόνο αμελητέες δεν είναι, κόντρα μάλιστα στην «ιστορία» της τελευταίας δεκαετίας, κατά τη διάρκεια της οποίας το ΧΑ υπεραντιδρούσε στις πτώσεις και χώλαινε στις ανόδους των διεθνών αγορών. Οι αντοχές βέβαια φαίνεται να έχουν ακόμη περιθώρια, αλλά ουδείς μπορεί να παραγνωρίσει το γεγονός ότι η ελληνική είναι μια ρηχή αγορά, ευμετάβλητη και στηριζόμενη σε περιορισμένους τίτλους.

Ισχυρή στήριξη στην περιοχή των 930 μονάδων

Στα θετικά πάντως που συνεχίστηκαν και σήμερα είναι ότι το ΧΑ αντέδρασε στην περιοχή των 930 μονάδων, με τους αγοραστές να κινητοποιούνται δείχνοντας ότι συνιστά ισχυρή περιοχή στήριξης. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι ο γενικός δείκτης επανήλθε για ακόμη μία φορά στη ζώνη των 950 μονάδων, παραμένοντας στο μεγαλύτερο μέρος του Φεβρουαρίου σε επίπεδα που έμοιαζαν άπιαστα κατά την πολύμηνη συσσώρευση του 2021.

Η εικόνα στο ταμπλό

Σε επίπεδο τίτλων τώρα, σημαντικές στηρίξεις έδωσαν στην αγορά το +4,03% των Ελληνικών Πετρελαίων και το +3,52% της Motor Oil. Σημαντικά κέρδη σημείωσαν οι Jumbo, Λάμδα, ΟΤΕ, Βιοχάλκο, Εθνική, ΕΛΧΑ και Πειραιώς.

Στον αντίποδα, ο Σαράντης έχασε 3,70% και η Coca Cola σημείωσε απώλειες 2,20%. Στο -1,12% σημείωσε ο ΟΠΑΠ, ενώ ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Aegean, Μυτιληναίος, Titan, ΓΕΚ Τέρνα, ΑΔΜΗΕ και ΕΥΔΑΠ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών