Κυρώσεις σε Ρώσους κροίσους και σε πέντε τράπεζες «ψαράκια» -και όχι «καρχαρίες»- επέβαλε ο Μπόρις Τζόνσον στον απόηχο της αναγνώρισης ανεξαρτησίας των Λαϊκών Δημοκρατιών Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ από τον Βλαντιμίρ Πούτιν.
Αυτό γράφει σε άρθρο του στον Guardian, ο Κρις Μπράιαντ, βουλευτής των Εργατικών στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο οποίος ασκεί σφοδρή κριτική στις κυρώσεις που ανακοινώθηκαν για τη Μόσχα.
Το άρθρο αναφέρεται στις βρετανικές κυρώσεις προς τις τράπεζες Rossiya, IS Bank, General Bank, Promsvyazbank και Black Sea Bank.
Στο ίδιο μήκος κύματος και οι Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες αποφάσισαν να αφήσουν τις μεγαλύτερες ρωσικές τράπεζες εκτός της πρώτης δόσης των οικονομικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας.
Ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είπε στις 22 Φεβρουαρίου η κυβέρνησή του επιβάλλει κυρώσεις στην Vnesheconombank (VEB Bank), μια αναπτυξιακή τράπεζα, και στην Promsvyazbank, η οποία εξυπηρετεί το 70% των αμυντικών συμβολαίων του ρωσικού στρατού.
Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του Τζο Μπάιντεν, οι τράπεζες αυτές δεν θα μπορούν να δραστηριοποιούνται στις ΗΠΑ ή να αλληλεπιδρούν με το αμερικανικό χρηματοπιστωτικό σύστημα, ενώ παράλληλα κανένα αμερικανικό φυσικό ή νομικό πρόσωπο δεν επιτρέπεται να συναλλάσσεται με αυτές.
Εξ αυτών, μόνο η Promsvyazbank βρίσκεται στη λίστα της Ρωσικής Κεντρικής Τράπεζας με τα συστημικά σημαντικά πιστωτικά ιδρύματα και και οι δύο τράπεζες αποτελούν ένα μόνο μικρό ποσοστό του μεγέθους των μεγαλύτερων τραπεζών της Ρωσίας. Η VEB κατατάσσεται ως η 5η μεγαλύτερη τράπεζα της Ρωσίας με περιουσιακά στοιχεία 53 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ, ενώ η Promsvyazbank κατατάσσεται στην 8η θέση. Η κορυφαία ρωσική τράπεζα, η Sberbank, έχει περίπου 474 δισεκατομμύρια δολάρια σε περιουσιακά στοιχεία και η δεύτερη, η VTB, 258 δισεκατομμύρια δολάρια.
Το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ευρωπαϊκή Ένωση επέλεξαν επίσης να στοχεύσουν μικρότερες τράπεζες που δεν ήταν πολύ ενεργές στις διεθνείς αγορές χρέους.
Δεν είναι τυχαίο το σχόλιο του CEO της Hermitage Capital, Ουίλιαμ Μπράουντερ, ότι οι κυρώσεις είναι «χλιαρές» επειδή δεν στοχεύουν τις μεγαλύτερες τράπεζες της Ρωσίας.
Οι μεγάλες τράπεζες της Ρωσίας είναι βαθιά ενσωματωμένες στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα, πράγμα που σημαίνει ότι οι κυρώσεις στα μεγαλύτερα ιδρύματα θα μπορούσαν να γίνουν αισθητές πολύ πέρα από τα σύνορά της.
Όμως οι νέες κυρώσεις επικεντρώνονται σε μικρότερους δανειστές.
Τα μέτρα που στοχεύουν τις τράπεζες δεν είναι ακόμη τόσο εκτεταμένα όσο αυτά που επιβλήθηκαν μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία το 2014, αν και πολλές από αυτές τις κυρώσεις παραμένουν σε ισχύ.
Οι μετοχές των μεγαλύτερων τραπεζών της Ρωσίας, της Sberbank και της VTB εκτινάχθηκαν στα ύψη αφού οι ελεγχόμενοι από το κράτος όμιλοι γλίτωσαν τις κυρώσεις.
Αναλυτές λένε ότι τα ρωσικά ιδρύματα είναι καλύτερα σε θέση να αντιμετωπίσουν τις περιορισμένες κυρώσεις από ό,τι πριν από οκτώ χρόνια, και οι ρωσικές κρατικές τράπεζες έχουν περικόψει την έκθεσή τους στις δυτικές αγορές.
Σύμφωνα με έκθεση του Ιανουαρίου από το Ινστιτούτο Διεθνών Οικονομικών, η Ρωσία έχει διαφοροποιηθεί από το 2014 από τα αμερικανικά ομόλογα και τα δολάρια – το ευρώ και ο χρυσός αντιπροσωπεύουν μεγαλύτερο μερίδιο των ρωσικών αποθεμάτων από ό,τι τα δολάρια.
Latest News
Προϋπολογισμός και Black Friday «φρέναραν» τις καταναλωτικές δαπάνες στη Βρετανία
Το Γραφείο Εθνικής Στατιστικής, στη Βρετανία, αναθεώρησε προς τα κάτω το ποσοστό ανάπτυξης για τον Σεπτέμβριο από 0,3% σε μόλις 0,1%
«Καμπανάκι» από την Λαγκάρντ - Επείγουσα ανάγκη η ενοποίηση των κεφαλαιαγορών στην ΕΕ
Η Κριστίν Λαγκάρντ είπε ότι η αδράνεια της Ευρώπης της έχει κοστίσει πολύτιμο χρόνο - Ο ρόλος των αποταμιεύσεων και της ΕΤΕπ
Παραιτείται ο CEO της Northvolt μετά το αίτημα για προστασία από πτώχευση
Η Northvolt κατέθεσε χθες αίτηση για προστασία υπό το κεφάλαιο 11 στις Ηνωμένες Πολιτείες - Πώς θα γίνει η χρηματοδότηση
«Καμπάνα» 179 εκατ. στη Ryanair και σε άλλες 4 αεροπορικές για καταχρηστικές χρεώσεις
H Ισπανία είχε ξεκινήσει έλεγχο πριν από περίπου ένα χρόνο απειλώντας τις εταιρείες με ισχυρές κυρώσεις
Υπαρξιακή απειλή για τις παγκόσμιες αυτοκινητοβιομηχανίες στην Κίνα - Τι λένε αναλυτές
Ορισμένοι αναλυτές υποστηρίζουν ότι είναι ίσως ήδη πολύ αργά για τις ξένες αυτοκινητοβιομηχανίες στην Κίνα
Ποιον ετοιμάζει ο Τραμπ για τη Fed μέσω.... υπουργείου Οικονομικών
Ο Τραμπ θεωρούσε τον Γουόρς υποψήφιο για επικεφαλής της Fed και στην πρώτη θητεία του
Πώς η Πορτογαλία επιδιώκει να γίνει «φορολογικός παράδεισος» για νέους
Σχέδιο να σταματήσει στην Πορτογαλία το brain drain, με φοροαπαλλαγές τα πρώτα 10 χρόνια της σταδιοδρομίας – Μηδέν φόρος για κάτω των 35 ετών το πρώτο έτος
Η Gen Z «ερωτεύτηκε» τη δουλειά στο Δημόσιο, αλλά... ο Μασκ καραδοκεί
Οι περικοπές στον προϋπολογισμό των ΗΠΑ που σχεδιάζει ο Μασκ μπορεί να δείξει την έξοδο από το Δημόσιο Τομέα
Ποιες πόλεις διεκδικούν τους πλούσιους μετανάστες του Λονδίνου
Οι πλούσιοι κάτοικοι του Λονδίνου φεύγουν για να αποφύγουν τη φορολόγηση - Η Κύπρος, μεταξύ των κρατών που τους διεκδικούν
Η Jaguar αλλάζει το εμβληματικό της λογότυπο
Σε μια προσπάθεια επανεφεύρεσης του εαυτού της, η Jaguar επανασχεδιάζει το διάσημο λογότυπό της